A dróntechnológia fontos kulcsa a modern gazdaságnak

A dróntechnológia fontos kulcsa a modern gazdaságnak
A precíziós gazdálkodás és a modern agrárium alapja az az adatalapú gazdálkodás, amely ma már elképzelhetetlen drónok és a hozzájuk tartozó szoftverek nélkül – vallja Török Gyula, az ABZ Drone ügyvezető-tulajdonosa. A drónszakértő kiemelte: technológiaváltás egyértelműen kiutat jelent a megváltozott gazdasági helyzetből, az ugrásszerűen emelkedő önköltséget igénylő termelésből, a klímaváltozás, a szeszélyes csapadékeloszlás és a munkaerőhiány okozta nehézségekből. A szakértővel, aki egyben az Agrárközösség Kft. ügyvezetője is, arra kerestük a választ, hogy milyen szerepe van a drónoknak és a szoftvereknek az agráriumban, illetve mitől lesz modern az agrárium.

Miért van szükség az agrárium digitalizációjára?

Az agráriumban végbemenő digitalizáció nélkül elképzelhetetlen a precíziós gazdálkodás. A modernizációnak a drónok és a szoftverek az eszközei, hiszen ezek segítenek például a hatékony tápanyagkijuttatásban, vagy az egyéb célzott beavatkozásokban. Az Agrárközösség Kft.-nek több mint 1500 ügyfele van, és több mint tíz éve segítünk mezőgazdasági szaktanácsadással. Eközben fogalmazódott meg az igény az agrárium modernizálására, melyhez hét éve használunk drónokat. Eleinte növényállapotot vizsgáltunk és elemeztünk különböző multispektrális szenzorokkal. Ekkor vettük észre, hogy mekkora jelentősége van az agráriumban a drónoknak. Beigazolódott, hogy az adatalapú mezőgazdaság a precíziós gazdálkodás és a modern agrárium alapja. Jelenleg Magyarországon az egy hektárnyi területen előállított GDP egynyolcad része a Hollandiában előállított GDP-nek. Vagyis Hollandiában egy egységnyi területből nyolcszor akkora mezőgazdasági teljesítményt hoznak ki, mint hazánkban. Ez volt az egyik fő motivációnk, ami arra ösztönzött minket, hogy még hatékonyabban segítsünk az ügyfeleinkben abban, hogy profitábilisabb legyen a gazdálkodásuk. Arra kerestük a megoldást, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy egységnyi területből minél kevesebb költséggel, minél nagyobb árbevételt tudjunk eredményezni. Ebben óriási szerepe van a drónokkal végzett adatgyűjtésnek és adatelemzésnek. A monitorozást, a felvételezést, az adatgyűjtést kiegészítik a nagyon precíz, pontos adatelemző szoftverek, melyekkel képesek vagyunk megvalósítani akár egy drónnal végzett permetezést, vagy akár a földi gépeknek is át tudunk adni olyan térképeket, melyekkel megvalósítható például egy differenciált tápanyagkijuttatás.

Mit jelent pontosan a precíziós gazdálkodás?
A precíziós gazdálkodás nem más, mint tudatosan gazdálkodás. Vagyis, ha tudatosan figyelünk arra, hogy mikor és mennyi input anyagot használunk fel, bevételi oldalon pedig törekszünk arra, hogy a területi adottságainkból kihozzuk a maximumot, akkor már sikeresen lépünk a precíziós gazdálkodás útjára.

A termelés hatékonyságában biztos segítség a gazdaság modernizációja. Milyen egyéb csapdahelyzetekből jelenthet még kiutat a technológiafejlesztés?
Most talán a legfontosabb a megfelelő inputanyag-felhasználás, hiszen azt tapasztaljuk, hogy az árak nagyon elszálltak. Egy gazdaság életében milliós tételt jelenthet, hogy a műtrágyát egységesen vagy pedig differenciált módon juttatják ki. Emellett nagyon fontos a környezetvédelem is. Amíg egy földi gép hektáronként 300-350 literrel dolgozik, addig egy drón 10-20 liter vízfelhasználással működik. De megoldást jelet a drón bevetése akkor is, amikor a felázott talajra a földi gépekkel nem lehet rámenni. Sokkal hamarabb és több esetben lehet mezőgazdasági kezelést végezni drónokkal, mint a földi gépekkel. A dróntechnológiával azonnal tudunk káreseményt, vagy vihar- és vadkárt felmérni. Meg tudjuk figyelni a mezőgazdasági táblák állapotát, hiszen a multispektrális kamerákkal arra is képesek vagyunk, hogy már azelőtt kimutassuk a betegséget, mielőtt a növényen szemmel láthatóan megjelenne. Mindemellett a dróntechnológia alkalmas területmérésre, telekhatár-kijelölésre, vagy a vadállomány felmérésére.

A távirányítással működő légi járműveket maguk a gazdák is tudják használni, vagy szükség van szakemberek a drónok működtetéséhez?
Mindkettő jelen van a piacon. Az ABZ Drón-n belül partnereinknek kínálunk egy olyan komplex technológiai integrációs csomagot, melyet rajtunk kívül máshol nem érhetnek el. Mi nem csak értékesítjük a gazdáknak a drónokat, hanem az oktatási üzletágunkon keresztül megtanítjuk nekik a drón használatát is, illetve segítünk a szükséges jogosítványok, engedélyek beszerzésében is. A világ legjobb ipari és mezőgazdasági drónjaival kereskedünk, melyek a legprofesszionálisabb eszközök. Mindegyiket kipróbáltuk, leteszteltük, és a leghatékonyabbnak ítéltük. A gépekhez teljes körű garanciális szervizt nyújtunk, így azonnal meg is tudjuk javítani az eszközöket, ha szükséges. Továbbá foglalkozunk engedélyeztetési eljárással is abban az esetben, ha valaki olyan feladatot szeretne ellátni, ami nem esik bele a klasszikus, drónok által ellátható teendők sorába. Ilyen például a permetezés, amikor egyedi műveleti engedélyeket adunk a gazdáknak, melyekkel a lehető legkülönfélébb, extrém drónos kezeléseket is véghez tudják vinni.

