Sokkal több a tévé, mint egy reklámszpot

Sokkal több a tévé, mint egy reklámszpot
A saját gyártású tartalmakkal hatékonyan lehet a nézettséget növelni a LifeTV és az OzoneTV tapasztalatai szerint. Balázs Barbara, a Media Vivantis Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint a saját gyártású tartalmaknál sokkal több szolgáltatást tudnak a hirdetőknek is nyújtani. A tévés tartalmak ráadásul ma már nem csak tévé előtt érik el a nézőket, hanem a digitális csatornák aktív használata sokszorozhatja az elérést.

- Amikor a koronavírus miatt sokat kell az embereknek otthon lenni, mi befolyásolja, hogy a tévét vagy a digitális csatornákat válasszák kikapcsolódásra?
- A televízió az a széles tömegeket elérő szórakoztató fórum, ami elé le kell ülni és nézni kell. Ha még hulla fáradtan is leül valaki a kanapéjára, azt az élményt kapja, hogy szórakoztatják. A digitális alternatívák is adottak, de ma még szakadék van a tudatos választáson alapuló nézők mennyisége és a lineáris televíziózás nyújtotta kényelmes szórakoztatást választók száma között.

- Elhozta a koronavírus a tévék reneszánszát a megugró nézettség miatt? Ez bevételben is forintra váltható, a csökkenő reklámtortából akár nagyobb szeletet is hasíthatnak a tévék?
- A jelenlegi helyzetből relatív jobban jöhetnek ki a tévék, már csak a matematika miatt is. Hiszen, ha a nézettség növekszik, illetve a kereslet ismét növekszik, akkor az áremelkedést hozhat magával. Ennek pedig szerepe lehet a médiacsatornák közti árkülönbségek hosszabb távú változására is.

- Lehet ma még egyáltalán tévé tévékről beszélni? Vagy sokkal inkább audiovizuális tartalmak többcsatornás értékesítése a cél?
- Régebben az volt a mondás, hogy mindenki egy dolgot csináljon, de azt nagyon profin – ennek érvényessége mára fellazult. Nem csak televízió képernyőben kell gondolkozni, hanem a spektrumot folyamatosan szélesíteni kell, ma már screen-ben kell gondolkodni. Hogy ez okostévé, tablet, monitor vagy laptop, az teljesen mindegy. A műsorokat úgy kell elkészíteni, hogy azok tovább tudjanak élni az online térben is, kompatibilisek legyenek az online fogyasztók elvárásaival.

- A streaming piac nagyon is globális, néhány médiaóriás uralja ezt a piacot globálisan. Hogyan tudják a hazai médiaszolgáltatók velük felvenni a versenyt?
- Először is az a legfontosabb, hogy tisztázzuk, hogy mi számít televíziós és mi online tartalomnak. Nehéz eldönteni, hogy miről is beszélünk, ha egy tévés tartalmat online is elérhetővé tesznek, ezért érdemes mindent együttesen videótartalomként kezelni. A nagy streaming-szolgáltatók teljesen más üzleti modellt alkalmaznak, mint amivel a meglévő médiaszolgáltatók a digitális felületeken megjelentek. A hagyományos médiaszolgáltatók nem feltétlenül tudnak az új streaming-modellekben megjelenni, számukra más megoldások a célravezetők. Már az önmagában jelentős különbség, hogy a médiatulajdonosok nem akarnak a hirdetői piactól elszakadni.

- Milyen startégiát érdemes a televízióknak a digitális világban választani?
- Több jó példa is akad már erre, ami közös bennük, hogy nem a közvetlen előfizetési díjakra vannak ezek felépítve, hanem a fogyasztói adatok gyűjtésére. Magyarán az online videós tartalmakért az online nézők az adataikért cserébe férnek hozzá, ami által a médiavállalatok sokkal pontosabb és hatékonyabb reklámfelületet tudnak biztosítani hirdető partnereiknek. Az ötödik ipari forradalom az adatról szól, és ebben a médiavállalatoknak kulcsszerep juthat.

- Franciaországban a helyi tévétársaságok a Salto nevű közös streaming platformot hozták létre, egy hasonló iparági összefogás segíthetné a hazai szereplőket a globálisokkal szembeni versenyben?
- Ez egy nagyon jó ötlet, amit már nem kell kitalálni. A hazai médiatulajdonosok kell eldönteni, hogy ez mikor állhat érdekükben, és hogyan lehet biztosítani, hogy senkinek ne sérüljön a piaci érdeke. A korábban említett tévés reklámáremelés is ugyanilyen közös érdek lenne, amit azonban a kereslet és kínálat tud csak kikényszeríteni.

