Patkányok, férgek, fekália - Embertelen körülmények miatt állt le egy iPhone-gyár

Patkányok, férgek, fekália - Embertelen körülmények miatt állt le egy iPhone-gyár
Egyre több probléma merül fel az Apple hivatalos beszállítóival-partnereivel kapcsolatban, akik többször embertelen körülmények között, alacsony bérért zsákmányolják ki a gyári munkavállalóikat.

Néhány nappal ezelőtt robbant a hír, miszerint az Apple dolgozói nyomására arra utasította az egyik indiai iPhone összeszerelőként üzemelő Foxconn-gyárat, hogy azonnali hatállyal állítsák le a gyártást.

Több mint 2000 gyári dolgozó ugyanis az embertelen körülmények ellen tüntetett az üzem előtt, amelyben dolgozniuk és élniük kell. A Reuters helyszíni tudósítóinak köszönhetően pedig most az is kiderült, hogy pontosan milyen körülményekről is van szó.

A dél-indiai Foxconn-üzemben összesen 17.000 munkavállaló dolgozik, egy nagyobb részük pedig a gyártó által bérelt munkásotthonokban laknak. Ezt a Foxconn a beszámolók szerint azért tartja fenn, mert a dolgozókat az ország minden részéről hozatja, leginkább szegényebb, mezőgazdaságból élő régiókból. Ennek oka egyértelmű: kevesebb bérért is hajlandóak dolgozni, és kisebb az esély, hogy felszólalnak a kizsákmányolásuk ellen.

A dolgozók jelentős hányada nőkből áll, ami a szállók összetételében is meglátszik. A nőket azonban olyan helyen szállásolják el, ahol még ágyat sem biztosítanak nekik, vagyis több százan a földön kénytelenek aludni olyan helyiségekben, ahol akár 30-an is lehetnek egyszerre.

Mindezen túl a Foxconn a higiéniára sem fektetett nagy hangsúlyt, ahogyan a tisztálkodási lehetőségekre sem. A szállók és az üzem WC-it például nem lehetett leöblíteni, a fürdőkben gyakran nem volt víz, a patkányoktól hemzsegő konyhán készített ételek pedig gyakran romlottak voltak, hemzsegtek a kukacoktól. Ezek a kártevők még a hálókba is átterjedtek.

A gyárban összesen 259-en kaptak súlyos ételmérgezést, közülük 100-at kórházba kellett szállítani.

Azok, akik megtehették természetesen felmondtak, akik viszont a mélyszegénységből jöttek már nem mertek, és az állapotok javulásában reménykedve maradtak. Az Apple ugyan időközben kiadta a parancsot, ennek a legfőbb oka valószínűleg az a négy vizsgálat, melyet a kormányzat folytat a gyár ellen. Az Apple azt nyilatkozta, hogy az üzemet csak akkor nyitják újra, ha képesek lesznek a munkavállalóiknak emberséges körülményeket biztosítaniuk, míg a tajvani székhelyű Foxconn teljesen átszervezi az indiai vezetőségét.

(leet.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: iphone