Iskolai szakképzés keretében is elsajátítható a drónkezelés?
Társaságunk hivatalos felnőttképzési intézményként funkcionál, és szakmát adunk a hallgatóink kezébe. Emellett szoros együttműködésünk van a győri Széchenyi István Egyetemmel és a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, melynek országszerte több telephelye is van. Mindemellett figyelünk arra is, hogy a jövő generációját is képezzük, az említetteken kívül jelen vagyunk több egyetemen is óraadóként, de találkozhatnak velünk az érdeklődők konferenciákon, rendezvényeken, ahol átadjuk a tudást, az információt. Ha azonban valaki önállóan keres meg minket, mert szeretne egy drónos képzést elvégezni, az ország legszínvonalasabb drónpilótaképzésében lehet része. Oktató anyagunk tapasztalati tudáson alapuló gyakorlati modulokból épül fel, melyeket a fiatalabb és az idősebb gazdálkodók is el tudnak sajátítani. Természetesen vannak olyan cégek is, amelyek a drónok üzemeltetésére szakosodtak, így azok a gazdák, akik nem szeretnék elsajátítani a dróntechnológiát, vagy nincs ehhez megfelelő szakemberük, igénybe tudják venni ezen cégek szolgáltatásait. Ha valaki ilyen igénnyel fordul hozzánk, jó szívvel ajánljuk azokat a korábban nálunk végzett partnereinket, aki a tőlünk vásárolt eszközökkel magas színvonalon, nagyon jó minőségű szolgáltatást biztosítanak ügyfeleik megelégedésére. Mind az oktatási-kereskedelmi, mind pedig a szolgáltató piacon nagyon nagy a növekedés.

Mennyire nyitottak a gazdák a modern, digitális eszközök használatára?
Egyre nyitottabbak, a gazdálkodók több mint ötven százaléka használja a dróntechnológiát. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki saját maga veszi meg a technológiát, de hogy kipróbálja szolgáltatásként, az biztos. Hét évvel ezelőtt, amikor elkezdtünk foglalkozni a dróntechnológiával, a gazdatársadalom 60-80 százalék nem volt nyitott az efféle modernizációra. Mára ez az arány megfordult. Igaz az is, hogy a fiatalok jobban hajlanak a drónok használatára, habár a legidősebb hallgatónk, aki dróntechnológiai képzésen vett részt, 80 év feletti volt.

Nemzetközi viszonylatban hol tart a magyar mezőgazdaság digitalizációja?
A magyar agrárium modernizálása és digitalizációs szintje nem túl magas nemzetközi viszonyokban mérve, azonban nagyon nagyot fejlődött az elmúlt időszakban. Öt évvel ezelőtt a szakmai rendezvényeken, előadásokon már beszélgettünk a precíziós technológiákról és a digitalizációról. ezt követően elkezdődött egy lassú, de egyértelműen pozitív fejlődés. Az utóbbi egy évben pedig volt egy gazdasági helyzetváltozás, óriásira nőtt a világban az élelmiszerhiány. Ebből adódóan a mezőgazdaság modernizálása nagyon felgyorsult. Ám ettől függetlenül még nagyon hosszú út áll ellőttünk, mire kijelenthetjük, hogy mi is a világ élvonalához tartozunk a magyar agrárium digitalizációja és a precíziós gazdálkodás elterjedését tekintve. Megnyugtató, hogy elindultunk egy jó úton, és ez már minisztériumi támogatást is élvez.

A drónokon kívül mi teheti még hatékonyabbá a gazdálkodást? Várható a közeljövőben egy újabb, robbanásszerű technikai fejlődés a mezőgazdaságban?
A dróntechnológia fejlődésének útja egyértelműen a mesterséges intelligencia felé vezet. A nagyobb multinacionális cégek bevonásával mi már teszteljük a mesterséges intelligenciához tartozó szoftvereket. A folyamat elindult, ám, hogy mikor nyer teret, az attól is függ, hogy mennyire lesznek sikeresek a tesztelés alatt álló szoftverek.

Az agráriumon kívül hol, mely területeken hasznosíthatók még a drónok és a hozzá tartozó szoftvereket?
Talán nincs is olyan terület, ahol ne élvezhetnénk az előnyüket, de ha ki kellene emelni egyet, akkor az építőipart említeném elsőként, ahol kül- és beltéren egyaránt segíti a munkát a drón. Da hasznos szolgálatot tölt be a polgár- és rendvédelem, a biztonságtechnika, a telekommunikáció, a villamosvezetékek felülvizsgálata és -ellenőrzése során. Ezek a legkiemelkedőbb területek. De drónokkal ellenőrizhetők már a napelemek, vagy akár az ingatlanokról háromdimenziós képek is készíthetők. Mindehhez jön még a fotózás, a videó- és filmkészítés.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Juhász Marianna

1998 óta dolgozik a nyomtatott és az online médiában. Pályafutását egy megyei napilap tudósítójaként kezdte, ezt követően éveken keresztül munkatársa volt több országos gazdasági magazinnak …


Címkék: drón, robot