Elindult a Friss Kakas!

Elindult a Friss Kakas!
Elindult a Friss Kakas Animációs Filmnapok, a MOME Anim és a Friss Hús közös rendezvénye. Április 24-ig a Toldi Moziban a MOME legfrissebb diploma- és vizsgafilmjeit láthatja a közönség, de levetítik Richly Zsolt Háry János című klasszikusának felújított változatát és nemzetközi szaktekintélyek tartanak mesterkurzusokat.

2022-ben megújult formában tért vissza a Kiskakas! A MOME Anim és a Friss Hús csapata által újragondolt, szakmai és retrospektív programokkal színesített Friss Kakas Animációs Filmnapok péntektől vasárnapig zajlik a Toldi Moziban.

Az idei Friss Kakason a korábbi Kiskakas hagyományaihoz hűen a MOME 2020-ban és 2021-ben készült diplomafilm-premierjeit láthatja a közönség. A MOME Anim Premier című blokkban négy olyan alkotás is szerepel, amelyek az egyik legrangosabb nemzetközi animációs seregszemlére, az Annecy Nemzetközi Filmfesztiválra kaptak meghívást. A forrás és a torony (Kádár Melinda), az Avant (Mostoha Marcell), a Felhők felett (Hárshegyi Vivien), valamint a Nyugvó köd (Fábián Nikolett) mellett sem lesz hiány fesztiválsikereket elért filmekben: Szakály Réka Anna Reduction című, Szarajevóban és Bukarestben is versenyzett MOME-diplomafilmje is itt mutatkozik be. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Mome Anim Premier-blokkot a vasárnap 12:00-ra szervezett pótvetítésen is meg lehet nézni a Toldi nagytermében. A MOME Anim Frissnévre keresztelt válogatásban pedig a MOME 2020-ban és 2021-ben készült vizsgafilmjeit vetítik, szám szerint 29-et. A legújabb alkotások mellett az elmúlt évek legjobb diploma- és vizsgafilmjeit is be lehet majd pótolni a MOME Anim Klassz vetítéssorozat keretében péntekenszombaton és vasárnap is.

A Friss Kakas szervezői idén a 2020-ban elhunyt Richly Zsoltra emlékeznek: vasárnap 17:30-tól a rendező 1983-ban készült Háry János című remekművének felújított kópiáját vetítik a Toldi Moziban. A szervezők a legfiatalabb közönségre is gondoltak: szombaton és vasárnap délelőtt gyerekeknek szóló animációs rövidfilmekre ülhetnek be az érdeklődők.

A filmeken kívül szakmai programok, köztük nemzetközi szaktekintélyek mesterkurzusai várják az érdeklődőket. A meghívottak között van a dán Uri Kranot, aki képzőművészként indulva mára a VR-technológiával történő kísérletezés egyik úttörőjévé vált. A szombaton 14:00-kor kezdődő A lineáris narratívától az immerzív történetekig című előadás a VR-technológia lehetőségeiről szól. Vasárnap 14:00-s kezdéssel az animációs filmek közösségi finanszírozásáról mesél majd Mikkel Mainz dán filmrendező, aki korábban A tenger dala című Oscar-jelölt alkotáson is dolgozott. A Friss Kakason idén pitchfórumot is rendeznek, a Kakas Pitch keretében pénteken 14:00-tól az alábbi alkotók prezentálják animációs filmterveiket a szakmai zsűrinek és a közönségnek:

  • Ábrányi Luca: Noah
  • Csánki Zsófia: LOKÁL - Csepel unleashed
  • Diószeghy Dániel: The way out
  • Érsek Laura: Lakógyűlés
  • Imre Orsolya: Mesélnek a kövek
  • Kajlik Eszter, Elek Judit Sára: A legrosszabbkor
  • Szeiler Péter: Zotmund
  • Tobai Botond: Büdös pofon

A Friss Kakas célja, hogy összehozza az animációs szakmát és a filmszerető közönséget, és hogy itthon is méltó körülmények között mutassa be a világraszóló sikereket arató magyar animációs filmeket.

A rendezvény legtöbb programja ingyenes vagy pedig jelképes árú, 500 Ft-os jeggyel látogatható.

A vetítésekre az alábbi linken válthatók jegyek: https://cutt.ly/JFdqMRh

A szakmai programokra pedig itt lehet regisztrálni: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-oA-LJmkCmPIAGpbsMAWHenqq7jNKQAmR2mZCoBXlVqZtJw/viewform

A részletes programbontás elérhető a Friss Kakas honlapján: https://frisskakas.com/

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Friss Kakas