A csoda! „Ha száz évvel ezelőtt nem lett volna ez a felfedezés, ma én sem élnék”

A csoda! „Ha száz évvel ezelőtt nem lett volna ez a felfedezés, ma én sem élnék”
Megható magyar gyártású kisfilm állít emléket az inzulin feltalálóinak. A Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a Kolibri Pictures együtt mondanak köszönetet a csodáért.

1922-ig a fiatalkorú diabétesz diagnózisa felért egy halálos ítélettel. Hiába a szigorú diétás étrend, a betegség legtöbbször így is végzetes volt. A csoda aztán 1922. januárjában történt meg, amikor Frederick Banting a világon először alkalmazta sikeresen az inzulint a 12 éves Leonard Thompsonnál. A felfedezésnek azóta is milliók köszönhetik az életüket.

A csoda címet viselő alkotást november 13-án, a Diabétesz Világnapja alkalmából mutatták be a készítők. A húszas években játszódó kisfilmben egy cukorbeteg kislány és családja történetét kísérhetjük végig, a diagnózis felállításától egészen a csoda bekövetkezéséig.

Magyar Mártont, a film forgatókönyvíróját és kreatív producerét személyes tapasztalatai inspirálták az alkotói folyamat során.

Számomra azért volt nagyon fontos, hogy ez a film elkészüljön, mivel jómagam is 25 éve cukorbeteg vagyok. Ha száz évvel ezelőtt nem lett volna ez a felfedezés, ma én sem élnék. A csoda egy köszönetnyilvánítás a felfedezőknek, és mindazoknak, akik az elmúlt évszázadban azon dolgoztak, hogy nekünk, cukorbetegeknek könnyebb legyen az életünk.

A film elkészítésén egy közel húsz fős stáb és szereplőgárda dolgozott elkötelezetten. Jakobetz Zoltán rendezői, és Málics Gábor operatőri munkája méltó módon állít emléket a felfedezésnek. A produkcióban résztvevő szakemberek egy emberként álltak ki az ügy mellett. Erről már Hegyi Nóra, a Kolibri Pictures gyártó cég tulajdonosa mesél:

Az előkészítési szakaszban, illetve a forgatások során is az volt a benyomásom, hogy minden munkatársunk szívvel-lélekkel dolgozott ezen a projekten, valahogy mindenki érezte, hogy ez egy olyan ügy, ami mellett ki kell állnunk. Mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy a filmes szaktudásunkat arra is használjuk, hogy figyelmet irányítsunk az ilyen, és ehhez hasonló társadalmi célú kérdésekre.

A kisfilm a Sportos Cukorbeteg Egyesületének megbízásából készült, az inzulin feltalálásának 100. évfordulója alkalmából.
Íme a mű! Kérem tekintsék meg!

A csoda

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Patyi Violetta

Rendszeresen jelennek meg írásai hazai magazinoknál és online portálokon. 2017 óta aktívan tevékenykedik a reklámipar és a filmgyártás területén mint produkciós és gyártási asszisztens. Számos hazai …