A színdarab, amit minden kamasznak látnia kellene, hogy helyes döntéseket tudjon hozni az életéről

A színdarab, amit minden kamasznak látnia kellene, hogy helyes döntéseket tudjon hozni az életéről
A Kamaszharc című ifjúsági regényt nagyon szerették az olvasók, több mint tízezer példányban kelt el. A pedagógus és oktatási influenszer, Balatoni József (Jocó bácsi) 2017-ben megjelent könyvének pedig már javában készül a színpadi adaptációja is. A darab az útkeresésről, a kamaszkor nehézségeiről, a felnőtt élet felismeréseiről is szól, rengeteg humorral.

Balatoni József, vagy, ahogy a legtöbben ismerik, Jocó bácsi, történelemtanár, százezres követőbázissal rendelkező Jocó bácsi világa Facebook és Instagram oldalak tulajdonosa a státusztörvény miatt hagyta el a tanári pályát 2023-ban. Előtte tíz éven át tanított történelmet, erkölcstant, hon- és népismeretet, tanulásmódszertant Budapesten, a XV. kerületi Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban. Pályája elejétől osztályfőnök is volt. Jelenleg a Felelős Szülők Iskolája szakértője, a wmn.hu állandó szerzője, oktatási szakértő, tréner, író, a TEDxYouth előadója. Nála kevesen vannak jobban tisztában egyrészt a kamaszkor problémáival – a változás megélésével –, másrészt a pedagógia, és a szülői attitűd kérdésével, határaival. Rendszeresen tart előadásokat felnőtteknek, képez kamaszokat, pedagógusokat, vállalati szereplőket. Számos kérdéssel és problémával találkozik, amikre igyekszik válaszokat, vagy legalábbis megoldási javaslatokat adni.

Milyen gondolatokkal küzd egy kamasz fiú? Mit ír abba a naplóba, amit csak ő láthat és senki más? Mit kezd egy fiatal férfi a be nem teljesült álmaival? Hogyan szembesül a kamaszkori naplóján keresztül a saját életének félrecsúszásával?

Ezekre és még sok más kérdésre keresi a választ a Kamaszharc című siker regényből készült színdarab. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket, azok tanulságait és olykor meglepő „megoldóképleteit” dolgozza fel, mind a könyvben, mind a színházban.

- A könyvet szerették az olvasók, a legtöbb visszajelzés, amit kaptam, az, hogy nagyon sokaknak sokat adott. A regényből készült színdarabbal alkotói csapatunk ebben az eltérő, talán még több nézőt bevonzani képes formátumban is azt szeretné megmutatni, hogy minden fiatalnak szüksége van iránytűre a kamaszkor útvesztőjéhez - fogalmazott Balatoni József.

A könyvből Mikó Csaba készít színpadi átiratot, az író producer társa Gerlits Réka, a darab rendezője Bereczki Csilla. A főbb szerepekben pedig Ivanics Tamást, Márfi Márkot és Grisnik Petrát láthatják majd a nézők a késő őszre tervezett bemutatóban, amely a Pinceszínházban lesz.

Az előadáshoz kapcsolódóan az alkotók a Felelős Szülők Iskolájával közösen, szakértők bevonásával feldolgozó beszélgetéseket terveznek megvalósítani, mellyel még több kapaszkodót kaphatnak a kamaszok, a kamaszokat nevelők vagy tanítok egymás megértéséhez.

“A Kamaszharcot olvasva az jutott eszembe, hogy mennyivel egyszerűbb lett volna, ha ez a könyv 25 évvel ezelőtt a kezembe kerül, mennyivel kevesebb belső küzdelmem lett volna, vagy ha nem is lett volna kevesebb, de talán nem éreztem volna magam annyira egyedül sok esetben, nem éreztem volna sokszor UFO-nak magam - a saját közegemben.”

Bereczki Csilla, az előadás rendezője

“Hány emberi élet sodródik el és megy tönkre, csak azért, mert mindenféle befolyások miatt feladták az álmaikat. A mi álmunk létrehozni ezt az előadást, hogy emlékeztessük egymást: másképp is lehet!”

Ivanics Tamás, az előadás főszereplője

Jocó bácsi alternatív módon, közösségi finanszírozással kívánja előteremteni a produkcióhoz szükséges összeget. A közösségi finanszírozás nem adománygyűjtést jelent, hanem azt, hogy az előrendelők már azelőtt bizalmat szavazhatnak a terméknek, szolgáltatásnak, esetünkben a színdarabnak - különböző típusú jegyeket, vagy jegycsomagokat vásárolhatnak -, mielőtt az valójában elkészülne. A Jocó bácsi regényéből készült Kamaszharc előadásra a Brancsokozosseg.hu felületén, Magyarország legnagyobb közösségi finanszírozással foglalkozó piacterén lehet előre helyet foglalni, a finanszírozási kampány különösen biztatóan alakul, pár nap alatt máris összegyűlt a tervezett kampánycél negyede.

Az előadást, akárcsak a regényt, elsősorban kamaszoknak, szüleiknek és pedagógusaiknak ajánlják az alkotók.

Az előadás a Terminál Workhouse és a Pinceszínház koprodukciójában jön létre.

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: színház, kultúra