Oda az öröm, de sok boldogságot

Oda az öröm, de sok boldogságot
A 28. Digital-Media Hungary konferencián többek között a szórakozás jövőjéről és a dopamin függőségről is szó esett. Cikkünkben egy rövid összefoglaló olvasható a témáról.

Olyan léptekkel fejlődik a világ, hogy a fekete fehér tévé problémájától, a maguktól gondolkodó robotokig kezdünk eljutni. Megjósható, hogy mi lesz ezután? Az biztos, hogy a világ fejlődni akar, így megállítani nem lehet, de nézzük csak meg merre tartunk!

Jobb esetben feltételezhetjük, hogy minden nagy találmányt azért hoztak létre, hogy az emberek élete könnyebb és jobb legyen. A sok technikai eszközzel, annyiféleképpen szórakozhatunk már otthon űlve is, ami régen elképzelhetetlen volt. Miért van az, hogy mégis, ha körbenézek, nem látom a felhőtlen örömöt mindenki arcán? A Z generáció, aki pont ebbe a technikai kánaánba született bele, miért ennyire lelkileg kiégett már most? Mind függők lettünk és még csak tenni sem teszünk ellene semmit…

Minden a Web 2.0-val kezdődött. Megteremtettük magunknak a lehetőséget arra, hogy az online térben is szocializálódhassunk. Minden felgyorsult, ma már szinte bármit megtehetünk online, és ezt ki is használjuk. Annyira, hogy egyre több és több dolgot már nem is akarunk máshol végezni. Most nem csak az online pókerre vagy a zoom meetingekre gondolok. A világban már egyes helyeken azon gondolkodnak, érdemes-e kézzel írni. A kézzel írás fejleszti a finommotorikát, és egyszerre aktiválja mind a két agyféltekénket. Jobban tudunk tanulni, emellett pedig még terápiás kezelésként is használhatjuk. Miért tűnik el több helyen mégis? Annyira okosak lettünk és fejlettek, hogy lassan elfelejtünk gondolkodni. Az biztos, hogy a sok inger miatt már nem is halljuk a gondolatainkat.

Nem is akármilyen inger, hanem DOPAMIN, minden mennyiségben. A dopamin az egyik boldogsághormon. Mi rossz van ebben? Hiszen a boldogság jó dolog! Kivéve, ha azt annyira túladagoljuk, hogy mint egy hosszú ideje drogokkal élő ember, egyre nehezebben tudjuk elérni a kívánt eredményt vele. A dopamin szintünk a sok csillogó villogó, hangos, szép és vonzó dolgot rejtő online világ miatt, amit bármikor megkaphatunk, természetellenesen magasra emelkedett. A sima hétköznapi életünkből már nem is jön annyi dopamin, ami elég lenne ahhoz, hogy megérezzük. Egy egész estés videójátékozás után, egy könyvnek az elolvasása nem hogy boldoggá nem tesz minket, egy idő után már nem is akarjuk majd a kezünkbe venni.

Olyanok lettünk mint a kísérleti patkányok. Ha ott a dopamint adagoló gomb előttünk, addig nyomkodjuk, amíg meg nem halunk. Szerencse, hogy mi tudunk evés közben is filmet nézni. A csokoládé, a szex, a nikotin és a drogok akkorát dobnak a dopamin szintünkön, hogy utána egy ezek nélkül töltött nap unalmas és sivár lesz a szemünkben. Ha túlzásba visszük a csokoládétfogyasztás, az legalább egy idő után látszik az alakunkon, és tenni szeretnénk ellene. Azonban, a telefonon elérhető dopamin források fogyasztása bármikor, bármilyen mennyiségben elérhetőek, és még csak észre sem fogják venni mások.

Az élő szervezet pszichológiai egyensúlyra törekszik. Jön a derűre ború, a szó szoros értelmében. Nem is kell semmit tennünk, mert a "mesterséges dopaminra", amit megszerzünk, ugyanannyi lelki fájdalom fog jönni. A szervezetünk szorongást okozó hormonokat fog termelni, hogy helyreálljon az egyensúly. Közben nő a dopamin toleranciánk, és egyre több és nagyobb adagot akarunk majd. Már semmi nem fog olyan érzést kelteni bennünk, mint régen. A dopamin túladagolás miatt felborul az egészséges rendszer, és egyre nehezebben tudunk majd boldogságot érezni. Egyenes út vezet a folytonos szorongáshoz, amit sokan gyógyszerekkel kezelnek, de ez hosszú távon csak ront a helyzeten.

Mit lehet tenni ez ellen? A legfontosabb a függőség tudatosítása, utána már csak el kell határoznunk magunkat, hogy változtatunk. A dopamin detox arról szól, hogy önmagunk kontrollálásával szabályozzuk az olyan szokásokat, amikkel elnyomjuk a mindennapi stresszt. Kezünkbe veszünk egy könyvet, és nem nézzük tovább a telefonunkat. Az elsőre unalmasnak tűnő dolgok egy hónap alatt vissza tudják adni a nyugalmat az életünkbe. Újra megláthatjuk az apró örömöket az életünkben. A tudatos jelenlét és az önfejlesztés bármilyen formája kiút lehet a szorongásból és a függőségből.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Dadányi Anna

A Metropolitan egyetem média és kommunikáció szakán tanulok. A médiaműhely tagjaként, és az egyetem gyakorlatiassága miatt, készítettem már több kisfilmet, podcast adást, interjút, és riportot is. A …