Vesénkbe lát a tévés jós

A televízióban havonta új műsorok tűnnek fel és el, viszont a betelefonálós produkciók kiirthatatlanok. Több csatorna délutánra teszi a jósdákat, továbbá a nagy nyereménnyel csalogató játékokat.

A fiatal korosztályhoz kötődő, szlengtől hemzsegő beszédstílus jellemző a műsorvezetőkre, ráadásul egyes szám második személyben, nem általában a nézőkhöz, hanem egyenest hozzánk beszélnek. Az idegesítő viselkedésű műsorvezetők általában dekoratív, csinos nők, akik mindig lelkesen ujjonganak: „nagyon jó az ötlet, ennél egyszerűbb megoldásra gondoltam, nekem ez eszembe sem jutott".

A képernyőn látható feladványok nyolcéveseknek is nehézség nélkül megoldható matematikai fejtörőkből vagy összekevert betűkből kirakható szavakból állnak, máskor meg két - félpucér nőt szemléltető - kép közti különbséget kell megtalálni.

A „végső visszaszámlálás" és az „utolsó perc, amikor telefonálhatsz" mondatok elhangzása után azt vesszük észre, hogy már fél órája monoton módon ezt mondogatja a nyafogó műsorvezető és még minimum háromszor ismételten végső visszaszámlálást tart.

A nyereményjátékos műsorok hitelességében sokan kételkednek. „Nincs beugró kérdés" és ez többségében tényleg így van. Az egyszeri hívás díja viszont 300-400 forint plusz áfa, de még egyetlen szót sem szóltunk, ha egyáltalán bekerültünk élő adásba, ugyanis futószövegben informálnak, hogy „nem garantált a műsorba kapcsolás". Figyelembe véve, hogy a többség fáradhatatlanul számtalan kísérletet tesz, ami akár több ezer forintos költség a röpke félórás műsor alatt.

Nem csekélységért, 10-20 ezer forint megnyeréséért viaskodnak a nézők, amit a szinte levegővétel nélkül hadaró műsorvezető izgalmában a duplájára, sőt a triplájára is felemelhet. Ha hét vége van, akkor azért hívjuk, mert több pénzt el tudunk bulizni. Máskor hét eleje van, így azért telefonáljunk, hogy a hét végén elköltött pénzt visszanyerjük. Ha szerda van, akkor azért emeli a fődíjat, mert csak spontán szerda van, tehát minden alkalomra kitalál valamit. Viszont a legutóbb találkoztam olyan esettel is, amikor a lelkesen magyarázó műsorvezető születésnapja révén egymillió forinttal emelte a főnyereményt. Fél perc se telt el és az első férfi játékos örömére újabb kétszázezer forintos emelés következett, amelyet a műsor végéig nem sikerült senkinek elnyernie.

Míg az eddig tárgyalt típus általában az unatkozó fiatalokat vonzza a tévé elé, addig idősekre szabott műsorok is léteznek. Ezek a telefonos-tévés jósdák, melyekben a jós mellett tevékenykedő, telefonálásra buzdító műsorvezetők agyba-főbe dicsérik a mellettük helyet foglaló látnokokat, akik évtizedek óta a részletekbe menően mindent megmondanak továbbá, csak azért vannak, hogy segítsenek a telefonálóknak. Elég az életkor, a keresztnév, na meg persze az egészséggel, anyagi javakkal és egyéb - nem országvilágra tartozó dolgokkal kapcsolatos - kérdés, és Magyarország legjobb szakemberei megoldják a problémáinkat. Bármit kérdezhetünk, fontos és pontos válaszokat adnak a jövőbe tekintők. A jós kezében megjelenik az a bizonyos kártya, amit befolyásolni nem lehet, s őszintén válaszol mindenre és soha nem téved.

Ezek a produkciók, némi frissítéssel, feltehetően még sokáig műsoron maradnak, mert mindig lesznek olyan emberek, akik bedőlnek nekik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!