Sok alkalmazott bedől a gyanús linkeknek, ami komoly fenyegetést jelent a munkáltatókra nézve

Sok alkalmazott bedől a gyanús linkeknek, ami komoly fenyegetést jelent a munkáltatókra nézve
Felmérést készített egy kibervédelmi képzéseket szervező cég, melyből egyértelműen kiderült, hogy felkészületlenség és hanyagság jellemzi az alkalmazottakat, ha kibervédelemről van szó. A munkáltatók informatikai rendszerei így fokozott veszélyben vannak.

A KnowBe4 kiberbiztonsági képzéseket szervező cég ezer amerikai kis- és középvállalkozás alkalmazottjai bevonásával végzett felmérést, melyből kiderült: a munkavállalók jelentős része (24%) szerint nem vagy csak minimális fenyegetéssel jár a cég és az informatikai rendszer számára, ha munkavégzése során gyanús linkre vagy mellékletre kattint – írja a 24.hu.

A felmérésből az is kiderült, hogy kevesebb, mint a dolgozók fele (46%) használ csak egyedi és eltérő jelszavakat a különböző eszközökön és alkalmazásokban. A válaszadók háromnegyede azt gondolja, hogy jelenleg használt jelszavai elég erősek, nem kerülhettek illetéktelen kezekbe.

Az eredményekből az is látszik, hogy a munkavállalóknak csak az egyharmada gondolja kockázatosnak, ha vállalati eszközét munkaidőn túl családtagjainak és barátainak is hagyja használni.

Szintén aggodalomra ad okot, hogy a munkavállalók többsége az IT-felhasználói ismeretek hiánya miatt nem képes azonosítani az esetleges rosszindulatú támadásokat. Ilyen típusú támadások közé tartoznak például az utóbbi időben egyre népszerűbb zsarolóvírusok, melyek súlyos anyagi károkat okozhatnak a vállalatoknak. Ha a célba vett társaság nem fizeti ki a váltáságdíjat, elveszítheti az éves forgalmának 2-5 százalékát, ami akár a cég csődjét is jelentheti sok esetben.

A helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy az alkalmazottaknak csak körülbelül a fele (52%) jelentené munkáltatójának, ha biztonsági incidens gyanúja merülne fel. A munkavállalók 27 százaléka csak elképzelhetőnek tartja, hogy munkaadójához fordulna, 21 százalékuk viszont nem tudja, mihez kezdene hasonló helyzetben.

Gölcz Dénes, a MaxValor ügyvezető igazgatója a képzések fontosságára hívja fel a figyelmet:

„Az eredmények egyértelműen rámutatnak arra, hogy szükség lenne az alkalmazottak folyamatos kiberbiztonsági képzésére. Azok a dolgozók, akik havi rendszerességgel részt vesznek ilyen kurzuson, 34 százalékkal kisebb valószínűséggel kattintottak gyanús hivatkozásokra vagy mellékletekre, mint azok, akik csupán évi egyszer látogattak el ilyen továbbképzésre. Nagyon fontos a teljeskörű végpontvédelemi rendszerek használata, de az emberi tényező miatt a kollégák felkészítését a munka- és tűzvédelmi képzésekhez hasonlóan kötelezővé kellene tenni, sőt, időről időre szükség lenne azok megismétlésére.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!