WHO: Két hónapon belül Európa lakosságának fele megfertőződhet az omikronnal

WHO: Két hónapon belül Európa lakosságának fele megfertőződhet az omikronnal
A szakemberek a jelenleg rendelkezésre álló járványadatok alapján úgy látják, nyugatról kelet felé tart az omikron-hullám, és jelenleg a Balkánon fertőz.

A jelenlegi állás szerint Európa lakosságának több mint fele megfertőződhet a koronavírus omikron variánsával a következő két hónapon belül – figyelmeztet Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője - írja a hvg.hu. A szakember szerint az omikron-hullám nyugatról keletre tart, és végigsöpör a WHO Europe által monitorozott 53 országon.

Az Euronews beszámolója szerint 2022 első hetében több mint 7 millió fertőzést erősítettek meg, ami dupla annyi, mint amit az azt megelőző két hétben jegyeztek fel a szakemberek. Kluge kijelentette, január 10-én 26 ország jelentette, hogy minden héten nagyjából a lakosságuk 1 százaléka fertőződik meg a koronavírussal. Hozzátette: eddig 50 ország jelentett omikron-fertőzést, a vírus jelenleg a Balkánon terjed.

Ha marad a jelenlegi tendencia, akkor az Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet számításai szerint a kontinens lakosságának több mint fele fertőzötté válik a következő 6–8 hétben.

A lap összegzése szerint az omikron sokkal fertőzőképesebb, mint a delta variáns, emellett a teljesen beoltott – vagyis emlékeztető védőoltást még nem kapott – embereket is sokkal nagyobb eséllyel fertőzi meg.

Az adatok alapján a WHO európai régiójában az elmúlt hét napban 20 400 haláleset történt a koronavírus miatt, ami valamelyest csökkenést jelent az egy héttel korábbi 22 600 halálesethez képest.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: koronavírus, WHO