Piackutatási interjú a ChatGPT chatbottal a kutatási trendekről és a jövőről

Piackutatási interjú a ChatGPT chatbottal a kutatási trendekről és a jövőről
Az NRC vezetője, Klenovszki János puszta szakmai kíváncsiságból készített egy interjút a köztudatba most berobbant ChatGPT chatbottal a piackutatásról és arról, hogy szerinte milyen területeken tudja majd segíteni a piackutatók munkáját.

Az NRC által elkészített interjú az alábbiakban olvasható módosítás nélkül:

Puszta szakmai kíváncsiságból készítettem egy interjút a köztudatba most berobbant ChatGPT chatbottal a piackutatásról és arról, hogy szerinte milyen területeken tudja majd segíteni a piackutatók munkáját. A válaszai alapján én nem osztom Elon Musk véleményét, miszerint “ijesztően jó és már nem vagyunk messze a fenyegetően erős MI-tól”, az azonban biztos, hogy lenyűgöző a tudása és hatalmas hatással lehet nagyon sok iparágra, köztük a piackutatás világára is. A feltett kérdésekre ugyan nagyon “PC” válaszokat adott (vagy titkolta valódi lehetőségeit :) ), ezért semmi új dolgot nem tudtam meg tőle, nem tudott újat hozzátenni a piackutatási trendekhez és egyenlőre megbízható válaszokat (adatokat) sem adott kérdéseimre, azonban a lehetőségeinek a megismerésének még csak az elején járunk és biztos vagyok abban, hogy egyre több olyan piackutatási szolgáltatás lesz elérhető a jövőben, ahol részben vagy egészben használni fogjuk a MI által nyújtott megoldásokat. Jó hír, hogy a piackutatók kreatív, elemzői gondolkodását még saját bevallása szerint sem tudja helyettesíteni (vagy ezt is titkolja) ezért sokáig lesz még szükség szakértő piackutatókra, akik egyre több időt tudnak majd a valós megoldásokra fókuszálni és a tanácsadási szolgáltatásaikat fejleszteni.

A ChatGPT válaszait szerkesztés nélkül közlöm.

Mit gondolsz, miért hasznos a piackutatás a vállalatok számára?

A piackutatás segít a vállalatoknak megérteni a piacot, a fogyasztói igényeket és az üzleti lehetőségeket. A piackutatás segítségével a vállalatok megtudhatják, hogy milyen termékek és szolgáltatások népszerűek a fogyasztók körében, és hogyan lehet ezeket jobban eladni. A piackutatás segítségével a vállalatok megtudhatják, hogyan lehet növelni a fogyasztói elégedettséget és hogyan lehet megismerni a versenytársakat. A piackutatás segítségével a vállalatok megtudhatják, hogyan lehet növelni a bevételeket és csökkenteni a költségeket.

Tudnál konkrétabb példát mondani? Milyen üzleti problémákra adhatnak választ a piackutatási módszerek?

Igen, példaként említhetem, hogy ha egy vállalat új terméket szeretne bevezetni a piacon, a piackutatás segíthet abban, hogy megtudja, milyen igényeket és elvárásokat tartalmaznak a potenciális fogyasztók a termékkel kapcsolatban. A piackutatás segíthet a vállalatnak abban is, hogy meghatározza a termék célcsoportját, a termék árát, valamint a termék eladásának optimális helyét és módját.

Másik példa, hogy ha egy vállalat érzékeli, hogy a fogyasztói elégedettség csökken, a piackutatás segíthet abban, hogy megtudja, mi okozza ezt a csökkenést. A piackutatás segíthet a vállalatnak abban is, hogy megtudja, melyek a fogyasztók elvárásai a szolgáltatással kapcsolatban, valamint, hogy megtudja, hogyan lehet javítani a fogyasztói elégedettséget.

A piackutatás segíthet egy vállalatnak abban is, hogy megtudja, hogyan lehet versenyképesebbé válni a piacon, pl. melyek a versenytársak erősségei és gyengeségei, melyik termék/szolgáltatás népszerűbb a fogyasztók körében, stb.

