Sokan inkább felmondanak, csak ne kelljen újra bejárniuk dolgozni

Sokan inkább felmondanak, csak ne kelljen újra bejárniuk dolgozni
Az elmúlt másfél év alapvetően változtatta meg azt, ahogyan és ahonnan dolgozunk. Bár jó néhány munkakör van, ahol a személyes jelenlét elengedhetetlen, mégis azok a dolgozók, akik eddig otthonról tudtak dolgozni, most sokkal kevésbé szeretnének visszatérni az irodába.

Az ember az ősidők óta tudja azt, hogy a csapatmunka megkönnyíti az életben maradást, igaz az irodai munka csak a legritkább esetekben hasonlít már a mamutvadászatra - írja a Marketingmorzsák. Most azonban mégis sokan vannak, akik inkább csak virtuálisan maradnának a csoport részei, de legalábbis hibrid modellben gondolkoznak. Az Egyesült Államokban június elejére több millióan hagyták el az állásukat, ami a munkaügyi hivatal szerint egyszerre köszönhető a kiégésnek, annak, hogy sokan átgondolták, mi is fontos az életben, és hogy nem szeretnének visszatérni az irodába. A felmérések szerint nyáron háromból egy amerikai munkavállaló mondta azt, hogy kilép a munkahelyéről, ha újra kötelezővé teszik a folyamatos irodai jelenlétet, és az egész kérdés a foglalkoztatás és személyes élet határairól szól. A társadalmunk eddig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a munka ténylegesen a munkahelyen belül történjen, és közben figyelemmel lehessen követni az embereket és a munkához való hozzáállásukat.

A járvány alatt azonban kiderült, hogy vannak olyan emberek, akik sokkal hatékonyabban és produktívabban tudnak dolgozni a munkaépületen kívül, a megszokott, otthoni környezetükben, ráadásul boldogabbak is. Ezért okozhat nehézséget, mikor szembesülnek azzal, hogy hiába a jobb teljesítmény, hiába a nagyobb munkakedv, az elégedettség, ezek a munkáltatónak nem számítanak, és ragaszkodnak az irodai munkavégzéshez, és nem mérlegelik mi lehet a legjobb megoldás a munkavállaló, és ezzel együtt a cég vagy az ügyfelek számára.

Az okok, hogy néhányan miért nem szeretnének visszamenni a munkahelyükre, változatosak. Vannak, akik nem szeretnének újra kimaradni a családjukkal közös reggelekből vagy vacsorákból, vannak, akik új szokásokat vettek fel, mint hogy napközben elmennek sétálni a közeli parkba, vagy éppen rájöttek, hogy a munkábajárással töltött idő milyen értékes is lehetne. Ennél pedig újkeletűbb probléma, hogy az egész világon növekedett a társadalmi megosztottság, az emberek jelentős része pedig úgy véli, hogy stresszforrás lehet, ha aktuális híreket hozna fel a munkahelyén és vitába bonyolódna.

A szakértők szerint azok a vállalatok lehetnek sikeresek és azok tudnak majd talpon maradni, akik képesek eleget tenni a megváltozott munkavállalói igényeknek, és ha kell, egy teljesen új vállalati struktúrát tudnak létrehozni, ahol a munkavállalókkal éreztetik, mennyire fontosak az ő preferenciái is. Ugyanakkor azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a helyzet idővel változni fog, hiszen ha egyre többen térnek vissza az irodába, akik otthon maradnak, hiányolhatják majd a közösséget, a munkatársakkal való személyes beszélgetést, ami sok esetben gyorsabb és hatékonyabb, mint egy chatüzenet. Munkahelyi környezetre pedig már csak azért is szükség van, mert a fiatalabb munkavállalók így tanulhatnak a tapasztaltabb kollégáktól. Igaz a felmérések szerint pont a fiatalabb generáció az, akik számára kiemelten fontos, hogy azt érezzék, hogy a munkáltató bízzon bennük, márpedig a kötelező irodai jelenlét az egyik olyan dolog, ami miatt úgy érezhetik, hogy a bizalom nincs meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: home office, munka