Azonnal törölhetnek a Facebook-ról, ha más fotóját használod

Azonnal törölhetnek a Facebook-ról, ha más fotóját használod
Most a Facebookra bárki feltölthet majdnem bármilyen képet. Ez változik hamarosan: a fotók tulajdonosai értesítést kaphatnak, ha a képet valaki más is feltölti, és aztán dönthetnek, mi legyen vele.

Az eddig is létező Rights Management nevű eszközbe egy olyan funkció érkezett, amely kifejezetten a fényképekhez kapcsolódó szerzői jogok érvényesítésében segít, egészen pontosan segíti a képek készítőit (illetve a jogtulajdonosokat) abban, hogy a fotóikat mások is használhassák a Facebookon.

Az egyelőre csak néhány kiválasztott partner számára elérhető megoldás úgy működik majd, hogy a képek metaadatait CSV kiterjesztésű fájlokban kell feltölteni a Rights Managerbe. Ezután a Facebook képelemző algoritmusa figyel, és jelez a jogtulajdonosnak, ha a kép a közösségi oldalon belül máshol is feltűnik.

A kép készítője/tulajdonosa eltávolíttathatja mások fiókjából a képet, de persze úgy is dönthet, hogy nem tesz semmit. Köztes megoldásként beállíthatja, hogy a más által feltöltött fotóját csak bizonyos régiókban élőknek jelenítse meg a Facebook.

Mindez főként az Instagram esetében lesz hasznos, ahol igen gyakran előfordul, hogy egy-egy ellopott fényképet sajátjukként tüntetnek fel a felhasználók, de a Facebookon is etikusabbá teheti majd a képek felhasználását.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!