Online videóhirdetések a ″marketing tölcsér″ mind a két oldalán - hódít a mozgókép

Online videóhirdetések a ″marketing tölcsér″ mind a két oldalán - hódít a mozgókép
Mennyire nyitottak a hirdetők az online videóhirdetésekre? Milyen kihívások elé állítják az ügyfeleket és az ügynökségeket? Milyen szempontokat szükséges figyelembe venni, amikor videóhirdetést készítünk? Mihai Bostinaruval, a Teads CEE alelnökével beszélgettünk. (x)

A videóhirdetés virágzik a digitális reklámpiacon. Milyen tapasztalatok voltak eddig a magyar piacon, és mekkora a részesedése a digitális reklámozásban?

Ahol tömegek mozognak, ott van értelme a reklámnak, így nem meglepő, hogy sok hirdető egyre gyakrabban használja ezt a formátumot, hiszen a videós hirdetések keltik fel talán leginkább az emberek figyelmét. Az IAB AdEx jelentése szerint a digitális megjelenítésre (videó és nem videó) való költés tavaly elérte a 49,1 milliárd forintot Magyarországon. Az ezzel kapcsolatos becslések folyamatos növekedést mutatnak hosszú- és rövidtávon egyaránt, így bizakodóak vagyunk az újonnan indult termékeink jövőjét illetően.

Mennyire nyitottak a hirdetők az online videóhirdetésekre? Milyen kihívások elé állítják az ügyfeleket és az ügynökségeket?

A növekvő eladások azt igazolják, hogy a hirdetők nagyon is nyitottak. Az igazi kihívást az egyes formátumok és a segítségükkel közvetített üzenetek teljesítményének releváns kontextusban való értékelése jelenti. A példa kedvéért: hogyan hasonlítsuk össze az egyes hirdetések végignézési arányának (completion rate) teljesítményét a különböző, saját definíciót használó szolgáltatók esetén? Egyszerűnek hangzik, azonban ezek összehangolása komoly kihívást jelent jelenleg, főleg a piacon tapasztalható alacsony transzparencia miatt.

Van elegendő digitális videó-készlet? Melyek a klasszikus videóba ágyazott hirdetések alternatívái és azonos minőségűek-e ezek?

A prémium szegmensben az instream inventory (pre-roll) nagyon korlátozott, és csekély növekedési potenciállal rendelkezik. Az outstream videó (natív) megoldást kínál a piac kínálati oldalának erőteljes növekedésére a következő néhány évben. Ennek a hirdetési formának természetesen vannak előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy az outstream hirdetés közvetlenül a cikkbe ágyazott, vagyis a tartalomra koncentráló, már „bevonódott”, felhasználókat érjük el, hátránya, hogy a hang alapértelmezetten ki van kapcsolva, ez persze megköveteli a hirdetőktől is, hogy újra gondolják a kreatívot.

Milyen szempontokat szükséges figyelembe venni, amikor videóhirdetést készítünk?

A legfontosabb szempontok a fájl-méret, a hossz és a hangzás. Az outstream hirdetésekhez ma már 16:9-es arányú, négyzetes és függőleges tájolású formátumok is rendelkezésre állhatnak. A spot hosszát a közvetítő platformtól függően szükséges meghatározni, általában 6 és 30 másodperc közöttire, de fontos azt is mérlegelni, hogyan lehet hang nélkül átadni a reklámüzenetet. A három imént említett tényezőt számos kombinációban mixelhetjük annak érdekében, hogy a marketingkommunikációs stratégiát leghatékonyabban szolgáló megoldást kapjuk. Mi a Teadsnél azért dolgozunk, hogy ebben a folyamatban támogassuk hirdető ügyfeleinket, számukra a Teads Studio segítségével - a mobil hirdetésekre összpontosítva - a digitális platform követelményeinek megfelelő optimalizációs szolgáltatást nyújtunk a már meglévő hirdetési kreatív anyagaik finomhangolására. A kreatív optimalizálás ráadásul nem csak videó-, hanem vizuális hirdetésekhez is használható.

Milyen lehetőségei vannak a videó-kreatív nélküli hirdetőnek a Teads platformon belül?

A Teads által szállított hirdetések kb. fele hagyományos display megjelenés (nem videós). A display formátumokat figyelemfelkeltés, engagement és forgalomszerzés céljából egyaránt használhatjuk. Ezek az egyedi formátumaink nagyon magas viewability, megtekintési idő és átkattintás arányokat biztosítanak. Ha ügyfeleink csak a közösségi médiás hirdetési rendszerekbe szánt kreatívokkal, vagy akár csak egy szerkeszthető képpel rendelkeznek, akkor is tudunk segíteni a kampány- és üzleti célok elérésében.

A Teads csak márkaépítési kampányokhoz vagy teljesítménycélokra is használható?

Kiváló munkát végzünk a márkaépítés, a mérlegelés és a forgalomszerzés, tehát a marketingtölcsér felső és középső szakaszában, az awareness kampányoktól kezdve, a reach fókuszon át egészen odáig, hogy minőségi forgalmat terelünk az ügyfelek landing oldalára. A hirdetők pedig a kapott felhasználói adatokat a különböző retarget opciók segítségével transzformálhatják lead-ekké. De ez utóbb említett tisztán lower funnel marketingcélokhoz is tudunk megoldást nyújtani, hiszen a Teads rendszere számos 3rd party DSP-vel is kompatibilis.

Kik a Teads versenytársai?

Rengeteg platform van a horizonton, de őszintén szólva a Teads a Facebook-ra és a YouTube-ra szánt büdzsékre pályázik. Be szeretnénk bizonyítani az ügynökségeknek és a hirdetőknek, hogy vannak jobb alternatívák, amelyek tiszteletben tartják a felhasználókat, és nem kényszerítik őket arra, hogy mindenképp végig nézzek a hirdetéseket. Olyan megoldást nyújtunk, melynek rendszere teljes mértékben transzparens, magas in-view és viewability eredményekre képes, illetve brand safe és fraud-mentes hirdetéskiszolgálást biztosít.

Teads Hungary kapcsolat: Magyar Tamás sales-hu@teads.com

Az interjút adta:

Mihai Bostinaru

Vice President Sales CEE Teads

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Csermely Ákos

Producer, konferenciaszervező, álmodozó.Életpálya évszámokban, utána meg a sztori1981–1996 Magyar Televízió (Külpolitikai Főszerkesztőség, TV2, Kisebbségi és Határontúli Szerkesztőség) 1990–1996 …