- A saját gyártású műsorok mennyire fontosak a nézők elérésében, mennyire versenytényező ez?
- A Media Vivantis egy viszonylag frissen alakult cég, azonban az Life TV és az Ozone TV 11 éves csatornák, jó brand ismertséggel. A programstruktúra átalakítása tavaly nyáron indult meg Hajdú Péter érkezésével. Azóta folyamatos növekedésnek indult a nézettség, szeptembertől indultak a saját gyártású produkciók, így a piac visszaigazolta a saját gyártás fontosságát. Nem titkolt célunk, hogy 2 százalékos részesedést érjünk el. Ezt egy-egy időszakban már többször át is léptük, az Összezárva Hajdú Péterrel főműsoridőben is 3 százalékos share felé került. Hosszú távon pedig szeretnénk a top 5 kábelcsatorna közé bekerülni.

- Egy kábeltévénél a reklámidő értékesítésen túl milyen bevételi lehetőségek vannak?
- A szpotokat az Atmedia értékesíti nálunk. Emellett nagy hangsúlyt helyezünk a márkatámogató megjelenésekre. A szponzoráció megjelenés, a termékelhelyezés egy realisztikus ábrázolása a márkatámogatásnak, és a nézők számára is sokkal természetesebb, ráadásul megkerülhetetlen. Ráadásul ennek sokkal magasabb az elfogadottsága a nézők körében, illetve az adott program tematikája erősítheti a megjelenést. Ehhez próbálunk a hirdetőknek is teret adni, amiben a saját gyártású műsorok jelentenek segítséget. Ez unikális ebben a ligában, ugyanis a konkurenciának nincs ekkora sajátgyártási volumene, az élő reggeli műsorról nem is beszélve. Február 1-jén indul az Ébredj velünk című, reggel 7 és 10 között jelentkező könnyed műsorunk, amelynek műsorvezetői Ábel Anita, Csonka András, Holdampf Linda, Hajdú Steve és a műsorban Joshi Bharat is fontos szerepet kap. Folytatódik az ősz egyik nagy slágere, a társadalmai és bulvár témákat kritikus hangnemben boncolgató műsorunk, a Bréking minden hétköznap este 10-kor. Emellett az Összezárva Hajdú Péterrel második évada is sok érdekes szereplőt vonultat fel, márciustól pedig elkezdődik a Van életünk című reality műsorunk. Ebben magyar hírességek mindennapjaiba lehet betekinteni, a Gáspár családdal, Berki Krisztiánnal a Baukó-Alekosz párossal is találkozhatnak majd a nézők.

- A dokumentumfilmek, a tájékoztatás is lehetnek hazai gyártásban fontosak a nézőknek és a hirdetőknek?
- A fókusz most a Life TV-n van, de már az Ozone TV megújításán is dolgozunk. Az űrkutatással foglalkozó Ozone Univerzum Rideg Richárddal, vagy a Titokzatos Magyarország továbbra is fontos műsoraink. Amikor Bárány Robi kollégám titkos repülőgépgyárat fedez fel Budapest alatt, vagy balatoni kastélyokat, az sokakat érdekel. Az online megtekintés is egyre népszerűbb, műsoraink egészét tesszük elérhetővé honlapunkon A pandémia után pedig szeretnénk az utazási témákat visszavezetni. Ez természetesen mind invesztíció a tulajdonos részéről, ezért is fontos, hogy a terjesztésben elérjük a közel 100 százalékos kábeles lefedettséget. Azon dolgozunk, hogy minden szolgáltatónál az alapcsomagban ott tudjunk lenni.

- A saját gyártású műsorokat mennyire lehet a tévén kívüli, más digitális csatornákon is értékesíteni?
- A reggeli műsoraink vezetői közül sokan nagyon népszerűek a közösségi médiában is, így az ottani felületeiken is tudják a termékek megjelenését folytatni. A műsoraink a lifetv.hu és az ozonetv.hu oldalakon visszanézhetők, illetve részben a YouTube-ra is feltöltjük őket. Az online felületekre természetesen nem egy az egyben érdemes a műsorokat feltölteni, rövidebb részekre kell szétbontani. A sajátgyártású műsorinkon kívül a vásárolt tartalmakra is nagy hangsúlyt fektetünk. A török sorozatok nagyon népszerűek, a Can Yaman szereplésével készült romantikus sorozatoknak aktív közösségi médiás rajongótábora van, így az ő elérésük a Facebook csatornáinkon is nagyon hatékony.

- Miért lehet érdemes egy hirdetőnek non-spot hirdetésekben gondolkodnia?
Korábban említettem, hogy számos előnye van a termék realisztikus ábrázolásának, amiben műsoraink segítik a hirdetőket, ezzel kiemelkedhet az egyéb üzenetet szolgáló spot dömpingből, illetve a megrendelt megjelenés garantált. A termékek bemutatása beszédesebb, kreatív megközelítésből ábrázolható, ehhez viszont le kell ülnünk beszélgetni és bizony egy-egy inspiráló beszélgetés a kreativitás indukátora, így a PR beszélgetéstől a stúdió átépítéséig, történeti szál kialakításán át, tényleg mindenre van lehetőség nálunk. Ráadásul kis szervezet vagyunk, így az információ áramlás, döntési folyamatok rövid utat tesznek meg a célig, ami a gyors és hatékony együttműködést segíti az ügyféllel.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Bucsky Péter

Bucsky Péter