„Gyakorlatilag Instagramon érem el az érdeklődőket”

„Gyakorlatilag Instagramon érem el az érdeklődőket”
2022-es Év Digitális Női Vállalkozói-díjakat adott át a Portfolio és a Vodafone. A díj a női vállalkozók munkájára kívánja irányítani a reflektort, valamint arra, hogy milyen fontos szerepe lehet napjainkban annak, hogy egy vállalkozás a digitális térben is megjelenjen. Az Év Digitális Női Vállalkozója Díj 2022 egyik nyertese Beh Mariann kertészmérnök, a bazsalikomoskert.hu működtetője.

Hogyan ért a hír, hogy te leszel egyik díjazott a 2022 Digitális Női Vállalkozói gálán?

Nagyon-nagyon örültem. Azért is nagy elismerés, mert az a terület, amin én mozgok még egy kevésbé elismert része a digitális világnak. A mai napig megkapom, hogy „oké, oké, ezt csinálod, de mi is a valódi munkád?”. Egyfajta „homlokráncolást” vált ki az emberekből amikor elmondom, hogy mivel foglalkozom. Ezért nagyon örültem, hogy nemcsak elismerik, mint munka, de díjazzák is. Végignézve a többi díjazottat is nagy elismerés volt számomra, hogy közöttük lehettem.

Ha valaki belenéz a videóidba azt látja, hogy nagyon igényesen vannak elkészítve és nagyon sokoldalú felkészülést igényelnek. Vagyis látni benne, hogy sokat dolgozol velük. Egyáltalán hogyan született a vlog ötlete meg benned?

Az elején kimondottan hobbiként kezdődött, nem volt benne semmilyen tudatosság. Tizenhét éves koromban elkezdtem követni egy amerikai youtuber lányt, és annyira megtetszett - igazából a személyisége - hogy az inspirált arra, hogy elkezdjek írni egy blogot. Csak a magam szórakoztatására és csak írott formában készült az elején. Nem is nagyon tudott róla senki. Három év után töltöttem fel az első youtube-videómat, aminek viszont nagyon pozitív volt a fogadtatása, mai napig emlékszem az első kommentekre. Ezek adták meg a kezdő löketet ahhoz, hogy folytassam.

Azóta évek teltek el, gyakorlatra tettél szert, eltanultad a módszereket. Melyik a legnehezebb része a munkádnak?

A folyamatos megújulás a nehéz. Az internet egy állandó változás. Nem csak a platformok, de a nézői igények, elvárások is folyamatosan átalakulnak. Nekem is van igényem a fejlődésre, a változásra, folyamatosan változik az érdeklődési köröm, a személyiségem és nehéz, hogy újra meg újra megtaláljam a közös metszéspontot, ahol én is hiteles tudok maradni, számomra is érdekes és inspiráló amit csinálok, és közben a nézőknek is érdekes tartalmat tudok nyújtani.

Változott a tíz év alatt a követői köröd?

Van benne valamilyen szintű változás, de azt tapasztalom - és ennek nagyon örülök -, hogy akik elkezdtek követni az elején, az a mag ma is megvan. Jöttek velem tíz éven keresztül. Sok üzenetet kapok ezzel kapcsolatosan, ahol leírják, hogy tiniként kezdtek el követni és velem együtt nőttek fel. Szerintem ez a lehető legjobb visszajelzés. Ez számomra azt mutatja, hogy hosszú távon is releváns tudtam maradni számukra a sok tartalomban meg személyiségben történt változás ellenére is. Ez nagyon-nagyon jó érzés számomra. Mindig azt szoktam mondani, hogy bármilyen témával lehet foglalkozni, az egész biztosan meg fogja találni a saját közönségét és ezt igazolják az én követőim körében történt változások is.

Mire van szüksége annak, aki jó youtuber szeretne lenni?

Kitartásra. Elcsépeltnek hangzik, de itt különösen fontos. Az első időszakban mindenkinek végig kell mennie egy „böjtös” időszakon, amikor hiába raksz bele minden energiát és gondolod azt, hogy szuper a tartalom, amit csinálsz, valószínűleg nem fognak nézni, hiszen az emberek még nem találtak rád. És annak ellenére, hogy kevesen követik az általad készített tartalmat, neked mindent bele kell tenned és a lehető legjobb videót, vagy bejegyzést kell készítsd. Úgyhogy én azt mondanám, hogy nem szabad feladni a kezdeti nehézségek alatt. Biztos, van, akinek egyből jön a siker, de én úgy tekintettem erre az időszakra, mint egy tanulási fázisra. Valójában jobb is, hogy a kezdeti „szárnycsapásoknál” nem érzed azt a hatalmas nyomást, hogy rengetegen követnek. Jobb tanulási időszakként felfogni ezt az időszakot.

Van annak veszélye, hogy gyakorlatilag az életedbe is beengeded kicsit a követőidet?

Persze. Bár én próbálok nagyon figyelni erre és megtalálni egy egészséges egyensúlyt, vagy határt. Annak ellenére, hogy megmutatom a mindennapjaimat, és betekintést engedek az életembe, a magánéletemről például nem szoktam beszélni. Vannak barátaim, akik szívesen szerepelnek, őket megmutatom, de vannak, akik nem. Nagyon fontos számomra, hogy az életemnek legyen egy része, amelyik nem szerepel az interneten. Amire egyébként nagyon nagy igény lenne, meglepő módon. Az emberek nagyon kíváncsiak, de vannak ilyen határok, amihez nagyon ragaszkodom.

Gyakorlatilag vicces számodra feltenni ezt a kérdést, de mégiscsak gondolkozzunk el rajta: mi lenne a munkáddal, ha nem lenne internet?

Ez egyébként egy olyan kérdés, ami egyre inkább foglalkoztat. Főleg, ha körbenézünk a világban. Bennem is felmerül a kérdés, hogy hosszú távon milyen terveim lehetnének. Azt gondolom, jól meg lennék lepődve, de viszonylag könnyen alkalmazkodom új dolgokhoz. Valószínű visszalépnék a kezdetekhez és valami teljesen új szakmát tanulnék ki.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!