Internet Hungary konferencia – The Big Screen! Új média, új tartalom, új mérések

Internet Hungary konferencia – The Big Screen! Új média, új tartalom, új mérések
A fogyasztók öntudatra ébredése címmel zajlott idén október 12-én és 13-án Siófokon az Internet Hungary konferencia, amelyen a média-, a kommunikációs- és a hirdetési piac szereplői vettek részt. A résztvevők ezen iparágak átalakulását elemezték, igyekeztek felvázolni a trendeket, és választ adni arra, hogy milyen üzleti modellek maradnak életképesek a jövőben. Az alábbi, szerdai előadások arra fókuszáltak, hogy milyen új mozgástere van a piacnak, illetve milyen platformokon érdemes megjelenni. Első rész.

Farkas Zsolt (Evolut Agency) Formátumok csatája címmel a közösségi média átalakulásáról, az ott tapasztalható trendekről beszélt. Összegzése szerint a hosszabb írások helyét átvették a rövid videós tartalmak, a blogposztok olvasása visszaszorult, most már sokkal inkább videós podcastokat nézünk. Azt mondta, hogy valójában három másodperces az átlagos figyelem, vagyis minden kampányban az első három másodpercre kell a leginkább fókuszálni.

Álláspontja szerint a TikTok írja le leginkább a közösségi médiában történt változásokat. Már a TikTok demográfiája is „öregszik”, a felhasználóinak már több mint 90 százaléka fizetőképes. A platform nagy előnye, hogy az algoritmusa kivételesen okos, nagyon gyorsan kiismeri a felhasználói szokásokat, emiatt rövid időn belül nagyon személyre szabott videókat és tartalmakat ajánl. Havi szinten kétmillió aktív magyar felhasználója van, akik napi 62 percet töltenek el vele átlagosan, és 17-szer nyitják meg az alkalmazást. Úgy véli, organikus posztolás szempontjából is a TikTok éri meg leginkább az algoritmusa miatt, és akár pár hónap alatt fel lehet építeni vele egy több tízezres követői bázist.

Farkas Zsolt

Fodor-Kassai Móni a tartalomfogyasztásra elérhető új platformokon belül saját projektjüket, a Woman Power Project-et mutatta be, amely öt újságíró és szerkesztő közös munkája. Tartalmakat menedzselnek és minőségi brandeket mutatnak minőségi követőknek.

A 35 pluszos korosztályt célozzák meg, ami tapasztalataik szerint általában kimarad a kampányokból, annak ellenére, hogy ők is igénylik a megbízható forrásokat, a jó minőségű szolgáltatásokat. Átélték, hogy többre mennek, ha összeállnak, így másfél év alatt 60 lebonyolított kampányuk volt. Annak ellenére is, hogy épp a koronavírus-járvány előtt indultak. Ez annak is köszönhető, hogy az ügyfeleik felismerték, hogy a pandémia alatt szinte csak az online felületek maradtak a megjelenésre.

Fodor-Kassai Móni

Sági Ferenc (NRC) a médiafogyasztás változását mutatta be előadásában. Emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány alatt csökkent a print-fogyasztás, de a Netflix és a podcastok hasítottak, a podcaston töltött idő továbbra is nő. Mostanra kialakult az új „normális”.

Megemlítette, hogy a felmérések azt mutatják, hogy a print-fogyasztás csökkent ugyan, de még mindig előkelő helyen van, mert az olvasó úgy érzi, hogy a printben található reklámok neki szólnak. Az online megoldások sokkal rosszabb helyen szerepelnek a podcastokhoz képest is, mert az emberek kevésbé érzik figyelemfelkeltőnek vagy relevánsnak.

Nem igazán mutatható ki a reklámok vásárlási hatása, mert nem nagyon látni, hogy mennyien vásárolnak egy reklám hatására. Az viszont már sokkal mérhetőbb, hogy egy hirdetés mennyire kelti fel a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy a reklám csak a kezdőrúgást adja, az online platformok viszont a tájékozódási igény miatt válnak fontossá. Vagyis a reklám felkelti a vágyat, ezután online tájékozódnak a fogyasztók.

Sági Ferenc

Kelemen Zsolt (Lounge Group) Nem csak a tiniké a TikTok címmel a felnőttek TikTok-fogyasztási szokásairól beszélt, összehasonlítva a többi közösségi médiummal. Abból indult ki, hogy mindenki szórakozni szeretne. Tavaly viszont rengeteg hír jelent meg a koronavírus-járvány kapcsán, ezért sokan átszoktak a TikTokra, mert ott ki tudtak kapcsolódni a videós tartalmakkal. Magyarországon is ekkor kapott lendületet, és most már több mint 2 millió magyar felhasználója van.

Szerinte ez már nem egy tini platform, hiszen leginkább a 25+-os korosztály van ott. A felhasználók több mint 90 százaléka 18 éven felüli, vagyis 1,8 millió felnőttet lehet ott elérni.

A Facebookon ezzel szemben 6 millió körüli a magyar felhasználók száma. 2020-ban 5,3 százalékos volt a felületen a növekedés, vagyis még mindig jönnek oda új felhasználók, de már kevesebb, mint 4 százalék az, aki 18 éven aluli. Vagyis az látszik, hogy a csatorna kezd elöregedni.

Az Instagramnál megállt a 2,5 millió körüli szám, a felhasználók több mint 60 százaléka 25 éven felüli, de sok a fiatal.

