Csiripelgető tinédzserek

Csiripelgető tinédzserek
Olyan gyorsan változik a világ, hogy az idősek már egyáltalán nem értik a húszéveseket. Nagyszüleink valószínűleg nem tudják, hogy virtuálisan miért bökdössük egymást és feltehetően azzal sincsenek tisztában, hogy a twitter segítségével már a madarak mellett az emberek is csiripelhetnek.

Korábban az idősebb generáció tanította az ifjakat, ezzel szemben ma már a kamaszok inkább az interneten kutatnak a szükséges információkért, minthogy a szüleikhez fordulnának. A tinik egyre jobban átveszik, legalábbis megpróbálják átvenni a sorsuk fölötti irányítást. Manapság az internetnek köszönhetően kommunikációs forradalmat élünk, a társadalmunk átrendeződött. Az újabbnál újabb masinák mozgásba lendítik a fiatalok társadalmi életét, így a levelezés hagyományos formája ma már szinte elképzelhetetlen. Gyakori, hogy a párok telefonon keresztül, akár szöveges üzenetben szakítanak egymással, vagy az emberek telefonon, arc nélkül közölnek a másikkal valamilyen rossz hírt, mert kényelmesebb, mint szemtől szembe, ahol számolniuk kellene a következményekkel, a másik reakciójával. Egy friss felmérés szerint a mai fejlett világban a tinik első számú kommunikációs eszköze az SMS és a Facebook. Ezekről a szolgáltatásokról nyaralás és a tanítási óra alatt sem hajlandóak lemondani. De akadnak olyan személyek is, akik a függőség határát átlépve már álmukban is küldözgetik az üzeneteket, ezzel egy új, még megmagyarázhatatlan betegséget teremtve.

Leggyakoribb és egyben legnépszerűbb megoldás a multimédiás tartalmakat is kezelő mobiltelefonok használata, amelyek nem is akármilyenek: kamerával felszerelt és internetkapcsolattal rendelkező okostelefonok hadával vannak felszerelkezve a fiatalok, akik szinte el se tudják képzelni az életüket a mindent tudó ketyere nélkül. Ha netán valaki korlátozni próbálja a telefonhasználatukat, teljese felháborodnak. Tehát a szülők számára sok aggodalmat okozhat a mai gyerekek technikához való hozzáállása, akik beleszülettek a modern világba, és gyakorlatilag nem érintkeznek egymással fizikailag, csak interneten keresztül, ahol nem láthatják egymást, nem hallják a hangsúlyt és gesztikulálásnak sincs nyoma. Ezáltal még a telefonbeszélgetés is sokkal emberközelibb, mint amikor csak begépeljük az adott szöveget. A telefonon, chaten és e-mailen keresztül történő elektronikus kapcsolattartásnak köszönhetően sajnos csökken az iskola utáni találkozások, az otthonon kívül, barátokkal töltött órák száma.

Szerencsére nem ennyire rossz a helyzet, ugyanis az aktuális kommunikációs trendek ellenére rengeteg fiatal hisz a személyes találkozás varázsában, akik szerint egy meghitt beszélgetés séta közben sokkal többet ér, mint a számítógép billentyűzetének gépies püfölése.A szülők miatt nő a Twitter-használók száma

A Facebook lehetőséget ad arra, hogy érintkezzünk barátainkkal. A közösségi oldal kis idő alatt nagy népszerűségre tett szert, így nemcsak a diákok, hanem szüleik is használni kezdték a portált. A családtagoktól kezdve a szomszédokig mindenki előszeretettel jelölgeti egymást ismerősnek. Ennek azonban a fiatalok nem örülnek, hiszen az ő kis közösségük már nem csak az övék. Erre válaszként a tinik tömegesen vándorolnak át a Twitterre, ahol sokkal kisebb az esély, hogy szüleik beregisztrálnak. A tweetelők vagy más néven csiripelők többsége csak annyit szeretne, hogy legyen egy hely, ahol nyugodtan és kötöttségek nélkül kifejezhetik véleményüket, gondolataikat, eszmecserét folytathatnak a barátaikkal anélkül, hogy azt mások látnák és felhasználnák ellenük, visszaélnének azokkal.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!