Interjú a Digital Hungary gyakornokaival II./II. rész

Interjú a Digital Hungary gyakornokaival II./II. rész
Az interjú első felében szó esett a motivációról, a kihívásokról, a konferenciákról, sőt még az érzelmi intelligencia fontosságáról is. A második részben a Digital Hungary gyakornokai többek között a TikTok videókról, az emlékezetes pillanatokról és a szakmai fejlődésről meséltek.

Miben látjátok az újságírói hivatás szépségét, és melyek azok a pillanatok, amikor igazán elmerültetek a munkátokban?
Dadányi Anna:
Az újságírásban talán a különböző eseményeken való részvétel volt a kedvencem. Bár egy ideje úgy érzem, a mozgókép világa az én helyem, de az írás mindig is fontos volt és fontos lesz számomra. A vágás és az írás is megadják nekem a lehetőséget a kreativitásom szabadjára engedésére, és hosszan el tudok bennük merülni.

Herczeg Fanni: Én nagyon szeretek kulturális témákról írni, izgalmasnak találom, hogy több ember ugyanarról a jelenségről olvas, és ezzel egyfajta kommunikáció alakul ki egy adott témáról. Formálni is lehet azt, hogy mi az adott téma, figyelmet lehet vonni például egy olyan dologra, ami fontos, mégis kevesen beszélnek róla.

Zsákai Réka: Szerintem az írás is kicsit olyan, mint amikor fest vagy rajzol az ember, csak itt formák helyett betűkről van szó. Ugyanúgy bele tudok merülni teljesen egy írásba, mint amikor rajzolok, és utána nagyon jó visszaolvasni, hogy mit alkottam. Bele-bele javítgatni már egy külön program, de annak is megvan a maga szépsége. Talán legjobban a kulturális írásokba tudok belemerülni, mert ha például egy filmről/sorozatról/zenéről írok, közben mindig próbálom feleleveníteni azt magamban, és ilyenkor kicsit újra is értelmezem az adott művet. Ilyenkor tudatosulnak bennem igazán azok az érzések, amiket az alkotás kiváltott.

A feladatok között volt TikTok videók készítése is. Kérlek, meséljetek erről, hogy pontosan mit csináltatok és mit tanultatok belőle.
Anna: Az első körben még a kamera mögött álltam, később pedig a vágás lett a feladatom. A rövid videók készítéséhez sok kreativitásra van szükség, bármely részéről is van szó. Együtt ötleteltünk, és sok segítséget kaptunk, mind technikailag, mind a felszerelést illetően. Örültem neki, hogy gyakorolhattam a vágást, mivel ezzel szeretnék foglalkozni.

Fanni: Az egyik kedvencem volt a TikTok videók készítése, mivel kiélhettem benne a kreatív oldalamat. Sokkal összetettebb feladat, mint először gondoltam. Több része van a folyamatnak, az én kedvencem az ötletelés/tervezés része, és a videó szövegének a megírása, de szerettem felvenni is őket, terepen lenni. Ezen felül kipróbáltam magamat a kamera előtt is. Talán az vonz a legkevésbé, de ettől függetlenül izgalmas volt. Nagyon szeretem a videó alámondásokat is megcsinálni.

Réka: Benne voltam a közös ötletelésben, szövegeket írtam/mondtam fel, részt vettem a forgatáson a kamera mögött és előtt, illetve posztoltam is. Szerettem ezt a csapatot, akikkel dolgoztunk ezen, szerintem mindenkinek jó ötletei voltak, és ezt jól meg is tudtuk valósítani. Sokkal több munka van egy pár perces TikTok videóban, mint amennyire egyszerűnek tűnik elsőre. Nekem személy szerint először kényelmetlen volt az emberekhez odamenni az utcán, de egy idő után azt vettem észre, hogy nincs bennem annyira már szorongás, mielőtt leszólítom a járókelőket. Illetve nagyon pozitív csalódás volt, hogy mennyi kedves ember volt, aki időt szánt arra, hogy válaszoljon nekünk, ezzel is segítve a munkánkat.

