Egy bolond százat csinál

Egy bolond százat csinál
Az életünk részévé vált az internet. Az online mémek olyan vicces képek, videók, amelyek vírusszerűen terjednek az interneten, ritkán ismert, hogy ki találta ki őket, de az eredeti forrás nem is érdekes.

A deszkázás alatt eddig azt értettük, ha valaki gördeszkával közlekedett, azonban a szó új jelentést hordoz. Magyar fordításban így nevezik a plankinget, vagyis azt az internetes jelenséget, amikor emberek szokatlan helyszíneken - mit sem törődve a környezettel - egy falécet utánozva hasra fekszenek, és erről a testhelyzetről készített fotókat közzéteszik az interneten. A képek bizonyítják, hogy egy kis őrültségért nem kell a szomszédba menni: láthatunk kerti ruhaszárítón, kéményen, sziklaperemen vagy éppen háztetőn hasalókat. A planking művelése nem árt senkinek, de az egymást túllicitálni kívánó „rajongók” veszélyes szituációkba is kerülhetnek. Számos sérülés gyűjthető be a fogak kitörésétől kezdve a bordatörésig. Egy tragikus baleset hívta fel a figyelmet az amúgy veszélytelen, Ausztráliából indult, de brit gyökerű internetes idétlenségre. Plankingelés közben ugyanis egy fiatal kizuhant egy hetedik emeleti erkélyről, és szörnyethalt. Annál sikeresebb a kép, minél nagyobb nyilvánosság előtt készül, és minél több ember látható rajta hason fekve. A teljesen értelmetlen őrület már a sztárokat is elérte: Katy Perry énekesnő is a "deszkázók" táborát gyarapítja. Miután tulajdonképpen mindenhol - mozgólépcsőn, toronyban, korláton - járt már egy-egy plankingelő, villámgyorsan elmúlt az újdonság varázsa.

Érkezett az újabb „mutáció”, az owling, ami lényegében ugyanaz, mint hullamereven fekvő társa, a planking, csak itt egy ágon ülő bagoly pozícióját felvéve, vagyis felhúzott lábbal ülve kell minél lehetetlenebb helyeken fényképezkedni.

Az owlingőrület lecsengése után egy még értelmetlenebb hóbort kezdődött el: a milking, aminek lényege, hogy az önként vállalkozók váratlan időpontban, minél szokatlanabb és feltűnőbb helyszínen egy üveg tejet öntenek a fejükre. Továbbfejlesztett változata a portózás, vagyis borral locsolás, - szigorúan fehér ingben.

Ezek után egy újabb internetes őrület a horsemanning szedi áldozatait, amihez egy 1920-as fotó adta az ötletet. Egy-egy élethű felvétel kedvéért a képen résztvevők „lefejezik” magukat. Földön fekszenek miközben fejük – valójában egy másik személy feje – testüktől távol, önálló életet él. A horsemanning elnevezés a fejnélküli lovasból származik, akinek alakja néha felbukkan a középkori történetekben.

Ma már nehéz újat mutatni táncban, ezért egyre vadabb dolgokat találnak ki. Az egykor nagy népszerűségnek örvendő Gangam Style mára leáldozott, mert itt az új trónkövetelő, a Harlem Shake, amiben a résztvevők esztelenül rázzák magukat. Lényege, hogy elindul a DJ Baauer által feldolgozott Harlem Shake című, zenének nevezett zörej, majd egy fura maszkos figura zavaros mozgásba kezd. A videó második felében rengeteg ember csatlakozik a sisakos táncolóhoz. A kivitelezésnek csak a fantázia szab határt, a groteszk maszkokban vonagló szereplők feltűnő öltözéket viselnek - vagy éppen azok hiányában tombolnak. Videója válogatja, hogy milyen táncot látunk, de többnyire a szereplők őrülten rázzák magukat, esetleg szexuális aktusokra emlékeztető mozdulatokat mutatnak be.

Sokak szerint az unatkozó fiatalok körében ezek az ostobaságok a feltűnési viszketegség legújabb megnyilvánulása. Köztudott, hogy az emberi butaság határtalan, felgyorsult a világ, ezek az értelmetlenségek gyorsan feledésbe merülnek, helyükre jön egy újabb „egy bolond százat csinál” jelenség, amin már meg se fogunk lepődni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!