Egy jó szándékú Facebook poszt is elsülhet rosszul

Egy jó szándékú Facebook poszt is elsülhet rosszul
Az egyik veszélye a Facebookon és más közösségi oldalakon történő posztolásnak, hogy a bejegyzéseidet félre is érthetik. Éppen ez történt meg Maria Kanggel, egy 32 éves három gyerekes anyukával és fitnesz versenyzővel. Posztolt egy képet, amin ő maga látható tökéletes formában, sportruházatban és a három gyereke, valamint a következő felirat: „Mi a te kifogásod?”. Ám nem minden Facebook felhasználó találta ezt motiválónak, sőt. Támadásba lendültek.

Kang fotója közel 156 ezer lájkot és majdnem 16 ezer hozzászólást kapott az AllFacebook cikkjének elkészültéig, valamint több, mint 12 ezerszer került megosztásra. A Yahoo Shine is elemezte a kommentek néhányát és különböző negatív visszajelzéseket találtak. A többi Facebook felhasználó között volt, aki ellenszenvesnek, hamisnak, rossz anyának és zsarnoknak is titulálta, és persze voltak olyanok is, akik védelmükbe vették.

MariaKangWhatsYourExcuse

A Yahoo Shine kérésére Kang reagált az eset kapcsán, ami egyébként a már egy évvel ezelőtt posztolt kép körül alakult ki. „Inspirálni akartam az embereket. Azt akartam mondani, hogy ’Tudom, hogy azt gondolod, nincs semmi időd, ha gyerekeid vannak. De ha én meg tudom csinálni, te is meg tudod.’

Azt gondolom, hogy az emberek küzdenek a testsúlyukkal. Ha ehhez hozzáadod, hogy anya vagy – és a nyomást, ami ezzel jár és hogy mindenre képesnek kell lenned, beleértve a fittséget –  az elvárások nagyon magasak. Szerintem néhány anya meglátta a képet és azt gondolta, ’Ez nevetséges'. Nagyon frusztrált voltam. Ha rossz anyának és rossz embernek neveznek, az határozottan fáj.”

Kang közvetlenül is reagált a fotóját érintő véleményekre egy „gyakran kérdezett kommentek” oldal posztolásával, amelyben a leggyakoribb kritikákra ad választ. Például megerősíti, hogy van munkája (két idősek otthona is a tulajdonában van), nincsen dadusa, a képet nem manipulálták Photoshoppal és igen, a gyerekek a képen, mind az övéi. Készített egy „nem bocsánatkérést” is a képet tartalmazó posztjához:

„Új követők, emailek és hozzászólások érkeztek a profilképemmel kapcsolatban mostanában. Néhány szerint zsarnok vagyok, megszégyenítem a kövéreket, és bocsánatot kellene kérnem a fájdalomért, amit a nőknek okoztam. Megértem. Ezért itt az első és utolsó bocsánatkérésem:

Sajnálom, hogy láttatok egy képet és ilyen negatív módon rezonáltatok vele. Nem akarok belemenni a részletekbe, miszerint én is megküzdöttem a genetikával, étkezési rendellenességem volt, teljes munkaidőben dolgoztam két üzlet tulajdonosaként, nincsen dadusom és nem vagyok alapból karcsú, és nem dolgozom személyi trénerként. Azt már meg sem említem, hogyan nem adtam be a derekamat a jégkrémnek, a sült krumplinak vagy a csokoládénak, amikor terhes voltam vagy használtam a növekvő pocakomat kifogásnak arra, miért vagyok inaktív.

Amit mondani fogok, az a következő. Az, hogy ti hogyan értelmeztek valamit, nem az én hibám. Hanem a tiétek. Az első lépés az életed, a tested és a végzeted uralásához, hogy urald a gondolatokat, amelyek kijönnek a saját fejedből. Azokat nem én hoztam létre, hanem ti. Ezért, ha folytatni akarjátok ennek a képnek az ’utálását’, szokjatok hozzá sok más dolog utálatához is az életetek hátralevő részében. Hibázathattok, panaszkodhattok vagy egy új gondolkodási szintre léphettek azzal, hogy eltüntetitek a negatív szavakat, amelyek kijönnek a saját agyatokból.

Az elhízás és azok, akik egészséggel kapcsolatos betegségekkel küzdenek, szó szerint „nagyobb” ügynek számítanak, mint ez a fotó. Talán itt az ideje, hogy ne lábujjhegyen járjunk az emberek érzelmei körül és rátérjünk a lényegre. Tehát mi a te kifogásod?”

Ti posztoltatok már valamit Facebookra, amit félreértettek?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Forgács Mariann

2010 óta csapatával az egyik első hazai social media ügynökségként segít eligazodni a közösségi kommunikáció folyamatosan változó világában. Az elmúlt évek szakmai tapasztalatának és a változatos …