1,2 millió dollárt nyert, mert engedély nélkül használták Twitteren posztolt képeit

1,2 millió dollárt nyert, mert engedély nélkül használták Twitteren posztolt képeit
A rengeteg Twitteren terjedő kép között szinte bármilyet találhatunk, amit csak akarunk. Ám a látszólag ingyenesen megosztható fotók nagy közösségi média bankjában mégis felmerülhetnek tulajdon- és szerzői jogok megsértésével kapcsolatos ügyek.

Egy New York-i bíró pénteken hozott ítéletet Daniel Morel szabadúszó fotós javára, miután az beperelte a Getty Images és az Agence France-Presse (AFP) szervezeteket, amiért engedély nélkül használták fel a Twitterre posztolt képeit. Morel 1,2 milliót nyert az ügyön - írja a Mashable.

photographer-e1385247715396

Az esetről először januárban cikkeztek, amikor bírósági döntésben erősítették meg, hogy az AFP és a Getty Images bűnösek voltak az illetéktelen felhasználásban.

Egy AFP szerkesztő találta meg Morel fotóit egy másik Twitter felhasználó fiókján keresztül, majd a Reuters beszámolója szerint elküldte azokat a Getty Imagesnek. Morel képeit végül kiadták másoknak is, így például a The Washington Postnak.

A fotókon Haiti látható, Morel szülőhelye, a 2010-es földrengés után. Amint az a honlapján olvasható, 20 évet töltött „szülőhazája dokumentálásával, a kultúra, a történelem és az emberek megörökítésével”.

2010-ben az AFP pert indított Morel ellen azt kérve, hogy semmisítse meg korábbi állítását, melyben szerzői jogok megsértésével vádolta a szervezetet. Morel ezután megkezdte saját perét a képei helytelen használatáról. Az AFP kezdetben azzal érvelt, hogy a Twitter lehetővé teszi a fotók fair felhasználását, de Nathan bíró végül megállapította, hogy a Twitter a posztolást és a retweetelést engedélyezi és nem a felhasználók által közzétett fotók kereskedelmi felhasználását.

Néhány másik, ehhez hasonló jogi eset kialakult már idén. Júniusban a Forbes számolt be arról, hogy egy fotós beperelte a BuzzFeed oldalát egy Flickr képe engedély nélküli használatáért. Kai Eiselein 3,6 millió dolláros kártérítést kért.

Perez Hilton blogját szintén jogi lépéssel fenyegette meg a The New York Times egy fotósa. Robert Caplin 2,1 millió dollárt kért, amiért 14 képét engedély nélkül használták – írta a PetaPixel.

Morel ügye azonban kifejezetten azokra az esetekre hívja fel a figyelmet, amikor a fotókat a közösségi médiában posztolják. Az ítélet azt jelenti, hogy a fotográfusok még a közösségi média platformokon is rendelkeznek fényképeik tulajdonjogával.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Forgács Mariann

2010 óta csapatával az egyik első hazai social media ügynökségként segít eligazodni a közösségi kommunikáció folyamatosan változó világában. Az elmúlt évek szakmai tapasztalatának és a változatos …