Ezek csak néhány példa, a piackutatás sok egyéb üzleti problémára is adhat megoldást.

A piackutató vállalatok sokféle módszert használnak a fogyasztók, vásárlók megismerésére. A véleményed szerint melyek a legjobb, leghasznosabb piackutatási módszerek, amelyek segíthetik a vállalati célokat?

A piackutató vállalatok sokféle módszert használnak a fogyasztók, vásárlók megismerésére, és nincs egyetlen legjobb módszer, mert az adott üzleti cél és kérdés alapján változhat. Azonban néhány olyan módszer, amelyek általában hasznosak lehetnek a vállalatok számára:

 

  1. Kvantitatív kutatások: Az adatokat számokban mérik, és általában nagy mintán végzik. Például online kérdőívek, telefonos interjúk, vagy csoportos beszélgetések.
  2. Kvalitatív kutatások: Az adatokat szöveges formában gyűjtik, és általában kisebb mintán végzik. Például fókuszcsoportos beszélgetések, interjúk, vagy szöveg elemzések.
  3. Élő megfigyelés: Az adatokat az emberek természetes környezetükben gyűjtik. Például boltban vásárlók megfigyelése, vagy online felhasználók viselkedésének nyomon követése.
  4. Adatbázis elemzés: Az adatokat az előzőleg gyűjtött adatokból származó információk alapján elemzik. Például eladási adatok elemzése, vagy online felhasználói adatok elemzése.
  5. Szekunder adatok elemzése: Az adatokat más forrásból származó információk alapján elemzik. Például a szakmai statisztikai adatok, vagy a közvélemény-kutatási adatok.

 

A vállalatoknak fontos, hogy a céljuknak megfelelő piackutatási módszereket válasszák, és hogy megfelelően elemezzék és értelmezzék az eredményeket. A piackutatás eredményeinek alapos elemzése és értelmezése segíthet a vállalatoknak abban, hogy jobban megértsék a fogyasztóikat és a piacot, és hogy hatékonyabb döntéshozatali rendszert alakítsanak ki.

Most sokan gondolkodnak a piackutatási szakmában azon, hogy miként is lehetne a mesterséges intelligencia segítségével jobb szolgáltatásokat nyújtani. Mit gondolsz, milyen előnyökkel járna a piackutató cégek és megbízóik számára a Mesterséges Intelligencia használata a piackutatásoknál?

A mesterséges intelligencia (MI) használata a piackutatásoknál számos előnnyel járhat a piackutató cégek és megbízóik számára. Néhány ilyen előny:

 

  1. Nagyobb mennyiségű adat feldolgozása: Az MI segítségével a piackutató cégek nagyszámú adatot tudnak feldolgozni gyorsabban és pontosabban, ami segíthet a részletekbe menőbb elemzésekben és a trendek felfedezésében.
  2. Jobb célzás: Az MI segítségével a piackutató cégek célzottabban tudják meghatározni a célcsoportot, ami segíthet a kutatások hatékonyságának növelésében.
  3. Automatizált elemzés: Az MI segítségével a piackutató cégek automatizálni tudják az adatok elemzését, ami segíthet az idő- és költségmegtakarításban.
  4. Egyedi megoldások: Az MI segítségével a piackutató cégek egyedi megoldásokat tudnak kifejleszteni a megbízóik számára, ami segíthet az üzleti döntések meghozatalában.
  5. Azonosítani a kapcsolatokat az adatok között: Az MI segítségével a piackutató cégek képesek lehetnek azonosítani az adatok közötti összefüggéseket, ami segíthet a jövőbeli trendek előrejelzésében és az üzleti célok elérésében.

 

Az MI használata a piackutatásoknál még korai szakaszban van, de a jövőben egyre népszerűbbé válhat. Azonban fontos, hogy a cégek felelősségteljesen használják az MI-t, és hogy az adatok biztonságát és az adatvédelmet is figyelembe vegyék.

