Csökken a vakcinák iránti bizalom

Csökken a vakcinák iránti bizalom
A legtöbben alig várják, hogy visszatérjen a vírus előtti élete, és ehhez a legnagyobb lökést egy biztonságos oltás illetve hatékony gyógyszer jelentheti. Igen ám, de mostanra már mindenkinek egyértelművé vált az is, hogy a közösségi média világában nem lesz olyan egyszerű menet elérni, hogy minél többen oltást kérjenek.

Még van ideje felkészülni az oltásellenesek várhatóan nagyon aktív és nagyon hangos álinformációkkal és csúsztatásokkal teli bejegyzéseire, de már nem olyan sok, ami egyszerre jó hír, és egyszerre nagyon katasztrofális - írja a Marketingmorzsák.

Az összeesküvés-elméletek legegyszerűbb módszere az, mikor valaki vesz két egymástól független tényt, és úgy csinál, mintha lenne összefüggés a kettő között. Például azt, hogy szerda van, és azt, hogy beverte a kisujját. Ez a két dolog nem függ össze, de könnyen el lehet ültetni a bogarat az arra fogékony emberek fejében, hogy valahogy mégiscsak van összefüggés. Az oltások esetében is ez történik, ráadásul már most olyan szintekről érkeznek az elméletek, mint például Donald Trump fia, aki összefüggést vélt felfedezni a közösségi oldalán aközött, hogy az apja elvesztette a választásokat, és aközött, hogy a Pfizer bejelentette, hogy 90 százalékos hatékonyságú vakcinát engedélyeztek.

A Youtube, a Facebook és a Twitter a járvány kezdete óta harcol a koronavírust érintő hamis információkkal, és az utóbbi években egyre többet kell foglalkoznia az oltásellenesekkel is. Most ez a két csoport egyesülni fog, és ebből még nagy bajok lehetnek. Szociológusok szerint minél később cselekszenek, annál nagyobb lesz a baj, mert annál jobban tudják majd ezek a csoportok aláásni újra a tudomány tekintélyét, amit már így is eléggé megtépázott a járvány, amihez sokszor az is hozzájárult, hogy néhány ország vezetése a hivatalos kommunikációban is a kutatók ellen szólt.

A kutatók szerint teljesen érthető, hogy az emberek aggódnak az egészségükért, éppen ezért fel kell arra készülni, hogy a hamis infók, összeesküvés-elméletek vagy csak egyszerű felvetések nagyon sokakat bizonyíthatnak el attól, hogy beoltassák magukat. Arról nem is beszélve, hogy a gyártás, és az elosztás sem lesz zökkenőmentes, ami azok között is feszültséget, és újabb, más típusú elméleteket és álhíreket szülhet, akik szeretnék beoltatni magukat.

A közösségi oldalak egyelőre annyit mondanak, hogy sokat tanultak az idei évben, és hogy egészen biztos megoldás, hogy a hivatalos kommunikációt, a WHO és a Járványügyi Központ álláspontjának hangját erősítik majd fel, az azonban könnyen belátható, hogy ez nem lesz elég. Ráadásul szerintük az egész egy saját farkába harapó kígyó, mert minél jobban irtják majd az oltásellenes tartalmakat, annál több ember hiszi majd el a felsőbb hatalom elhallgatja az igazságot típusú elméleteket, és annál kevesebben oltatják be magukat. Ráadásul helyet kell adni a megalapozott kritikáknak is,hiszen felmerülhet, hogy valójában nem ésszerű például az oltóanyagok elosztása. Arra is figyelni kell, hogy több ország gyárt vakcinákat, amik különböző kísérleti fázisban vannak, és a hatékonyságuk is eltérő. Vagyis egy bejegyzés nem biztos, hogy minden oltóanyag ellen szól, kérdés, hogy ezt kell-e mérlegelni. Vagy mi van az olyan hírekkel, ami a tesztelés során felmerülő nehézségekről szól, ami hosszú távon bizalmatlanná teszi az embereket, a hibákat az engedélyezés előtt ki is javítják a kutatók, de mégiscsak széles társadalmi kört érintő kérdésről van szó, amit nem lehet elhallgatni.

Májusban még az amerikaiak 72 százaléka mondta azt, hogy beoltatná magát, ha lenne vakcina, ez a szám mostanra már csak 50 százalék, vagyis látható, hogy minél hamarabb lépni kell, mert az emberek bizalma csökken, ez pedig ahhoz vezethet, hogy a kelleténél tovább velünk lesz a vírus.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!