Fröschl Éva Lilla az első női rézfúvós Junior Prima díjas

Fröschl Éva Lilla az első női rézfúvós Junior Prima díjas
Fröschl Éva Lilla fiatal kürtművész 2022. februárjától kezdte meg a munkáját a müncheni opera zenekarában. Ezzel ő lett a zenekar legfiatalabb tagja és az első nő, aki idén rézfúvós pozícióban elvihette a Junior Prima díjat.

Idén te is egyike voltál azoknak akik részesültek a Junior Prima díjban méghozzá te voltál az első nő, aki rézfúvós pozícióban elvihette a díjat. Milyen érzés ez számodra
Nagyon szépen köszönöm, ez egy csodálatos dolog és nagy megtiszteltetés. Egy ilyen fiatal pályakezdő művészként, valószínűleg a legnagyobb pozitív visszajelzés, amit kaphatok. Nagy öröm számomra és hatalmas motiváció továbbá örülök annak is, hogy elhangzik “a női rézfúvós” kifejezés, mert célom, hogy ez normalizálódjon az emberekben, hogy teljesen természetes, hogy egy nő is lehet rézfúvós.

Minden bizonnyal ezt azért mondod, mert kevés női rézfúvóst tarthat számon a szakma, szerinted miért lehet ez?
Az az érzésem, hogy a zeneiskolákban még több kislányt lehet látni, akik trombitán vagy harsonán tanulnak esetleg tubán és kürtöt egyarànt, de idővel abbahagyják és a kozin meg az egyetemen a fiúk maradnak nagyobb arányban.
Sajnos nincs sok női rézfúvós Magyarországon, de nem hiszem, hogy ez azért van mert a nők kevésbé lennének jók, én egyszerűen csak azt gondolom, hogy az is lehet, hogy otthon tanácsolják nekik, azt, hogy ne játszanak ilyen fiús hangszeren. Amikor elmondom, hogy mivel foglalkozom, 10-ből 10-szer mindig az a kérdés: Nőként, egy ilyen férfias hangszeren? :)

Ez esetben akkor a kürt, hogy jött a Te életedbe?
Az én édesapám kürtművész, emiatt jött az ötlet. Nem mondta senki, hogy ezt csináljam hanem csak kitaláltam és azóta is az életem része és boldogítja a mindennapjaim.

Mi volt az a konkrét momentum, amikor teljesen egyértelművé vált számodra, hogy a komoly zenevilág alkotórésze szeretnél lenni?
Nem hiszem, hogy ez egy konkrét pillanat vagy emlék volt. Inkább azt mondanám, hogy ahogy elkezdtem csinálni és belekerültem ebbe a kis körforgásba egyre inkább otthonosan éreztem magam ebben a világban. Majd pár évvel később, amikor már az első ilyen kis házi versenyeken sikereket értem el már annyira szerettem ezt az egészet csinálni, hogy nem is volt kérdés, hogy bármi más foglalkozzak.

Rengeteg neves díjat tudhatsz a magadénak viszont interjún kívül említetted, hogy nem a versenyeredményeket preferálod a legjobban hanem a zenekari tapasztalatokat és élményeket, ezeknél mi számodra a fő motiváció?
A versenyekre való felkészülés az egészen más munkafolyamat, mint, amit az ember általában zenekarban játszva gyakorlásként végig visz mindennap. De a zenekari tapasztalataimra valóban büszke vagyok, mert nagyon sok gyakorlás eredménye az, hogy ilyen helyeken volt szerencsém játszani, míg a berlini tanulmányaimat folytattam az alatt alkalmam volt a Deutsche Oper zenekarában játszani, itt egy határozott idejű szerződéssel voltam a zenekar tagja és később a Komische Oper zenekarában is játszhattam illetve a berlini Staatsoperben is több alkalommal segítettem. Jelenleg Münchenben élve, a Bayerische Staatsoper zenekarában dolgozom és nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a leghíresebb karmesterekkel együtt dolgozhatok és tanulhatok tőlük rengeteget, a kiváló kollégákról nem is beszélve.

Ez számodra egy próbaidőszak most a Bayerische Staatsoper zenekarában van-e lehetőség, hogy tovább maradj vagy kitűzted már magadnak a következő célodat?
Elsősorban nagyon szeretnék itt maradni, de hogyha más lehetőségeket is tartogat számomra az élet akkor én nyitott vagyok. Nagyon szeretem az operát és az opera zenekarokban tudom magam igazán elképzelni szóval valószínű mindig itt fogok játszani illetve még talán van néhány olyan verseny, amire még felkészülnék még, amíg motivált és fiatal vagyok de ezen kívül nagyon boldog vagyok most ott, ahol vagyok.

Más hangszerrel kacsingatsz esetleg, amit még szívesen kipróbálnál az életedben?
Így igazán konkrétan nem, de harsona szerintem egy nagyon király hangszer meg az oboa. Ha esetleg a későbbiekben gyermekem lesz és azt mondja majd, hogy zenélni szeretne akkor lehet ezt a kettőt fogom neki javasolni.

Fröschl Éva Lilla kürtművész

Forrás: MVM Zrt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!