Új irányítási stratégiákban gondolkodnak a belföldi cégvezetők egy felmérés szerint

Új irányítási stratégiákban gondolkodnak a belföldi cégvezetők egy felmérés szerint
A munka és a magánélet egyensúlya ma sokkal fontosabb, mint a járvány előtt volt, de a cégvezetők 81 százaléka a dolgozói kiégését, motiválatlanságát is éppúgy a legnagyobb kihívások között említette, mint az ellátási láncok akadozását vagy a szükséges munkaerő biztosítását.

A megváltozott kihívásokhoz igazodva új irányítási stratégiákban gondolkodnak a belföldi cégvezetők – közölte a SEED Executive School hétfőn az MTI-vel.

A vállalati fejlesztőként működő üzleti iskola felmérése alapján ma már nincs olyan vállalat, amely ne kényszerülne a vezetői szemlélet változtatására a munkavégzés átalakulása miatt.

A koronavírus-járvány előtti keretrendszerek nem felelnek meg a szolgáltatás- és tudásalap-elvárásoknak, mert az alkalmazottak rugalmasabb feltételeket szeretnének, bár a szabályok még sokszor kialakulatlanok. A munka és a magánélet egyensúlya ma sokkal fontosabb, mint a járvány előtt volt, de a cégvezetők 81 százaléka a dolgozói kiégését, motiválatlanságát is éppúgy a legnagyobb kihívások között említette, mint az ellátási láncok akadozását vagy a szükséges munkaerő biztosítását.

A közlemény szerint egyszerű válasznak tűnhet például a négynapos munkahét vagy az otthoni munka bevezetése, de a stratégiaváltás ennél többet kell jelentsen. A cég válságállósága múlhat azon, hogy meg tudja-e őrizni a termelékenységét akkor is, ha közben ügyel az alkalmazottak mentális egészségére, képes alkalmazkodni a folyamatosan változó feltételekhez, ki tudja használni az új lehetőségeket.

Újra kell definiálni a csapat fogalmát, és nem elég csupán a béreket emelni, a kényelmi juttatásoknak is lehet jótékony hatásuk.

A cégvezetők szerint a rugalmas munkavégzés hátrányokkal járhat, ha az otthoni munkából nem részesül mindenki egyformán a cégen belül. A cégvezetők szerepét azért is át kell értékelni, mert minden eddiginél szükségesebb lesz, hogy oldják a feszültséget maguk körül, házon belül nyugodt légkört teremtsenek. Új elvárásként említették a felmérésben a digitalizációs és fenntarthatósági kezdeményezések iránti nyitottságot is.

A SEED Executive School felmérésében 40 belföldi vállalat több mint száz vezetője vett részt.

(MTI)

Kép: Pixabay.com

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!