3 tweet, amely megragadta a világ tekintetét

3 tweet, amely megragadta a világ tekintetét
Ma már a Twitter sokkal több, mint egy pletyka platform. Bebizonyította, hogy erőteljes eszköz, ha arról van szó, hogy híreket kell szolgáltatni a világnak. 140 karakter… csak ennyire van szükséged. És néha, ami egy ártatlan billentyűpüfölésnek tűnik, valami sokkal többé válik. Valamivé, ami futótűzként terjed és megragadja a világ tekintetét.

Lássunk három tweetet a The Next Web gyűjteményéből, amely kicsit megváltoztatta a dolgok menetét.

1. „A nagynéném holtan találta Whitney Houstont”

Aja Dior nagynénje, Tiffany Dixon együtt dolgozott a pop egyik szupersztárjával, Whitney Houstonnal és jelen volt akkor is, amikor az énekesnőt holtan találták 2012 elején.

Mielőtt a mainstream hírvilág tudomást szerzett volna róla, Dixon megemlítette Diornak, hogy mi történt, aki pedig egyenesen a Twitterre rohant vele.

Ugyanakkor később kiderült, hogy ezt megelőzte egy másik tweet valakitől, aki Britney J Pullard néven futott a platformon, és szétkürtölte a hírt mindössze 7 perccel azután, hogy az énekesnőt megtalálták.

Azt nem tudni, Pullard hogyan értesült ilyen gyorsan Houston sorsáról, még mielőtt a hír a hivatalos csatornákhoz eljutott volna. És érdemes azt is megjegyezni, hogy ezek a tweetek megjelenésükkor még kevés figyelmet kaptak, s csak azután derült rájuk igazán fény, hogy a hivatalos hírszerkesztőségek is megerősítették a történteket. Ezért lehet vele vitatkozni, hogy ezek a tweetek önmagukban nem értek el sok mindent, de mindenképpen igaz, hogy demonstrálták, milyen gyorsan terjedhetnek a hírek. Ezután már az újságíró dolga utánajárni, hogy a források megbízhatóak-e és ez az, amiben a kihívás rejlik.

Körülbelül egy órával a tweet után reagált a mainstream média, elsőként az Associated Press.

2. Obama: 4 további év

Ehhez a példához nem kell sok magyarázatot fűzni. Itt egy egyszerű üzenet, amely megerősít mindenkit, aki olvassa a tweetet abban, amit már egyébként is tudnak.

Obama elnök üzenete a minden idők legtöbbször megosztott tweetje lett, még a megjelenése napján elért népszerűsége miatt.

3. Bill Gates tiszteleg Steve Jobs előtt

Azon a napon, amikor a világ megtudta, hogy Steve Jobs eltávozott, a bolygó minden sarkáról érkeztek a részvétnyilvánítások. Az egyik, aki tiszteletét rótta le egy tweettel, nem más volt, mint a Microsoft alapítója, Bill Gates, aki amellett, hogy éveken át Jobs riválisának szerepét töltötte be, együtt is dolgozott vele, amikor még mindketten csak próbáltak betörni az üzleti életbe.

Egy egyszerű üzenet volt ez egy régi „ellenségtől”, amely viszont sok embert megszólított.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Forgács Mariann

2010 óta csapatával az egyik első hazai social media ügynökségként segít eligazodni a közösségi kommunikáció folyamatosan változó világában. Az elmúlt évek szakmai tapasztalatának és a változatos …