A Facebook boldogtalanná tesz?

A Facebook boldogtalanná tesz?
Talán saját tapasztalatból ezt már eddig is tudtad, de most egy frissen publikált tanulmány a University of Michigan jóvoltából megerősítette, hogy Facebook használata után az emberek hajlamosabbak rosszabbul és kevésbé kielégülten érezni magukat.

A tanulmány, melynek vezető szerzője a „U of M Emotion and Self-Control Laboratory” igazgatója, Ethan Kross, rendszeres felméréseket küldött 82 fiatal felnőttnek arról érdeklődve, hogyan érezték magukat és mennyit használták a Facebookot – írja a The Next Web és az AllFacebook. Az eredmények szerint a Facebook használata „visszaesést” jelzett a „szubjektív jóllétben” függetlenül attól, hogy a közösségi oldalon eltöltött időt pozitívnak tekintették-e.

thumbdown-645x250

Itt egy kivonat a felmérés összegző fejezetéből:

„A felszínen a Facebook felbecsülhetetlen forrást biztosít bizonyos igények kielégítésére, mely lehetővé teszi, hogy az emberek azonnal kapcsolatba lépjenek egymással. A jóllét fokozása helyett, amit a támogató jellegű offline közösségi hálózatokkal történő gyakori interakciók megtesznek, a jelenlegi eredmények azt demonstrálják, hogy a Facebookkal való interakció ellenkező hatást jelez előre a fiatal felnőttek körében – akár aláássa azt.”

A kutatók a közvetlen interakciókat is vizsgálták – akár szemtől szemben, akár telefonon keresztül – és nem jutottak hasonlóan negatív eredményekre.

A tanulmányban olvasható ellenjavaslatban megjegyzik, hogy a Facebook káros érzelmi hatásai relatíve kicsik voltak és a felmérés csak „egyetlen bipoláris skálát” használt kettő helyett, amelyeken a pozitív és a negatív hatást külön vizsgálták volna.

Egyetlen tanulmány még talán nem fog elüldözni minket Facebookról, de lehet, hogy itt az önvizsgálat ideje, amikor is átgondoljuk, hogyan töltjük az időnket online.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!