Ön dolgozna tíz órát minden nap, hogy pénteken ne kelljen? - Meglepőek a válaszok

Ön dolgozna tíz órát minden nap, hogy pénteken ne kelljen? - Meglepőek a válaszok
A négynapos munkahétre való átállásnak számos szervezeti- és munkafolyamatot érintő lépése van, ám ezeket hiába sikerül kipipálni, ha maga a munkavállaló nem áll készen arra, hogy jobb esetben kevesebbet és korábbitól jelentős mértékben eltérő módon dolgozzon. Miért hagyják abba nehezen a munkát a munkavállalók, s miképpen lehetne jól kihasználni a négynapos munkahétben rejlő lehetőségeket.

A huszonegyedik század emberének a munkához való viszonya meglehetősen ellentmondásos, ugyanis miközben a közösségi média csordultig van az „Imádom a munkámat!” típusú posztokkal, addig például a Gallup globális mérése szerint a dolgozók közel kilencven százaléka kifejezetten utálja a munkáját.

Ez többek között azért jelent súlyos problémát, mert nagyrészt ugyanezek az emberek az életük során még mindig elképesztően időt, mintegy kilencvenezer órát, körülbelül tizenhárom évet áldoznak a munkájukra. Ez a mix rizikót jelent a fizikai- és a mentális egészségre, veszélyezteti a munka-magánélet egyensúlyát s persze rontja a munkahelyi produktivitás szintjét is. Noha John Maynard Keynes angol közgazdász közel egy évszázados, napjainkra vonatkozó heti tizenöt munkaórás jóslata nem valósult meg, a téma az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap.

Ennek egyik jeleként értelmezhető a kiégés WHO általi felvétele a betegségek listájára, a másik pedig a négynapos munkahétre való átállás egyre erősebb igénye is. Számos országban akár állami szintű elköteleződéssel és sok munkaadónál indultak összességében kedvező eredményeket hozó pilot programok.

Miután javultak a termelékenység- és az eredeti célként megfogalmazott munka-magánélet egyensúlyának mutatói, úgy tűnik: a négynapos munkahétre való átállás jelenti a fájdalomcsillapító kencét a gyakran kiégéssel küzdő munkavállalók egyensúlyvesztése okozta fájdalomra.

Magyarországon a Magyar Telekom programja került igazán az érdeklődés középpontjába; a telekommunikációs vállalat sikerekről és a program folytatásáról számolt be.

32 vagy 40 órás munkahét?

Ám ez a rendszer mégsem tud univerzális megoldást nyújtani valamennyi munkavállaló számára, hiszen bizonyos iparágakban, foglalkoztatási szférákban vagy a szervezeti struktúrában betöltött pozíciókat illetően nem feltétlenül működik.

Az is lényeges kérdés, hogy kinek mit is jelent a négynapos munkahét fogalma.

"Ugyanis nem mindegy, hogy a négy munkanap 32, 36 vagy 40 munkaórát ölel fel" - árnyalta a képet Horváth-Karip Krisztina coach, szervezetfejlesztő szakember.

Az Euronews egyik cikke is arra figyelmeztet, hogy noha például a belga munkavállalók dönthetnek a ledolgozni kívánt munkanapok számát illetően, a kevesebb munkanap nem jelent automatikusan kevesebb munkaórát, inkább csak a meglévő mennyiséget sűrítik kevesebb napba.

Az pedig már egy egzisztenciális kérdés, hogy ha a kevesebb munkanap arányaiban kevesebb munkaórával jár, akkor az milyen hatással bír a dolgozók fizetésére.

Elengedni a munkát – fejben is

Ugyanakkor – ideális esetben – hiába teljesülnek a négynapos munkahétre való átállás objektív feltételei és történik meg például egy új munkastruktúra bevezetése, ha maga a munkavállaló fejben nem áll készen erre a jelentős változásra. Vagyis arra, hogy kevesebbet dolgozzon és egészen másképpen éljen, mint ahogyan az előző generációk tették és ahogyan a környezete tőle elvárja – sokszor kimondatlanul.

A „váltást” számos tényező befolyásolhatja, hiszen a munkához és a teljesítményhez való viszonyt többek között erősen meghatározza az adott kultúra, a társadalmi elvárások, míg az egyén szintjén az ő belső motivációi-, félelmei- és akár extrém teljesítménykényszere is.Tehát az átállás eredményességét illetően a munkavállalók szintjén meghatározó tényező, hogy akarnak-e és hogy tudnak-e élni a lehetőséggel.

