Az online tartalom forradalma és minden, ami mögötte van. Beszélgessünk az online videókról és a podcastekről

Az online tartalom forradalma és minden, ami mögötte van. Beszélgessünk az online videókról és a podcastekről
Figyelem! Podcast ajánló! A Kamera Hungária Online Tartalom Fesztiválhoz kapcsolódó klubesten nem volt hiány az izgalmas témákból, a kiváló szakmai előadókból, vitákból és persze a jó hangulatból sem. Kiderült, hogy milyen a podcast, és az online videós minőségi tartalom, mire kell ügyelni a témaválasztásnál, hogyan érdemes terjeszteni, mérni, illetve utógondozni online tartalmainkat, mitől lesznek egyáltalán fenntarthatók és versenyképesek korunk médiatartalmai. Szakmai beszélgetés, érvek és ellenérvek, ilyen volt a Klubest.

Az internet megjelenése, a Web 1.0, majd a Web 2.0 térhódítása kétségkívül átalakította az egész médiakörnyezetet. Az egyirányú tartalomközlést felváltották az interaktív, közönséget bevonó médiatípusok, melyben a felhasználók többé már nem média-, hanem tartalomfogyasztói szerepben vannak jelen. A podcastok és online videók sokaságát mindenki ott, akkor és olyan formában fogyasztja, ahogy az számára a legkényelmesebb. Így alakult át szép lassan a hagyományos média úgynevezett követő, vagy ha úgy tetszik perszonál médiává – kezdi Csermely Ákos a Klubest szakmai beszélgetését.

Figyelem! A teljes beszélgetés podcast változata itt hallható: KLIKK

A digitális és technológiai változásokra az online videók, illetve a podcastok reagáltak elsőként. Csorba Anita (Inspirációk Média) kreatív mentor és online marketing specialista több, mint tíz évvel ezelőtt kezdte meg online pályafutását. Véleménye szerint az újmédia közelebb van a fogyasztókhoz, mélyebben át tudják élni, mivel sokkal személyesebb és bensőségesebb, mint a korábbi hagyományos média. Ehhez azonban önmagában nem elég, hogy a tartalomgyártók rendszeresen és minden platformon jelen legyenek, ugyanennyire fontos, hogy folyamatosan fejlődő tartalmaikkal valamilyen értéket képviseljenek.

Csorba Anita

A tartalomkészítők fogyasztók iránti felelősségét Hegyi Nóra (Kolibri Pictures) is hangsúlyozta, aki híradós riporterként és szerkesztőként éveket töltött el a televíziózás világában. Csapatával jelenleg online filmek és podcastok gyártásával foglalkozik. Tapasztalatai szerint az online videók ma mindent visznek a hírközlés, a média és a hirdetések területén, az egyéb médiaformátumok nem tudják felvenni velük a versenyt. A felelősség azonban nem csak a tartalomgyártói, hanem a megrendelői oldalt és éppúgy terheli. Hiteles és értéket közvetítő tartalmak – legyen szó podcastról vagy videóról – csak akkor készülhetnek, ha a megbízók nem „trendiségből” vagy „menőségből” választják az aktuálisan éppen népszerű platformokat és hirdetési formákat, hanem mert tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy ezek milyen módon szolgálják céljaikat.

Hegyi Nóra

Tóth Szabolcs Töhötöm Az élet, meg minden című podcast készítője szerint az utóbbi években tapasztalt „podcast forradalom” egyrészt a technológia fejlődésének köszönhető, hiszen a streaming platformok használata általánossá vált, a zsebünkben lapuló mobiltelefonok pedig teljes mértékben képesek kiszolgálni mind a tartalomgyártók, mind pedig a fogyasztók igényeit. Másrészt az öntudatukra ébredt fogyasztók rájöttek, hogy most már lehetőségük van válogatni a tartalmak között, ott és akkor nézhetik vagy hallgathatják őket, amikor és ahol éppen kedvük tartja. Hozzáteszi, nem csak a minőségre, hanem a hitelességre is törekedni kell, nem véletlenül hangsúlyozza podcastja összes epizódjában, hogy szponzorai nem szólnak bele az adás tartalmába.

Tóth Szabolcs Töhötöm

A minőség, a hosszútávú fenntarthatóság, a fogyasztóbarát kommunikáció természetesen nem csak az alkotóknak, hanem a hirdetők képviselőinek és a finanszírozóknak is ugyanennyire fontos. A digitalizáció, a technológiai forradalom, illetve az újmédia teljes mértékben átalakított a médiapiacot. Pintér Róbert (4Kids Network) minősített Google és YouTube partnerként elsőkézből tapasztalta, hogy a versenypiacot jelenleg a Google és a hozzá hasonló techóriások uralják, hiszen a fogyasztók már-már természetesnek veszik, hogy videóért irány a YouTube, podcastért pedig a Spotify. A kisebb platformok még a minőségi és válogatott tartalmak ellenére sem tudják felvenni ezekkel a versenyt.

Pintér Róbert

Erdélyi Eszter (atmedia) a hazai PodPad platform feltalálója és vezetője másként látja a kérdést. Véleménye szerint az online tartalmakat összefogó kisebb platformok egyfajta „kiadói” és „szerkesztői” szerepet töltenek be ebben a megváltozott médiakörnyezetben, mellyel egyszerre biztosítanak megjelenési felületet a hazai alkotóknak, illetve minőségi kontentet a fogyasztóknak. Platformjukon nem csak kereskedelmi, hanem ismertterjesztő és társadalmi célú tartalmak is rendszeresen helyet kapnak. Emellett pedig hatalmas hirdetői kört képviselnek.

Erdélyi Eszter

Az online média hirdetési világának útvesztőit Kovács András Péter, a Magyar Telekom tartalom és marketing kommunikációs osztályvezetője is jól ismeri. A telekommunikáció oldaláról egyértelműen látszik, hogy a hozzáférés a digitalizációhoz, a digitális eszközökhöz, az internethez egyre szélesebb körben elterjedt, már-már demokratizálódott. Az újmédia alkotóira, illetve fogyasztóira egyaránt jellemző egyfajta szegmentáltság, azaz mindenki maga választja meg, hogy milyen tartalmat gyárt vagy fogyaszt. Ez egyfelől komoly kihívást jelent a hirdetők számára, ugyanakkor viszont a jól körülhatárolható szegmensek mentén kialakult fogyasztói csoportok könnyebben aktivizálhatók bizonyos témákkal, sokkal könnyebb megfogni őket egy-egy célzott üzenettel.

Kovács András Péter

Alkotók, gyártók, hirdetők, finanszírozók és tartalomfogyasztók. Mind egy kicsit másképp gondolkoznak az online média jelenéről, jövőjéről, lehetőségeiről és potenciáljáról. Abban viszont bizonyára mind egyetértenek, hogy legyen szó akár online videóról, akár podcastról a minőségi tartalom csak közös alkotói folyamat során, a hirdetők, tartalomgyártók- és fogyasztók kollaborációja mentén születhet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Patyi Violetta

Rendszeresen jelennek meg írásai hazai magazinoknál és online portálokon. 2017 óta aktívan tevékenykedik a reklámipar és a filmgyártás területén mint produkciós és gyártási asszisztens. Számos hazai …