Van olyan pillanat, amely különösen emlékezetes számotokra a gyakornoki időszakból?
Anna: Az első szereplés a konferencián mindenképp. Őszintén szólva, mindenféle bajom volt előtte úgy izgultam! Mégis nagyon jó élmény volt. Többen is odajöttek utána hozzám, hogy még beszélnének velem a témáról. Megdicsértek, hogy lelkesítő voltam, ami a legnagyobb célom, így nem is örülhettem volna jobban neki.

Fanni: Talán a konferencia, hiszen ott majdnem 2 teljes napot töltünk el, és nagyon sok érdekes dolog történik alatta.

Réka: A közös forgatások, konferenciák szerintem mindenkinek szép emlékek maradnak.

Miben látjátok a legnagyobb szakmai fejlődéseteket, mit tanultatok?
Anna:
A gyakornoki munka az elejétől kezdve a végéig úgy alakult, ahogy csak szerettem volna. Ez nem egy szokásos gyakornoki munka volt, ahol leültetnek egy helyre és monoton munkavégzés következik. Írhattam, szerepelhettem, vághattam videókat, készíthettem interjúkat, a kamera mindkét oldalán állhattam, és teljesen bevontak minket az ötletelésbe is. Nem sok helyen kérdezik meg az embert, mit szeretne csinálni pontosan a gyakornoksága alatt. Nekem pedig pontosan az, hogy mindig mást csinálhattam, válasz arra, hogy miben fejlesztett. Abban, amiben csak fejlődni szerettem volna.

Fanni: Talán leginkább türelmet és több átgondolást, kevésbé úgy kezdek neki valaminek, hogy egy nagy lendülettel, és ahogy esik, úgy puffan, hanem kicsit több önbizalmam van, összeszedettebben és nyugodtabban kezdjek neki egy feladatnak.

Réka: Talán a legnagyobb a konferencián való előadás volt, segített lebontani egy gátat bennem. Mindig is szerettem szerepelni, de inkább zeneileg, beszédet mondani már kevésbé. Teljesen más élmény, máshogy, sokkal direktebben közvetíted a mondanivalódat, és mivel az előadás közben hirtelen még improvizálnom is kellett egy kicsit, így még nagyobb sikerélmény volt ez számomra.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
Anna: Nekem mindig annyi tervem van, ami három embernek is sok lenne, de a közeli jövőt nézve? Most a szakdolgozatom és a diploma megszerzése mellett a filmes világban szeretnék elhelyezkedni mint vágó. Mióta kipróbálhattam magam ezen a művészeti területen, teljesen beleszerettem. Az írás is az életem része szeretném, hogy maradjon. Most épp egy mese forgatókönyvének írásában veszek részt. Elég sok mélyvízbe kerültem az utóbbi időben, amiért nagyon hálás vagyok, mert rengeteg embernek köszönhetem, hogy alakulnak a dolgaim. Remélem minél többféle dologban próbálhatom majd ki magam ezek után is, mint ahogy a gyakornoki munkám során.

Fanni: Szeretnék a médián belül elhelyezkedni.

Réka: Mindenképpen szeretnék még írni, legyen szó kreatív szövegről, reklámszövegről vagy kulturális cikkekről, de emellett szeretnék jobban belemerülni a social media és a reklám világának kreatív oldalába is. Szívesen dolgoznék reklámokban, filmekben, művészeti projektekben, nagyon vonz ez az irány.

Az interjú első része itt olvasható: KLIKK

A Digital Hungary TIKTOK csatornája ITT KLIKK:

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szuchy Brigitta

Az írás, a szavak formálása, gondolatok és érzések átadása gyermekkorom óta a szenvedélyem. Tanulmányaimat éppen ezért Kommunikáció és médiatudomány szakirányon végeztem a Szent István Egyetemen (BA) …