"Valóban izgalmas kérdés, hogy mihez kezd a hirtelen jött szabadidejével az a dolgozó, aki jobb esetben ott találja magát egy az addigi kerékvágásból kizökkentő 32 órás munkarendben" - fogalmazott Horváth-Karip Krisztina.

Szerinte ez főleg az erősen teljesítményfókuszált és önmagukat a teljesítményük alapján értékelő emberek számára jelenhet kihívást. Sokan vannak közöttünk, akik a munkával definiálják magukat, így rájuk különösen érdemes figyelni egy ilyen változtatás során.

Miért olyan nehéz leállni a munkával?

„A munkának sosincs vége, csak abba hagyni lehet”, hallottuk egy globális multi dolgozójától.

Viszont sokak számára a munka jellegétől függetlenül is nehéz a „leállás”, ennek egyik eredménye a sok „bent ragadt” fizetett szabadág, a nyári szabadságok vagy a családdal töltött idő alatt, akár csak gondolatban is történő munkavégzés vagy sunyi munkahelyi email nézegetés, súlyosabb esetben pedig a kiégés vagy az egészségi állapot romlása.

"Abbahagyni és azonnal elengedni bármit, nagyon nehéz; ha túl gyorsan megy, az gyanús, ha nehezebben, abban a munka- és szervezetpszichológus, ha egyáltalán nem sikerül, akkor a klinikai pszichológia nyújthat segítséget" - fogalmazott Kisházy Gergely munkapszichológus.

A munka extrém túltolása hátterében a terhelés vagy a szervezés sajátosságai mellett a motiváció is állhat.

"Ha nagy a munkateher, ha nem optimalizált a szervezés, ha napközben ritkán dolgozunk flowban, ha otthon inkább közösségi médiát bámulunk a társunk helyett, akkor nehéz lecsukni a laptopot" - hozott egy életszerű példát a szakember.

Az elengedést megnehezítheti – főleg kritikus időkben – az állásvesztéstől való félelem is.

"A munkavállaló bizonytalan lehet azzal kapcsolatban, hogy heti 32 órában tud-e eleget és eléggé jól teljesíteni, ami következményeket vonhat maga után, így az elvileg a feltöltődésre szánt időt is munkával, vagy ahhoz kapcsolódó tevékenységekkel tölti annak demonstrálására, hogy ő értékes a cég számára, így viszont nem valósul meg a célként kitűzött balansz" - hívta föl a figyelmet Horváth-Karip Krisztina.

Tapasztalatai szerint a magas fizetésért és csomagért „cserébe” gyakran egyfajta alapelvárás a szabadságot is érintő folyamatos rendelkezésreállás. „Sokan vélik ezt normálisnak, szerintem viszont a normalitást elősorban saját magunkban kell meghatároznunk” – tette hozzá Horváth-Karip Krisztina.

Hogyan védheti magát a munkavállaló a túlmunkától?

„A magunkról kialakított kép folyamatos monitorozása megkönnyíti az egészségtudatos munkamennyiség tervezését és kivitelezését” – hívta fel a figyelmet Kisházy Gergely.

Nyilván még így is jöhetnek kiemelten energiaigényes időszakok, amelyek lezárultával viszont érdemes tudatosan foglalkozni a munkahelyen kívüli feltöltődést adó lehetőségekkel is annak érdekében, hogy minél tovább tarthassuk egészséges egyensúlyban a munkavégzés- és ráfordított idő mennyiségét.

Horváth-Karip Krisztina pedig úgy látja, a dolgozóknak szükség esetén érdemes egy szakmai alapokon nyugvó önismereti folyamatot elkezdeniük annak érdekében, hogy alaposan ránézzenek a saját működésükre, motivációjukra, feltárják az alapvető értékeiket és képesek legyenek szembe nézni a félelmeikkel.

S mint a coach mondja, ennek számos pozitív hatása van az életminőségre, de jelen esetben abban segíthet, hogy a dolgozók félelmek, negatív gondolatok és stressz nélkül élhessék meg a feltöltődére is fordítható plusz időt.

A cikk teljes tartalma a Növekedés.hu oldalán olvasható el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!