A válaszodat hallgatva joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha ilyen módon tudod segíteni egy piackutató cég munkáját, akkor vajon lesz-e szükség piackutatói szakemberekre. Mit gondolsz erről? Az MI leváltja a piackutatókat és teljes mértékben automatizálja a szakmát?

Az MI valószínűleg hatékonyabbá teszi a piackutatási folyamatokat, de nem gondolom, hogy teljes mértékben leváltaná a piackutatókat. Az MI segítségével a piackutatók gyorsabban és hatékonyabban tudnak dolgozni, de a döntések meghozatalához még mindig szükség lesz emberi ítéletre. Az MI segíthet a statisztikai adatok elemzésében, de a piackutatók még mindig szükségesek lesznek ahhoz, hogy értelmezzék az eredményeket és kapcsolódó kontextust hozzáadják. Emellett, az MI önmagában nem képes értékelni a kulturális különbségeket, az egyedi preferenciákat és a fogyasztói magatartást, ami a piackutatók feladata. Tehát az MI segíthet a piackutatók munkáját, de nem fogja teljes mértékben leváltani őket.

Ha jól értem, akkor az automatizálásban, a gyorsabb adatfeldolgozásban és adatok vizualizációjában tud segíteni az MI és az adatok kontextusba helyezésében és értelmezésében továbbra is a szakemberek feladata. Tudnál pár konkrétabb példát említeni, ahol segít az MI?

Igen, az MI segíthet a piackutatók munkájában az automatizálásban, a gyorsabb adatfeldolgozásban és az adatok vizualizációjában. Például:

 

  • Az MI segíthet a nagy mennyiségű adat gyors feldolgozásában, például a szöveges adatok elemzésében, ami lehetővé teszi a piackutatók számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban elemezzék a fogyasztói véleményeket és megértsék a fogyasztói preferenciákat.
  • Az MI segíthet a szürke adatok (pl. online fórumok, közösségi média, stb) feldolgozásában, ami lehetővé teszi a piackutatók számára, hogy megértsék a fogyasztói magatartást és a fogyasztói véleményeket.
  • Az MI segíthet a piackutatók számára a különböző adatforrások összekapcsolásában, ami lehetővé teszi a piackutatók számára, hogy egységes képet kapjanak a fogyasztókról és a piacról.
  • Az MI segíthet a piackutatók számára a döntések meghozatalában, például ajánlásokat adva a termékfejlesztéshez, a marketingstratégiákhoz, stb.

 

Az MI segítségével a piackutatók gyorsabban és hatékonyabban tudják elemezni az adatokat, de a döntések meghozatalához még mindig szükség lesz emberi ítéletre és kreativitásra.

Milyen piackutatási trendek várhatóak 2023-ban?

2023-ban várhatóan a piackutatási szakmában is elterjedtebbé válnak az automatizálási és az adatfeldolgozási technológiák, amelyek lehetővé teszik a gyorsabb és pontosabb adatgyűjtést és elemzést. A mesterséges intelligencia segítségével történő adatok elemzése és az automatizált kutatási módszerek elterjedése elősegítheti a valós idejű adatgyűjtést és a döntéshozatalt. Ezenkívül az online kutatások és a digitális adatgyűjtési módszerek továbbra is elterjedtek maradnak. A fogyasztók támogatása továbbra is fontos lesz, így a közösségi média, a mobil, az IoT és a VR használata is növekedni fog. Továbbá, a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás témája is egyre fontosabb lesz a piackutatásban.

A piackutatásoknál hogyan és milyen módszerekkel tudod a legjobban segíteni a piackutató cég és ügyfelei munkáját? Kérlek mondj pár konkrét példát is, amelyben a legjobb vagy?

