Túl sok fiatal hiszi azt magáról, hogy mentális betegségben szenved

Túl sok fiatal hiszi azt magáról, hogy mentális betegségben szenved
Szakértők szerint aggasztó mértékű fiatal gondolja úgy, hogy bipoláris vagy disszociatív identitás zavarban szenved.

A jelenség okozója szerintük a közösségi média, ahol tulajdonképpen mindenki szabadon beszélhet hülyeségeket - írja a Marketingmorzsák.

A szakértők azért ennél választékosabban fogalmazták meg a probléma gyökereit, de tulajdonképpen arról van szó, hogy nagyon sok olyan videó terjed például a TikTokon, ahol “könnyen felismerhető jeleket” sorolnak, ami utalhat arra, hogy valakinek súlyos mentális betegsége van. A TikTokon a rendszer is feldobál olyan videókat, amelyekben arról beszélnek fiatalok, hogy milyen jelekből derül ki, ha valakinek borderline személyiségzavara van vagy bipoláris. Ezek a videók milliós nézettséget is elérhetnek, miközben arra biztatják a nézőket, hogy diagnosztizálják magukat, vagy akár ismerőseiket.

Az Amerikai Mentális Betegségek Szövetsége szerint a borderline személyiségzavar nagyon ritka, az USA felnőtt lakosságának 1,4 százalékát érinti, serdülőknél pedig ennél is ritkábban diagnosztizálható. Szakemberek szerint ha valaki 15-30-60 percig olyan videókat néz, amelyben a felhasználók ezekről a személysiégzavarokról beszélnek újra és újra, akkor úgy tűnhet, hogy ez az állapot gyakoribb, mint gondolná. Fontos lenne, hogy a szülők többet tudjanak a dologról, és hogy nyíltan beszélgessenek a gyerekekkel a mentális egészségről. Persze nem arról van szó, hogy probléma esetén nem kell szakemberhez fordulni, csak látni kell, hogy valóban létezik az a probléma, és nem az élet vagy a kamaszkor általános kihívásairól van-e szó.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!