Női építésvezetővel erősít a hazai cég

Női építésvezetővel erősít a hazai cég
Az európai országokhoz képest feleakkora arányban dolgoznak nők a hazai építőiparban. Angliában - egy friss, 2023-as kutatás szerint - 14 százalékban, Németországban 13 százalékban vannak jelen az építőipari munkaerőpiacon a nők, míg egy Kanadában, Ontarióban készült felmérés szerint is ez legalább 10 százalék. A hazai építőipari szektorban ez a szám alacsonyabban, 5 százalék körül mozog, azonban több szempontból is jót tenne a szektornak az, ha a nemek arányának tekintetében a női munkaerő aránya növekedne – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

Százból mindössze öt hölgy dönt az építőipari karrier mellett

A jelenleg 54 főt foglalkoztató BUILD IT Mérnökiroda országos szinten azt látja, hogy a tervezőirodai feladatokon túl viszonylag kevés hölgy választja a terepen zajló, építőipari munkát hazánkban. “Az angol, német vagy akár a kanadai példákhoz képest is csak feleannyi, mindössze 5 százaléknyi női munkavállalóval büszkélkedhet a hazai építőipari szektor” - mondta el Sárkány Márk BUILD IT Mérnökiroda ügyvezető igazgatója.

Okok között 70 százalékban higiéniai körülmények döntőek lehetnek

Szintén 2023-ban készült az a svájci felmérés is, amelyet az építőiparban dolgozó nők körében végeztek. Az eredmény talán meglepő, a több, mint 300 válaszadó 73 százaléka a tiszta mosdók, folyóvíz, vagy egyéb higiéniai feltételeket említi a női, építőipari munkavállalók nehézségeiként ebben a szektorban. De a legnagyobb kihívást a megkérdezettek 90 százaléka számára a teljes munkaidő jelenti, illetve az az időbeosztás, amelyet ez az iparág megkövetel. Részmunkaidős lehetőségekkel és flexibilisebb munkavégzéssel a női munkavállalók aránya növekedhetne.

Miért van szükség a női építőipari dolgozókra?

A BUILD IT Mérnökiroda munkavállalóinak körében nemrég női építésvezetőt igazolhatott le. “A női építésvezetők munkabírása, precizitása, problémamegoldó képessége és rugalmassága igen nagy előny ezen a területen, remélem a közeljövőben létszámukat csak növelni tudjuk.” - tette hozzá Sárkány Márk. “Részemről nem volt kérdés, hogy ezen a területen helyezkedjek el, az irodai munka sosem vonzott annyira, mint a terep. Persze vannak nehézségek, de melyik szakmában nincsenek. Humorral, kompromisszumokkal gyakorlatilag minden kezelhető” - mondta el Szunyogh Gabriella, a BUILD IT Mérnökiroda első női építésvezetője. A munkakörülmények a hazai építőipari cégeknél is változás előtt állnak a részmunkaidő bevezetésében és a higiéniai körülmények javításában.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!