Nők a tudományban

Nők a tudományban
Lehetséges-e nemek közötti egyenlőség a tudományban? Ma milyen helyet töltenek be a nők a tudományos ágazatokban? Többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ a Nők a tudományban Sapere aude! c. konferencia, amit március 10-én és 11-én rendeznek meg a Francia Intézetben. Az eseményen nyolc tudósnő osztja meg szakmai és személyes tapasztalatait a tudomány világában játszott szerepükről, ezzel is ösztönözve mindannyiunkat: vessünk véget a nemi sztereotípiáknak a tudományterületeken belül. A konferencia résztvevői saját személyükkel is példaként szolgálnak, a spanyol Alicia Sintes elméleti fizikusként például a gravitációs hullámokat kutatja, míg a francia Salima Bouvier az egyik neves francia egyetem Gépészmérnöki Tanszékének igazgatója.

A Francia Intézet, a Cervantes Intézettel és az Olasz Kulturális Intézettel együttműködésben kétnapos konferenciá tart, amelynek témája a nők helye a tudományágakban.

Az előadók beszélni fognak karrierjükről, tanulmányaikról, munkájukról és a nemek közötti korlátok leküzdésének lehetséges módjairól a tudomány világában. Tanúságtételeik és tudományos kutatásaik népszerűsítése értékes tapasztalatcsere-momentumokban fognak összpontosulni. A nyolc női tudós saját hangja fogja leírni tudomány világában játszott szerepüket, és mindannyiunkat arra ösztönözni, hogy megtörjük a nemi sztereotípiákat a tudományterületeken belül.

Előadók :

Nadia Bahlouli, professzor, Az anyagmechanika és a biomechanika szakértője, Strasbourgi Egyetem. Az Icube Laboratórium és a Haguenau-i IUT tagja

Margaux Romand-Monnier, posztdoktori ösztöndíjas az Ecole Normale Supérieure-nél. A Deep Time kutatócsoport tagja

Salima Bouvier, a Gépészmérnöki Tanszék igazgatója, egyetemi tanár

Alicia Sintes, Spanyol elméleti fizikus, a gravitációs hullámok specialistája és a Baleár-szigeteki Egyetem (UIB) gravitációs fizikai csoportjának kutatója.

Paula Mut-Arbona, PhD-hallgató az idegtudományok területén, szakterülete a skizofrénia

Dian Eszter , A Budapesti Energiatudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa

Ámon Ada, klímapolitikai szakember, Women in Energy díjazott

Sonia Marfia, docens, Róma 3, Cassinoi Egyetem és a Dél-Lazio Egyetem mérnöki tanszéke

Az esemény francia, magyar, spanyol és olasz nyelven zajlik, és egyidejűleg fordítják le a négy nyelvre. Tolmácskészülék rendelkezésre áll.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: nők, tudomány