A Facebook hashtag bukásra ítélt?

A Facebook hashtag bukásra ítélt?
A legújabb felmérések szerint a legnagyobb közösségi oldalon nem jött be a címkézés.

A Facebook tavaly júniusban vezette be a hashtageket a rajongók nagy megelégedésére, ám a Quintly közösségi analitikákat végző cég szerint a funkciót igazából nem használják ki az oldal adminok – írja az AllFacebook.

AfroHashtag

A Quintly közel 70 ezer oldalt és több, mint 38 millió posztot vizsgált meg 2013. január 1. és december 31. között, és a következőket találta:

  • Mielőtt a Facebook hivatalosan is elindította tavaly júniusban a kattintható hashtageket, a posztok átlag 4,03%-a tartalmazott ilyen címkét. Ez rögtön megugrott 14,5%-ra a bejelentést és a funkció debütálását követően, azóta azonban a növekedés stagnálni látszik: a hashtageket tartalmazó posztok aránya megállt 16% körül.
  • Egy posztban átlagosan 1,5 hashtaget használtak a funkció debütálása előtt, ez az átlag pedig igen gyorsan felkúszott 2,5-re és tartotta is ezt a csúcsot 2015 júliusa és augusztusa között, mígnem visszaesett 1,9-re.

QuintlyPostsWithHashtags

A Quintly egy blogbejegyzésben is összegezte a felmérést:

„Minden grafikon és analízis azt mutatja, hogy a Facebook hashtagek iránt csak alacsony szintű érdeklődést mutatnak és a mai napig alig használták azokat. Úgy tűnik, hogy a Facebook még nem találta meg a megfelelő szinteket, amelyeken igazi sikerré válhatnának.”

A hashtagek arra szolgálnak, hogy a felhasználók az érdeklődési körüknek megfelelően tudjanak felfedezni tartalmakat és kiszűrni a zajt. Míg ezek jól működnek Twitteren és Google Pluson, a Facebook nem ad elég ösztönzést arra, hogy ugyanígy történjen a saját platformján is.

Vajon a Facebook megnöveli majd a hashtagekek jelentőségét egy kis promotálással és integrálja azokat már létező, egyéb rendszereibe? Például lemásolhatná a Google Plus posztokból ismert mechanizmust, ahol a tartalomhoz illő címke automatikusan hozzáadásra kerül a bejegyzéshez. A Facebook emellett nemrég fedte fel „Trending” funkcióját, ami lépés lehet ugyanebbe az irányba. Másrészt viszont még az is előfordulhat, hogy már idén csendesen eltávolítják a funkciót.

Mit gondolsz? A hashtagek megbuktak Facebookon vagy még korai ilyet állítani?

QuintlyAverageHashtagsPerPost

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Forgács Mariann

2010 óta csapatával az egyik első hazai social media ügynökségként segít eligazodni a közösségi kommunikáció folyamatosan változó világában. Az elmúlt évek szakmai tapasztalatának és a változatos …