A nyitottság és a felfogásmód jellemezte idén a Káli Art Kft. nyertes művét

A nyitottság és a felfogásmód jellemezte idén a Káli Art Kft. nyertes művét
A Káli Art Kft. elkötelezett a kortárs művészet iránt, és ezt a hozzáállást tettei is igazolják. Az elmúlt évben a Balaton-felvidéken, Köveskálon szoborparkot hoztak létre, mely egy hiánypótló kezdeményezésnek számított a kortárs szobrászat terén.

Ahogy a szemem elé tárult a Káli Art Inn elbűvölő környezete, azonnal éreztem, hogy egy új dimenzióba léptem, ahol a művészet és a természet találkozása kápráztatja el az odalátogatót. Az első lépéseim a parkban lenyűgözve vezettek végig a gondosan tervezett ösvényeken, amelyek a művekhez vezettek, meg kell mondanom, hogy egy izgalmas és élénk világ bontakozott ki előttem, az amúgy is káprázatos Köveskálon. A szobrok olyan egyedülállóak voltak, mint a váratlan gondolatok a rohanó elmében. Egy pillanatban a szabadság és a lendület ereje csapott le rám, majd a következő pillanatban a szobrok finom szimmetriája melengette a lelkemet. A szoborpark szerves része a természeti környezetnek, amelybe illeszkedett. A zöldellő fák és a buja virágok csodálatosan kontrasztosak voltak a modern és avantgárd műalkotásokkal.

A Balaton-felvidék mindig is nyitott és befogadó volt a kortárs képzőművészet iránt, ami számos sikeres projekt és kezdeményezés eredményeképpen bizonyított. Azonban a kortárs szobrászat megjelenése eddig váratott magára, így a Káli Art Inn úgy döntött, hogy lehetőséget biztosít kortárs szobrászművészek számára is a megjelenéshez.

Az évente kiírt pályázat lehetőséget ad a tehetséges szobrászoknak, hogy műveiket a nagyközönség elé tárják, és bemutassák a kortárs szobrászat lélegzetelállító világát. A pályázat keretében beküldött munkákat szakmai zsűri bírálta el, és a legjobb alkotásokat válogatták össze a pályázati anyag shortlistjébe. Az idei pályázat során is számos izgalmas és lenyűgöző alkotás érkezett, amelyek bemutatják a kortárs szobrászat legújabb trendjeit és irányzatait. “A választás közben mérlegeljük, hogy melyek azok a művek, amelyek a szobrászati megközelítésben a hagyományokat tisztelik, mint például anyaghasználatban, felfogásmódban, továbbá, hogy melyek azok, amelyek pedig megpróbálnak egy szélesebb konceptuális értelmezést is érvényesíteni. Ezeket a szempontokat figyelembe véve, Gál Tamás szobrát, a Becskei Andorét és a Körei Sándorét elemeztük különböző módon. Csak, azért említettem ezt a hármat, mert mind a háromban nagyon sok értéket láttunk de mégis a végén Körei Sándor felé billent a mérleg. Egyszerűen az újító karaktere és a nagyon bátor felfogás módja miatt, de itt a végső üzenetünk az, hogy továbbra is bátorítunk mindenkit, hogy a nyertesműből ne koncepciót vonjon le a szobrászszakma hanem a nyitottságot, az, hogy a legkülönbözőbb felfogásmódokat is nagyban értékeljük, és a zsűri ebből próbálja meg azt a konszenzuális végeredményt kihozni, ami előremutató, inspiráló és ennek a szakmai és közönség rendezvénynek a színvonalát is emeli.” - Petrányi Zsolt, Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője, zsűritag.

Körei Sándor a tavalyi Káli Art Kft. megnyitóján döntötte el, hogy a következő alkalommal pályázni fog. “Nagyon inspirált a környezet, és annak a lehetősége, hogy kiváló alkotók munkái között bemutassam én is azt, ami engem foglalkoztat. Új kihívást is jelentett számomra, mert korábban még nem hoztam létre olyan olyan munkát, ami specifikusan szabadtérre készült.”

Az átlátszatlan üveg homályos körvonalú formákká absztrahálja a művet, bizonytalanná téve az értelmezését, olyan mértékben, hogy a néző számára az sem egyértelmű, hogy mesterséges preparátumot vagy élő növényt szemlél az üveg mögött. “Szintén foglalkoztatott a tárgyiság és a képiség közti átmenetből adódó feszültség, és az ebből kialakuló paradox helyzet. Minél közelebbről szemléljük a művet, annál megfoghatatlanabbá absztrahálódnak az egyes kompóziciós elemek, mintha a csendéletfestészet hagyományában jelentős technikának, a tromp l’oeil hatásának az inverzét tapasztalnánk.” - mondta el Körei Sándor az idei Káli Art Kft. pályázat győztese.

A fiatal szobrászművész a dicsőség mellé egymillió forintos jutalmat is kapott. Az ő művét és rajta kívül még 14 legjobbnak ítélt pályaműveket október végéig tekintheti meg ingyenes a nagyérdemű a Káli Art-Parkban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!