Elektrosokk-kezelés a Facebook ellen?

Elektrosokk-kezelés a Facebook ellen?
Túl sok időt töltesz Facebookon? Miért nem alkalmazol nem halálos sokkolást a testeden minden egyes alkalommal, amikor a hírfolyamodra tévedsz? Két MIT doktorhallgató, Robert R. Morris és Dan McDuff éppen ezt tette meg, mikor rájöttek, hogy összességében több mint 50 órát töltenek el az oldalon egy héten és az eredmények – valamint a projektjükkel kapcsolatban felmerülő kérdések – igen csak érdekesnek bizonyulnak.

„A sokkolás kellemetlen, de nem veszélyes” – mondja McDuff. Ugyanakkor, tényleg fájdalmas. A rendszer figyeli a tevékenységedet és jelet küld egy Arduino táblának, amely cserébe sokkal „jutalmaz”. Idővel a felhasználó hajlamos lesz elkerülni a Facebookot és/vagy csendesen sírdogálni a sarokban. A rendszer egy speciálisan bekötött billentyűzetet használ, amely a fájdalmat küldi – írja a TechCrunch.

Hogy működött-e?

„Nem vagyunk benne biztosak” – mondja Morris. „Ahhoz, hogy valóban hatékony legyen, több sokkolásra van szükség. Megfelelő kondicionálási eljárásokat kell követni. Sajnos azonban, miután rájöttünk, hogy a sokkok nagyon kellemetlenek, gyorsan eltávolítottuk az eszközt, nem sokkal azután, hogy telepítettük. Mindenesetre jelentős, bár ideiglenes visszaesést tapasztaltam a Facebook használatomban.”

A páros létrehozta a rendszernek egy kevésbé kellemetlen verzióját az Amazon Mechanical Turk nevű „piactere” segítségével, ahol idegeneket lehet megkérni, hogy tárcsázzák a Facebook felhasználó számát és megmondják neki, hogy lépjen ki az oldalról. Az eredmények alapján, amelyek egyszerre ijesztőek és mosolyra fakasztóak, elmondható, hogy ez kevésbé fájdalmas, mint a sokkoló kezelés. A telefonálók előre elkészített forgatókönyvet kell olvasniuk, amelyben lehordják a Facebook felhasználót a Facebook használata miatt.

Megnézheted a teljes projektet itt és még a terveket és forgatókönyveket is letöltheted! Morris úgy fogalmazott, hogy a Facebook olyan rossz, mint a cigaretta (egy bizonyos szinten):

„Túl gyakran hiszik azt az emberek, hogy azért használnak egy adott technológiát, mert ők így akarják, és mert az szolgálja a legjobb érdekeiket. Sajnos ez a feltételezés nem illik össze azzal, ahogyan ezeket a technológiákat megtervezték. Az olyan oldalak, mint a Facebook az elköteleződési mutatókra épülnek, amelyek a napi aktív felhasználókat, az oldalon töltött időt és mást mérnek. Sajnos ezek a számok nem arra lettek kitalálva, hogy a jóllétet mérjék. Egy terméknek hihetetlenül magas elköteleződési mutatói lehetnek, miközben elképesztően rosszat tesz a felhasználóknak (például a cigaretta)." - írja Morris.

A Facebook az internet gyorskajája – nem jó nekünk, kellemes, de nem kielégítő és bár egy rövid ideig jól érezzük magunkat tőle, újra rosszabb a közérzetünk a nap hátralévő részében. Ez a projekt, bármilyen furának tűnjön, fontos témákra hívja fel a figyelmet, amelyekkel mindannyian találkozunk internetes viselkedésünk során, és ami a legfontosabb, elgondolkodtat minket, hogy egyáltalán miért látogatjuk meg Zuckerberg agyszüleményét néhány óránként.

„Míg ez a projekt szándékosan egyfajta vicc, úgy gondoljuk, hogy komoly vitát kell folytatni arról, hogyan tervezik meg a kommunikációs technológiákat” – mondja Morris.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!