Pécsen is startol a 4 napos munkahét

Pécsen is startol a 4 napos munkahét
A koronavírus okozta kényszer elhozta a munkavégzés körülményeinek forradalmát. A remote és hibrid munkarend alapelvárás, ma már a 4 napos munkahét foglalkoztatja a HR világát. Habár még kevés a bátor vállalkozó és a valós tapasztalat, ezek ellenére is megkerülhetetlen lépcsőfoknak tűnik a csökkentett munkaidő bevezetése.

Az utóbbi időben a téma rendkívül felkapottá vált, és nem csak külföldi példákról lehet hallani. Itthon is egyre több cég vezeti be - legalább teszt jelleggel - munkavállalói számára a 4 napos munkahetet. Elsőként lépett a Magyar Telekom, majd a közszférában a szombathelyi önkormányzat jelentette be, hogy felkészülnek az átállásra. Ami közös mindkét szervezetben, hogy sok embert foglalkoztató, nagyobb infrastruktúrával rendelkező munkahelyekről beszélünk, azonban kisvállalkozások köréből még nem igazán hallhattunk eddig hazai példáról.

A pécsi székhelyű Cubicfox a kisvállalkozások között élen jár a változásban, ráadásul a meglehetősen kompetitív IT szektorban. A cég július 1-től átáll a jövő modelljére: változatlan fizetés mellett a cég összes dolgozója ezentúl szabadon gazdálkodhat a pénteki napjával.

Pentz Thomas, a Cubicfox ügyvezetője arra számít, hogy a lépés hatására növekedni fog a munkavállalók hatékonysága, hiszen a hosszabbra nyújtott hétvége még több lehetőséget nyújt számukra, ami a szellemi munkához kiemelt fontosságú.

“Mindenkinek szüksége van megfelelően eltöltött szabadidőre, kikapcsolódásra, feltöltődésre ahhoz, hogy jól tudjon teljesíteni a munkában. Habár a fejlesztések óraalapú elszámolása miatt számszerűsíthető kiesést jelent számunkra a munkaidő csökkenése, hiszünk benne, hogy a kipihentebb, motiváltabb munkavállalók teljesítménye ellensúlyozni fogja ezt. Ha a versenyben élenjáró kreatív megoldásokat várunk el a kollégáktól, akkor ez nem áldozat, hanem megtérülő befektetés.”

Az IT szektorban őrült verseny zajlik a jó munkaerő elcsábításáért. Ma már nem elég, ha versenyképes fizetést, szakmai fejlődést és izgalmas projekteket kínálnak a cégek. A munkaerőpiac fejlődésével az “élhetőség”, mint döntési tényező a fizetések fölé értékelődik a munkavállalók szemében.

“A kollégák visszajelzései alapján eddig is fontos döntési faktor volt, hogy mennyire tudunk élhető munkakörnyezetet teremteni. Már régóta kerestük a következő lépést és nagy reményeket fűzünk a változáshoz. Nemzetközi piacra termelő digitális ügynökségként a folyamatos fejlődés az egyik alapvető értékünk, így nem volt kérdés, hogy a frontvonalban szeretnénk lenni egy ilyen innováció terén is.”

A bevezetést a munkavállalókkal való konzultáció előzte meg, a változás értékelése érdekében pedig felmérést készítenek a munkahelyi stressz szintjéről, hogy pár hónap múlva értékelhető legyen a változás eredménye. A Cubicfoxnál tehát elindult a próbaidőszak, amelynek letelte után beszámolnak majd a tapasztalatokról és a hosszú távú tervekről. Remélik, hogy példát mutatva egyre több fejlesztő cég vezeti be a 4 napos munkahetet, amivel előbb-utóbb új iparági standardot honosítanak meg hazánkban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: munka