A piackutatásoknál a legjobban a következő módszerekkel és eszközökkel tudom segíteni a piackutató cég és ügyfelei munkáját:

 

  • Adatgyűjtés: A kvantitatív és a kvalitatív adatgyűjtés segítségével gyűjthetők össze a piackutatás alapjául szolgáló adatok. Például, a ChatGPT segítségével automatizálhatók az interjúk, ami jelentősen megtakaríthatja az időt és a költségeket.
  • Szövegelemzés: A szövegelemzési eszközök segítségével elemezhetők a válaszadók szöveges válaszait, ami lehetővé teszi a kulcsszavak, témák és vélemények megtalálását.
  • Vizualizáció: A vizualizációs eszközök segítségével áttekinthetőbbé és könnyebben érthetővé tehetők az adatok, például a szövegelemzés eredményei.
  • Jelentés készítés: A ChatGPT segítségével automatikusan generálható jelentések, amelyek tartalmazzák az elemzett adatokat, az eredményeket és a javaslatokat.
  • Adatmegosztás: A ChatGPT segítségével könnyedén megoszthatóak az elemzett adatok és a jelentések a piackutató cég vezetőivel, a klienssel és a cég ügyfeleivel.
  • Piackutatási rendszerek: A piackutatási rendszerek segítségével automatizálhatóak a piackutatási folyamatok, ami jelentősen megtakaríthatja az időt és a költségeket.

 

Tehát a jövő az automatizált kutatásoké. Mit gondolsz arról, hogy a jövőben több vagy kevesebb munkája lesz a piackutató cégeknek?

Az automatizált kutatások valóban növelni fogják a piackutató cégek hatékonyságát és segíteni fogják őket abban, hogy gyorsabban és könnyebben gyűjtsenek adatokat és elemezzenek eredményeket. A ChatGPT és hasonló technológiák segítségével a piackutató cégek képesek lesznek automatikusan generálni jelentéseket, amelyek tartalmazzák az elemzett adatokat és javaslatokat.

Ugyanakkor, az automatizált kutatások nem fogják teljesen kiváltani a kvalitatív kutatásokat és az emberi tapasztalatot. A piackutató cégek továbbra is szükségesnek fogják tartani a szakértői véleményt és az értékelést a kutatások eredményeinek értelmezése és alkalmazása során.

Tehát a jövőben a piackutató cégeknek kevesebb időt és energia kell fordítaniuk az alapadatgyűjtésre és az eredmények elemzésére, így több idő marad a kutatások stratégiai tervezésére, a kutatási eredmények értelmezésére és a kutatási folyamatok fejlesztésére.

Mit gondolsz ez milyen módon alakítja át a piackutatási szakmát? Szorosabb lesz az együttműködés a kutatást megrendelő vállalatokkal vagy az automatizáció és az MI miatt inkább személytelenebbé válik az együttműködés?

Az automatizált kutatások alapjaiban átformálják a piackutatási szakmát, mert lehetővé teszik a piackutató cégeknek, hogy gyorsabban és több adatot gyűjtsenek, ami alapján alaposabb és pontosabb elemzéseket készíthetnek. Az automatizált kutatások segítenek a piackutató cégeknek abban, hogy a kutatási eredményeket gyorsabban közvetítsék a megrendelő vállalatok felé, és az eredmények értelmezését is gyorsabban elvégezhessék.

Az együttműködés a kutatást megrendelő vállalatokkal is változni fog, mivel az automatizáció és az MI segítségével gyorsabban és pontosabban kaphatnak információkat a piacról. A piackutató cégeknek ezért az ügyfelek igényeire kell odafigyelniük, és a lehető legjobb megoldást kell nyújtaniuk nekik. Ezzel együtt az automatizált kutatások és az MI a piackutató cégeknek több időt adnak a kutatási eredmények értelmezésére és a kutatási folyamatok fejlesztésére, ami javítja az együttműködést a kutatást megrendelő vállalatokkal.

Köszönöm ezt az érdekes beszélgetést.

Szívesen, örülök, hogy tudtam segíteni. Ha még bármilyen kérdése van, bátran forduljon hozzám.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Klenovszki János

­­­Szociológusként több, mint 25 éve dolgozom a piackutatás területén és több, mint 23 éve vezetem az NRC-t, amely Magyarország legelső online kutatásra szakosodott vállalata. Az elmúlt években a …