A Vine első sikere: egy rajongói videó repíti fel az egy éves dalt a Billboard listáján

A Vine első sikere: egy rajongói videó repíti fel az egy éves dalt a Billboard listáján
Az egyik Vine videó segített abban, hogy egy egy éve felvett rap dal több mint 100 ezer letöltést érjen el két hét alatt, amellyel az első öt legjobb R&B/Hip-hop digitális felvétel közé került a Billboard zenei listáján.

Valószínűleg ez az első alkalom, hogy egy Vine videónak ilyen jelentős szerepe van a zenei eladások növelésében – írja a MarketingLand.

A Billboard.com beszámolójából azt is megtudjuk, hogy a dal címe „Don’t Drop That Thun Thun”, amelyet a Los Angelesben működő FiNATTiCZ csapat énekelt fel. Korábban nem tapasztalt értékesítési csúcsot élhettek át a nem hivatalos Vine klip megjelenése után, amelyet több mint 13 ezer alkalommal tweeteltek július 9-i publikálása után.

A dalt először 2012 áprilisában adták ki az eOne Music Label kezelésében. A Billboard szerint azóta azonban a videónak köszönhetően azonnali változás történt a dal értékesítését illetően:

„Egy héttel azelőtt, hogy az eredeti videót feltöltötték, a csapat 4000 példányban adta el a ’Don’t Drop That’ dalt. Egy héttel később az eladások 33 ezerre ugrottak. Múlt héten 77 ezret adtak el és a dal az ötödik helyre került a Billboard R&B/Hip-Hop Digitális Dalok listáján az egy héttel korábbi 12. helyéről. A július 7-ével végződő hétig a dalt 214 ezren töltötték le 14 hónap alatt. Csak az utóbbi két hétben további 111 ezret adtak el.”

Sok márka alkalmazkodott már a Vine szolgáltatásához, mióta az elindult januárban, ez azonban egy közösségi videón keresztül történő felhasználó generálta marketing esete, nem olyasmi, amit egy művész vagy egy lemezkiadó tett. Ahogyan az eOne’s marketing vezetője, Chris Herche nyilatkozott a Billboardnak: „a mi felelősségünk a zenei piacon, hogy biztosan tudjuk, mit csinálnak a rajongóink a közösségi médiában és segítsünk őket megerősíteni ebben”.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Forgács Mariann

2010 óta csapatával az egyik első hazai social media ügynökségként segít eligazodni a közösségi kommunikáció folyamatosan változó világában. Az elmúlt évek szakmai tapasztalatának és a változatos …