Egy vallás, amely Facebook lájkokra épül?

Egy vallás, amely Facebook lájkokra épül?
Egy holland művész és társai azt tervezik, hogy a Facebook lájkot vallássá alakítják át, majd pedig elégetik egy oltáron az óriási arany „Like” ikont a nevadai sivatagban, a Burning Man fesztivál idején egy installációs performansz művészeti esesmény keretében.

A „Like4Real” projektet a „Dadara” névre hallgató művész jegyzi az Indiegogo „fundraising” platformján és amely már el is érte a kitűzött 10 ezer dollárt - írja a MarketingLand.

A Like4Real weboldalán találunk igazán hipnotikus, animált mandalát, amelyet nyilvánvalóan a buddhista mandalák inspiráltak, de fellelhetőek koncentrikusan pörgő karikákba komponált szívek, kezek, szemek és persze a felfelé mutató hüvelykujjal a „Like” ikon.

Like-idol-600x546

Az animációban szerepel egy kék és egy piros pirula is, utalva az igen hangulatos jelenetre az első Mátrix filmből, amikor Morpheus két ilyet ajánlt fel Neonak: ha a kéket veszi be, akkor folytathatja életét a mátrix valóságának fabrikált illúziójában, míg ha a pirosat választja, akkor kiábrándulhat és megértheti az igazi valóságot.

A Like4Real oldalának kék pirulája, amennyiben felé tartjuk az egeret, a következőt állítja: „Ha beveszed a kék lájkot, a valóságban maradsz. Felébredsz az ágyadban, semmi sem változik és hihetsz abban, amiben csak szeretnél.” Egy „Your Path to Enlikement” (szójáték az angol „enlightenment”, azaz felvilágosodás kifejezéssel) nevű Tumblr oldalra visz a link, amely az eltárgyiasuló élet mesterségességét kritizálja, ugyanakkor pedig dokumentálja a Like4Real projekt alakulását.

A piros tabletta a következőt ígéri: „Ha a piros lájkot veszed be, elviszünk Lájkcsodaországba (’Likewonderland’), ahol megmutatjuk, milyen mélyre megy a nyúl ürege”, ami megint csak egy újabb utalás a Mátrixra (és persze a híres viktoriánus kori gyerekkönyvre, Lewis Carroll Alíz Csodaországban című művére). A piros pirula a „Likefesto” nevű részét mutatja be a projektnek, amely kapcsolódik a témához és aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az emberi érzelmek függővé válnak a kapitalizmustól és a technológiától.

Like-mandala-600x354

Ha adományozol az Indiegogo oldalán, vásárolhatsz egy lájkot egy dollárért, valamint lájk bankjegyek tulajdonosává válhatsz, hogy „értéket adj a pénzednek azokért az emberekért és kezdeményezésekért, amelyeket lájkolsz”. 1000 dollárért „... megtapasztalhatod saját exkluzív és egyedi ’Like 4 Real Enlikement’ rituálédat…” a Burning Man fesztiválon, amellyel lehetővé válik, hogy „… úgy lájkoljanak téged, mint még soha azelőtt és megmászhatod a lájk mennyországba vezető lépcsőt.”

Az egész projekt briliánsan humorosnak tűnik, miközben ügyesen felhívja a figyelmet arra, mennyire személytelenek az online tranzakciók és milyen gyorsasággal veszik át a valódi érzelmek és az emberi kontaktus helyét a mesterségesség, a technológia és a kereskedelem.

A Like4Real sokak számára bolondosnak tűnhet, amíg el nem kezdjük érezni a kontrasztot a való világ eseményeivel, mint például a Pápa bűnbocsájtó tweetjeivel és a közelmúltban nyilvánossá váló esettel, miszerint az amerikai Külügyminisztérium 630 ezer dollárt költött lájkvásárlásra Facebookon, vagy olyan pletykákkal, hogy a hírességek állítólag szintén ezt teszik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!