Búcsúzunk a Gellért Hoteltől

Búcsúzunk a Gellért Hoteltől
December elsején hosszú időre bezárta kapuit a Gellért Hotel, melynek története összefonódik a főváros történelmével. A szálloda életében most új fejezet kezdődik, amikor a Danubius Hotelstől az Indotek Csoporthoz kerül át, felújítás, átalakítás, változtatás vár rá. Még egyszer utoljára bejártuk a patinás épületet a pincétől a padlásig. Búcsúzunk tőled, Gellért!

A Gellért Szálló építése a 20. század elejének egyik legnagyobb beruházása volt. Az építkezések 1911-ben kezdődtek meg, és majd hét teljes évig tartottak. A budapestiek már-már azt hitték, hogy a Szabadság híd lábánál magasodó állványok sokasága mögül sosem bújik elő a luxust és fényűzést ígérő Hotel Gellért. 1918-ban aztán mégis befejeződtek az építkezések, a szálloda pedig Gellért napján, 178 szobával nyitotta meg kapuit.

A szecesszió stílusjegyeit magánviselő hotel Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr és Sterk Izidor építészeti tervei alapján készült. A vendégek a szecessziós homlokzatot szemlélve léphettek be a szálloda kétszárnyú lengőajtaján a hallba, ahol már egy egészen más légkör és stílus fogadta őket: az épület belső terei és berendezései le sem tagadhatnák a szocializmus hangulati elemeit. (Fotógaléria link a szöveg alján)


Fotókat készítette: Oravecz Joe - BlackHat

A gellérthegyi gyógyforrás az elmúlt száz évben turisták és látogatók ezreit vonzotta a gyógyfürdőbe és a hozzá tartozó szállodába. A meleg vizű forrás létezéséről már a 12. században is tudtak. A mai Gellértet elnézve, talán nem gondolnánk, hogy egykor sáros iszappal körülvett ispotályként üzemelt, ahol többek között leprás betegeket fürdettek. Az épületre ebben az időszakban ragadt rá a Sáros-fürdő elnevezés.

A kezdetben csak fürdőként és ispotályként üzemelő épület a 19. században kapott először szálloda jelleget, amikor a forrás mellett már 26 szoba várta a gyógyulni vágyó betegeket és vendégeket. 1894-ben aztán a Ferenc József híd építésével járó tereprendezés végleg eltörölte a Budapest szívében álló Sáros-fürdőt.

Az 1918-as megnyitót követően a szálloda igyekezett megtalálni helyét a fővárosi forgatagban. Már ekkor a pezsgő társasági élet egyik központja lett. Minigolf-játszmának, báloknak, zenés rendezvényeknek és számos konferenciának adott otthont a város életében egyre inkább alapkövet jelentő Gellért Hotel.

A tehetősebb vendégek a szálloda luxus-lakosztályaiban élvezhették az elegáns és tágas szobákat, a Dunára néző panoráma minden szépségével.

Mindeközben a hotel másik szárnyában mindössze néhány négyzetméteres, mosdót és különösebb kényelemet nélkülöző szobákban tölthették idejüket a főváros zajától és a világtól elvonulni vágyó vendégek.

A patinás szálloda fénykorában olyan ismert személyiségeknek adott otthont, mint Habsburg Vilmos; Yehudi Menuhin, amerikai karmester és hegedűművész, Richard Nixon, az Amerikai Egyesült Államok egykori elnöke; Andrew Lloyd Webber, zeneszerző vagy Turay Ida, színésznő. A Gellért-szobák ajtajai mellett kihelyezett kis plakettek a mai napig őrzik egy-egy lakó emléket. De 1919-től a hotel állandó lakója volt Horthy Miklós kormányzó is, aki közismert fehér lovas bevonulása utána, a Gellért előtt mondta el híres beszédét. Angol tisztek, román katonák, az egykori tanácsköztársasági apparátus emberei mind-mind otthonosan mozogtak a szálloda falai között.

Válogatott vendégköre nappal az egész folyosókat elfoglaló festett ólomüvegeket csodálva sétált át a gyógyfürdőbe, esetleg a hotel egyszerre századfordulós és szocialista hangulatú presszójában fogyasztott el egy híres Gellért-tekercset. Este pedig már az egyetemisták falfestményeivel dekorált zeneteremben élvezhette a kultúrát.

Fotókat készítette: Oravecz Joe - BlackHat

A hotel történelmi szépsége a hazai és nemzetközi filmipart is megihlette. Az épületben rejlő lehetőségek számos rendezőt inspiráltak az évek során. Itt forgatták például a Hamis Izabellát, A kántort, az Én, a kémet, a Géniuszt vagy a Drakulcsi elvtársat.

Fotó: Oravecz Joe - BlackHat
A presszó

Érdemes megjegyezni ezeket a filmcímeket, hiszen a szállodát most hosszú ideig csak képernyőkön keresztül láthatjuk majd. A Danubius Hotels múlt héten búcsúztatta el a több mint százéves épületet. Hogy a jövőben milyen sors vár rá, arról egyelőre csak elképzelések vannak. A Gellértet megvásároló Indotek Group a megállapodást követően azt írta közleményében, hogy a főváros egyik legpatinásabb szállodája megértett a felújtásra, ezért teljes rekonstrukciót hajtanak végre rajta az eredeti külső megőrzésével, hogy néhány éven belül ötcsillagos szállodaként fogadja majd vendégeit. Hogy ebből mit és hogyan sikerül megvalósítani, azt nehéz lenne megjósolni. Az mindenesetre biztos, hogy a Gellért Hotel december elsején határozatlan időre bezárt. Mostanra kiürültek a szobák, lekapcsoltak a villanyok, elhalkultak nagy termei, zárva van a kétszárnyű lengőajtó.

Kedves Gellért! Mi így búcsúztunk tőled!

Fotógaléria jó nagy és gyönyörű képekkel itt: KLIKK

A fotókat készítette: Oravecz Joe - BlackHat-Photo

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Patyi Violetta

Rendszeresen jelennek meg írásai hazai magazinoknál és online portálokon. 2017 óta aktívan tevékenykedik a reklámipar és a filmgyártás területén mint produkciós és gyártási asszisztens. Számos hazai …


Kapcsolódó előadó: Patyi Violetta