A közösségi média posztjaid elárulják, hol vagy!

A közösségi média posztjaid elárulják, hol vagy!
A túlzott „megosztási vágyban” szenvedő millenniumi generáció igen kis mértékben figyel oda az online magánéletre, mondják az International Computer Science Institute (ICSI) és a UC Berkeley kutatói. Szerintük a középiskolai diákok egyszerűen nincsenek tudatában annak, mennyi információt posztolnak közösségi média státuszfrissítésekkel.

A meta adatok, amelyek egyetlen tweettel vagy Instagram fotóval járnak együtt, könnyen felhasználhatók akár arra is, hogy valakinek kirabolják az otthonát. És a betörők gyakran élnek is ezzel a lehetőséggel – írja a Fastcompany.com.

„Közzéteszel egy kis tweetet, ami csak néhány karakter, de valójában sokkkal több adatot posztolsz” – mondta Gerald Friedland, az ICSI audio- és multimédia kutatási részlegének igazgatója. „Az időpont és a földrajzi adatok azonosíthatnak téged. Ha hosszabb ideig csinálod, mindenki láthatja a szokásaidat és könnyen kiszemelhetnek.”

A National Science Foundation 200 ezer dolláros ösztöndíjának köszönhetően a kutatók létrehoztak egy „Ready or Not” nevű biztonsági alkalmazást, amely egy felhasználó Twitter vagy Instagram fiókjának utolsó 30 napban gyűjtött földrajzi koordinátáit mutatja egy hőtérképen. A két szolgáltatást a gimis diákok körében való népszerűségük miatt választották, de tervezik, hogy más közösségi hálókat is intergrálnak a rendszerbe, például a Facebookot.

3016662-inline-screen-shot-2013-08-30-at-102556-am

Az alkalmazás mellett egy oktató weboldalt is létrehoztak, amely a közösségi médiára vonatkozó magánélet 10 elvét sorakoztatja fel. A mantrák között találjuk ezeket is: „Az interneten nem létezik anonimitás!” és „Az Internet nem csak másol, de nem is felejt!”

Bár a biztonsági projekt középiskolai diákokat céloz meg, Friedland szerint a szülőket is szeretnék elérni – végtére is, az ő otthonaikról beszélünk, amelyek kockázatnak vannak kitéve. „Néha a szülők pánikolnak kicsit vagy nem is érdekli őket az egész, de biztosak akarunk lenni abban, hogy az emberek informáltan döntenek az adatvédelmi beállításaikról.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Forgács Mariann

2010 óta csapatával az egyik első hazai social media ügynökségként segít eligazodni a közösségi kommunikáció folyamatosan változó világában. Az elmúlt évek szakmai tapasztalatának és a változatos …