Végre lépett a Zoom, de azért annyira ne örüljünk

Végre lépett a Zoom, de azért annyira ne örüljünk
Ingyenes lesz a titkosítás, de ez nem könnyíti meg annyira az életünket, mint szeretnénk. Több olyan buktató lesz, mint az ingyenes verzióknál általában.

Ugyan jobb későn, mint soha, de azért a Zoom tényleg nem kapkodta el ezt a dolgot, pláne ha megnézzük, hogy ez volt az egyik legkomolyabb kritika, amit megfogalmaztak az online videokonferencia-alkalmazással szemben.

A vírus növelte óriássá a Zoomot

A Zoom akkor robbant be igazán a köztudatba, amikor ez év márciusában leállt a fél világ és a szerencsésebbek home officeból tolhatták a munkát. Ekkor több munkáltató is a Zoom nevű videokonferencia-alkalmazást kezdte használni a munkaértekezletek megtartására. Igen ám, de a Zoom egyik komoly hibája volt, hogy csak a fizetős szolgáltatásában volt lehetőség a végpontok közötti titkosításra. Hogy mit jelent ez? A végpontok közötti titkosítás nélkül egyáltalán nem nehéz illetékteleneknek hozzáférniük azokhoz az esetenként akár igen kényes információkhoz, amik egy ilyen munkaértekezleten elhangozhatnak.

Beadták, de hogyan!?

Ez most változik ugyan, de kevesebb benne a köszönet, mint ahogy azt az egyszeri felhasználó elképzelte. Mivel minden egyes résztvevőnek be kell kapcsolnia a titkosítási opciót, ezért van néhány funkció, ami ebben a módban nem lesz elérhető. Ilyen például a Zoom felhő-jegyzőkönyve, amikor automatikusan menti az elhangzottakat a rendszer. Böngészőből nem fog működni, tehát mindenkinek a telefonos applikációval kell becsatlakoznia.

Ha ez még nem lenne elég, mindenki, aki ingyenesen használja a Zoomot a végpontok közti titkosítást csak úgy tudja igénybe venni, ha megadja a telefonszámát és igazolja is azt, valamint ha bepötyögi a bankkártyaadatait. Erre a Zoom szerint a visszaélések kiszűrése miatt van szükség.

Hiába, az ingyenesség ára...

(via Techcrunch)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Lóska Márton

Fiatal voltam és kellett a pénz, ezért relatíve korán beszálltam az internetes újságírásba, ami folyamatosan változott az évek alatt, ahogyan a net is (emlékeztek még a Facebook előtti időkre?!). Most …