Kivonul Európából a Facebook?

Kivonul Európából a Facebook?
Az ír adatvédelmi biztossal történt csörte miatt a Facebook azzal fenyegetőzik, hogy ha nem engednek neki a szabályozók, akkor elhagyja az európai piacot. Mondani könnyű, meglépni óriási veszteséggel járna.

Ha az ír adatvédelmi hatóság megtiltja a Facebooknak, hogy az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsa, úgy a vállalat kénytelen lesz felhagyni tevékenységével az európai piacon – ezt maga a Facebook közölte, vette észre a hvg.hu. A fenyegetésnek is beillő üzenet előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) júliusban érvénytelenítette az USA és Európa közötti adattovábbítás ezzel foglalkozó megállapodását, az úgynevezett Privacy Shieldet.

A Facebook a begyűjtött felhasználói adatokat – beleértve az Európában összegyűjtött csomagokat – a kezdetektől fogva Amerikában dolgozza fel. Az adatgyűjtés fontos tevékenysége a cégnek: ezen adatok elemzése által teszi lehetővé a hirdetői számára, hogy többnyire személyre szabott (célzott) hirdetésekkel bombázzák a felhasználókat. A magyarul adatvédelmi pajzsnak nevezett megállapodás felborításával viszont megszűnhet az Európa és Amerika közti adatáramlás lehetősége (így pedig a feldolgozás folyamata is), amely üzleti szempontból komoly hátrányt okozhat a Facebooknak.

A vállalat természetesen nem hagyta annyiban dolgot, és megtámadta az ír adatvédelmi hatóság adatexportálási tiltását. Azért ott lépett a vállalat, mert a Facebook európai adatközpontja itt található, a megállapodás végrehajtása pedig eleve a tagállami hatósághoz tartozik – ez esetben az írhez. A Facebook beadványában elfogultsággal érvelt, hogy miközben más amerikai cégek is gyűjtenek adatokat Európában, az uniós szabályozók csak a Facebookot szemelték ki. Emellett közölték: ha nem sikerül dűlőre jutni, úgy nem tudják, hogyan biztosíthatnák szolgáltatásaik, köztük az Instagram európai működését.

A Facebook persze aligha fogja beváltani fenyegetését, ahhoz ugyanis túl sok pénz vándorol innen hozzá: a cég bevételének durván negyede Európából származik. Ha ez egyik pillanatról a másikra eltűnne, az drasztikus hatással lehetne a Facebook-papírok értékére.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Facebook