Kelemen Zsolt ezért azt javasolta, hogy TikTokon is hirdessenek a cégek, mert az már nem csak a tiniknek való applikáció. Ráadásul könnyen használható tartalomgyártásra, és a 25 éven felüliek is jól elérhetők rajta.

Kelemen Zsolt

Magyar Márton (Kolibri Pictures), Mondovics Péter (Mastercard), Pintér Róbert (4Kids Network), Román Balázs (Betone), ügynökségi szakember fórumbeszélgetésen kereste arra a választ, hogy el kell-e érni a fogyasztót bármi áron.

Megállapították, hogy egy darabig működött, hogy a Youtube-ra bármit fel lehetett tölteni, de csökken a trash mennyisége. Sok szolgáltató viszont nincs tisztában a gyártás, a minőség költségeivel.

Az is látható, hogy sok cég még mindig nem érti a TikTok működését. A Youtube-on is más tartalmakat fogyasztunk, és a Tiktokon is. A szakmában azt kell megérteni, hogy a platformokat hogyan lehet felhasználni, mert minden, amit eddig tudtunk, az megváltozott.

Megerősítették, hogy nem szükséges mindenkinek saját médiát kreálnia, mert túl sokba kerül, nagyon lassan válik működőképessé és sok időt vesz el a stábtól. Inkább a már működő médiumokat kell igénybe venni.

Tapasztalataik szerint a hosszabb tartalmak ismét terjednek, nem véletlenül, hiszen 15-20 másodpercben nagyon kevés márka tud kommunikálni.

Gabriela Vasile (Teads Creative Strategist CEE) Mutasd a kreatívod, megmondom, mi vagy! címmel tartotta angol nyelvű előadását. Arra kereste a választ, hogyan lehet kitűnni az üzenetekkel a digitális kijelzőn, megragadni a figyelmet, és mik a legjobb gyakorlatok a kreatív platformok közötti adaptációhoz.

Hangsúlyozta, hogy megy a harc a fogyasztók figyelméért. Kijelentette, hogy a digitális hirdetéseknek csak egy töredékét nézik meg a fogyasztók, de a Teads reklámokkal a figyelemért folyó harcot félig már meg is nyertük.

Azt látja, hogy a minőség számít, az nagyobb eséllyel tartja fent a figyelmet, de fontos a reklám hossza is, mivel minél tovább nézzük, annál inkább emlékszünk rá. Hangsúlyozta, hogy a kreativitásnak nagy szerepe van a láthatóságban, és bár a kreatív ügynökség nem tudja magát a márkát helyettesíteni, de láthatóvá tudja azt tenni.

Gabriela Vasile

A Podcastok, podcastok, szépen ragyogjatok! címmel tartott fórumon Hampuk Richárd (Betone), Kanyó Roland (DM), Kutas István (Magyar Telekom), Sablik-Szemes Alexandra (Adaptive Media), Szigeti Péter (24.hu) és Zákányi Gáspár (WMN) arról beszélgetett, hogy mitől nő folyamatosan a podcastok népszerűsége, és miben nyújt mást, mint a rádió.

Megállapították, hogy a podcast hallgatója akkor és csak azt a tartalmat hallgatja meg, amit ő akar. Digitálisan érettebb a podcastok célcsoportja a rádiónál, és jellemzően a podcastokat sokkal inkább végighallgatják az emberek, mint a rádióadásokat, ezért ez az új felület tökéletes a tartalom közvetítésére. Új közönséget ad, és tematika szerint aktivizálja a hirdetőket is.

A podcastok előnyeként említették azt is, hogy mély tartalmak, mélyinterjúk közvetítésére is tökéletes felület, ami már régóta hiányzik a piacon. A hallgatók azt érzik, hogy intellektuálisan feltöltődnek tőlük. Most már ráadásul a home office terjedésével egész nap fogyasztják az emberek, nem csak reggel vagy este.

A hirdetők is igénylik, a hallgatók is, így fokozatosan a szolgáltatók és a piac is megismeri, hogy hogyan lehet a leginkább kiaknázni ezt a médiatípust.

Hantosi Bálint (Scores Group) a cross-media méréséről beszélt előadásában. Kifejtette, hogy átalakult a médiapiac, és ugyan rengeteg mérés van arról, hogy online tartalmat mennyit fogyasztanak az emberek desktopon, de a mobiltelefonos tartalomfogyasztás mérése még mindig nagyon hiányzik. Annak ellenére, hogy a világon és itthon is nagyon áttevődött a tartalomfogyasztás a mobiltelefonra, de a méréshez szükséges mobilpanel még mindig nem elérhető.

Elmondta, hogy létrehoztak ezért a Gemiussal közösen egy céget, és felépítették a mobilpanelt, de adatok majd később lesznek.

Összegzésként megállapította, hogy a piaccal együtt kell mozogni, a piac szellemiségének megfelelő anyagot le kell gyártani, a cégeknek, ügynökségeknek együtt kell működniük, meg kell adni nekik az eszközöket, és akkor idővel lesz egy közös mérésszám.

Hantosi Bálint

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Bíró Veronika

Évekig konferenciákat szervezett, majd egy hirtelen mozdulattal eldöntötte, hogy újságíró lesz, és elvégezte a MÚOSZ tanfolyamát. Nem sokkal később a 168 Óra újságírója, majd a Népszava online …