A francia forradalom korát idézi a Magyar Nemzeti Balett új online bemutatója

A francia forradalom korát idézi a Magyar Nemzeti Balett új online bemutatója
A Párizs lángjai című klasszikus balett az Opera Otthonra streamsorozatában szombaton látható.

Csaknem 44 év után, látványos külsőségek között, Michael Messerer felújított változatában tér vissza a Magyar Állami Operaház repertoárjára Vaszilij Vajnonen nagybalettje - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Francia Múzsa Szezonja tematikus évadba illeszkedő premiert Melnik Tatiana, Leblanc Gergely, Krupp Anna, Balázsi Gergő Ármin és Szakács Attila főszereplésével tekinthetik meg az érdeklődők.

A darab az Opera Otthonra fizető szolgáltatásában a jegy.hu felületén az évadban egyetlen alkalommal, február 6-án 20 órától látható.

Vaszilij Vajnonen, a karjalai származású neves szovjet koreográfus két évvel A diótörő koreográfiájának megalkotása előtt, 1932-ben állította a színpadra a leningrádi Kirov Színházban a francia forradalom diadalát feldolgozó drámabalettjét. A darab zenéjét Borisz Aszafjev szerezte, aki támaszkodott a történelmi kor francia népies muzsikájára, de a francia himnusz, a Marseillaise dallamai sem maradhattak ki a műből.

A Párizs lángjai sikert aratott, 1947-ben a moszkvai Bolsoj Színház is bemutatta, 1950-ben pedig Vajnonen személyesen állította színpadra a darabot a Magyar Állami Operaházban, ahol 1977-ig volt műsoron. A 138 előadásban olyan neves művészek is közreműködtek a főbb szerepekben, mint Kun Zsuzsanna, Menyhárt Jacqueline, Orosz Adél, Pongor Ildikó, Dózsa Imre, Róna Viktor vagy Keveházi Gábor, a koreográfia virtuozitását pedig mutatja, hogy pas de deux-i és szólóvariációi napjainkig szerepelnek a különböző koncertprogramok, gálák és balettversenyek műsorán.

A Magyar Nemzeti Balett produkcióját Vajnonen koreográfiája nyomán ezúttal Michael Messerer, napjaink egyik legkeresettebb orosz koreográfusa állítja színpadra, aki a Don Quijote 2016-os és a Laurencia 2020-as premierjét követően harmadik alkalommal dolgozik a Magyar Állami Operaház balettegyüttesével.

Februártól az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában sugárzott bemutatók a kijárási korlátozás kezdetéhez igazítva 20 órától tekinthetők meg egyszeri alkalommal, a jegy.hu felületén - áll a közleményben. Mint írják, a Párizs lángjai című előadás a járványügyi helyzet feloldását követően az Erkel Színház műsorán szerepel majd.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: zene, balett, streaming