Ezért hiszünk a Loch Ness-i szörnyben: ″Megnyugtató érzés, hogy úgy véljük, tudunk valamit″

Ezért hiszünk a Loch Ness-i szörnyben: ″Megnyugtató érzés, hogy úgy véljük, tudunk valamit″
Hiedelmek, mondák, konteók: az emberek a létezésük kezdete óta hinni akarnak valamiben, legyen az egy felsőbb erő, különleges lények vagy a háttérben mozgolódó ismeretlen hatalmak. Bármi is éljen a képzeletünkben és annak bármennyi valóságalapja is legyen, annyi bizonyos, hogy a hitünk egy igazán egyszerű okban gyökeredzik, amely nem más, mint a tudásszomj.

"A különböző összeesküvés-elméletek a felvilágosodás óta terjednek, amikor a csodátlanítás volt a céljuk" - kezdte Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus az idei Digital-Media Hungary konferencián, a siófoki Azúr Hotelben tartott Amiért a konteók születnek című előadáson április 23-án. "Az embereknek a konteók segítettek abban, hogy tényekben kezdjenek gondolkodni, ezzel pedig elkezdték felülírni a mítoszok mondandóját. Ödipusz több ezer éves legendájában például később Sigmund Freud a fiúgyermekek édesanyjuk iránt tanúsított szexuális impulzusairól szóló elméletét látták leírva. Aztán amikor a 20. században megrendült az emberek tekintélybe, tudományba, nagy narratívákba és elbeszélésekbe vetett hite, ismét teret nyertek a kevésbé tudományos összeesküvés-elméletek, amelyeknek a gyökere több ezer esztendős. Ilyen például a Loch Ness-i szörny legendája, amelynek az alapját a sárkányok több ezer éves mítosza adja. Hogy miért van szükségünk ezekre a történetekre, arra nagyon egyszerű a válasz: rejtélyekről szólnak, amelyeket meg kell oldani, az az érzés pedig, hogy tudunk valamit, mindenki számára megnyugtató. Ezt a célt szolgálják a hiedelmek, összeesküvés elméletek" - fejtette ki a szakember. Hozzátette: a különböző konteók azért szaporodtak meg, mert az emberiség lélekszáma is szaporodott. Sok ember, sok földrészen, sok különböző kultúrában sok konteót gyárt, amelyek bár számos ponton különböznek egymástól, abban mindegyik megegyezik, hogy értjük, milyen jelentést hordoznak.

"Carl Gustav Jung svájci pszichiáter elmélete alapján az összeesküvés-elméleteket az árnyékvilághoz csatolhatjuk. Hátborzongató módon mutatja be, hogyan valósulhat meg egy ilyen árnyékvilág, amelynek a célja, hogy egy egész csoportot negatív tulajdonságokkal ruházzon fel. Az azonban, hogy személyenként mi milyen konteót teszünk magunkévá, függ attól, hogy milyen a személyiségünk. Ezen kívül a legtöbb konteó mögött valamilyen több ezer éves fizikai tapasztalat is állhat. Az oltások elleni összeesküvés-elméletek alapját például a szúrás veszélye adja, ami a félelemmel hozható kapcsolatba. A konteók ugyanakkor nem működhetnek évszázadokon keresztül, ellenben az online világ miatt rengeteget tudunk belőlük fogyasztani. Ezáltal az emberre gyakorolt hatásuk is megnő és nehezebb szelektálni közülük. Ismerve azonban a természetüket, arra is felhasználhatjuk azokat, hogy a saját hiedelmeinket erősítsük magunkban. A különböző magyarázatokkal ugyanis leegyszerűsítjük a világunkat, ami megkönnyíti a mindennapi helyzetünket" - fejtette ki Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!