A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának díjazottjai

A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának díjazottjai
2023. június 23. és július 1. között rendezték meg a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválját. A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta. A színházi seregszemle idei díszvendége a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház volt.

A 2023-as év zsűritagjai Dienes Blanka színésznő; Kiss József drámaíró, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója; Németh Ákos drámaíró, műfordító, rendező, a zsűri elnöke; Szekeres Szabolcs színikritikus és Szigeti Réka dramaturg voltak.

Kilenc nap alatt huszonhat színpadi produkció került színre három helyszínen. A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepelt, egy előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek. A színésztréninget idén Bélai Marcel és Kozma Gábor Viktor színész-rendezők vezették, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatták be a fiatalokat a szakemberek.

Mások mellett Temesvárról, Szabadkáról, Újvidékről, Kézdivásárhelyről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Zentáról és Komáromból érkeztek a magyar nyelven játszó színházak, valamint látható volt a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója és budapesti Pinceszínház szervezésében határon túli alkotókkal megvalósult előadás is.

A szombat esti díjátadón beszédet mondott Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Leleszi Tibor, Kisvárda Város polgármestere, valamint Kis Domonkos Márk rendező, a Déryné Program igazgatója.

A fesztivál idei díjazottjai:

  • A Kulturális és Innovációs Minisztérium Életmű-díját a felkért, háromtagú Szakmai Bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának igazgatója; Balogh Tibor, valamint Pataki András) döntése szerint Wischer Johann vajdasági színművész, rendező, valamint Biluska Annamária színésznő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat Örökös Tagja kapta.
  • A Kulturális és Innovációs Minisztérium Fődíját az Újvidéki Színház kapta III. Richárd című előadásáért, Dejan Projkovszki rendezésében. A társulat egységes stílusban és csapatmunkával szolgálja a címszereplő játékát. A képi világ és a zene egy olyan kor lenyomatát teremti meg, amely szabadjára engedi az emberi gátlástalanságot.
  • A Kulturális és Innovációs Minisztérium II. helyezését megosztva kapta a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadása a shakespeare-i színházi nyelvezet megújításáért és a formabontó látványvilágért, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Oxigén című előadása a színházi nyelv radikális újrafogalmazásáért.
  • A Kulturális és Innovációs Minisztérium III. helyezését megosztva kapta a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadása a népszínmű műfajának megújító megőrzéséért, a nagyszerű egyéni alakításokért, valamint a Csíki Játékszín Hegedűs a háztetőn című előadása a zenés színház műfajának értő színpadra állításáért.
  • A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Kisvárdai Várszínház közös díját kapta Mészáros Árpád az Újvidéki Színház III. Richárd című előadása címszerepének bravúros megformálásáért, valamint B. Fülöp Erzsébet a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A doktor című előadás főszerepének és a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Részegek című előadásban Dóra szerepének megformálásáért.
  • A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Kisvárdai Várszínház közös díját kapta Boros Csaba a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Részegek című előadás egyedi zenei világának megteremtéséért és az előadásban való inspiratív jelenlétéért, valamint Jeli Luca Sára a nagyváradi Szigligeti Színház Figaro házassága című előadás karakterformáló, kiemelkedő színvonalú jelmezeiért.
  • A legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjat kapta Hégli Bence, a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadásban Puck szerepének átütő erejű színpadi megvalósításáért, valamint Matusek Attila, a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadásának megrendezéséért.
  • Kisvárda Város Polgármesterének díját kapta a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Film Kar Magyar Színházi Intézet harmadéves színész hallgatóinak Édes Anna című kreatív, önálló színpadi nyelv megteremtésére törekvő, magával ragadó, egységes csapatmunkában megvalósuló vizsgaelőadása.

A fesztivál támogatói a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, Kisvárda Város Önkormányzata, a 10. Színházi Olimpia, valamint a Déryné Program voltak.

2024-ben a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljára a tervek szerint június 24-30. között kerül sor.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!