Nemzetközi ugrás előtt a hazai HR Tech szektor?

Nemzetközi ugrás előtt a hazai HR Tech szektor?
Az Impact HrTech Hub, a HR szektorban tevékenykedő angyal befektető csoport elemzést készített a globális és hazai HR Tech piacról. 486 HR szektorban működő startupot vizsgáltak meg a globális piacon, hogy felmérjék a szektorba történő teljes befektetés összegét és azt, hogy a befektetők hogyan mérik a befektetés sikerességének valószínűségét. Az elemzés kimutatta, hogy a közel 500 nemzetközi HR Tech startup összesen 6,5 milliárd dollár befektetést kapott, míg a mintegy 50 magyar HR Tech startup 28 millió euro befektetésben részesült. Jelenleg még kevés magyar cég felel meg a nagyobb befektetések terén sikeres globális cégek szakmai kritériumrendszerének, de megfelelő módszertani fejlesztéssel mindez könnyen elérhető lehet a közeljövőben.

A HR Tech (emberi erőforrás technológia) piac a többi startup területhez hasonlóan dinamikus ütemben növekszik. A gépek, eszközök és egyéb erőforrások robotizálása és automatizálása után a jövőben a menedzserek már elsősorban a munkaerő menedzsmentjéért lesznek felelősek. Azok a cégek, amelyek képesek minél jobb döntéseket hozni a csapattagjaik kiválasztásában és fejlesztésében, illetve hatékony HR menedzsment megoldásokat használnak, előnyt élvezhetnek az üzleti versenyben. Ezért kiemelten fontos, hogy elemezzük azokat a HR tech vállalkozásokat, amelyek megoldásaikban releváns tudományos háttérrel és alehető legnagyobb profitabilitási rátával rendelkeznek.

Az Impact HRTech Hub elemzése kimutatta, hogy a közel 500 nemzetközi HR Tech startup összesen 6,5 milliárd dollár befektetést kapott, míg a közel 50 magyar HR Tech startup összesen 28 millió euro befektetésben részesült. Az öt meghatározó HR Tech befektető (Y Combinator, 500 startups, Techstars, Index Ventures, Lightspeed Venture Partners) a piacon található összes vállalkozás 13 százalékával,, összesen 60 db céget támogat. Miközben a globális HR tech terület nagyrészt HR menedzsment rendszert kínáló cégek által dominált, a magyar piacon csak a hagyományos IT szolgáltatók kínálnak ilyen megoldásokat a HR tech szektorban. A legnagyobb befektetők, meghatározó üzleti szereplők széles aktivitással, de a legtöbb cég különböző forrásokból kapott tőkebefektetést, legtöbben a magvető szinten.

Az Impact HRTech Hub a Hogan Assesments 2017-es HR mérőrendszer értékelési modelljének megfelelően nyolc szempontot javasol annak vizsgálatára, hogy egy HR Tech startup milyen mértékben nyújt valós megoldást az ügyfeleinek. A kritériumok az alábbiak:  Képes-e az eszköz fókuszálni a legjobb megoldásokra,  a megoldás készítői rendelkeznek professzionális képesítéssel és/vagy tudományos, akadémikus intézményekkel való együttműködéssel, rendelkezik a megoldás szakértői értékeléssel, vagy elfogulatlan harmadik fél általi értékeléssel, a megoldás szolgáltatói megfelelnek az egyes releváns munkapiaci szabályoknak,  elérhető a megoldáshoz tartozó technikai elemzés, validációs vagy beruházások megtérüléséről szóló tanulmány, a megoldásmegfelel az adott munkaköröknek, mérhető az eszközök teljesítménye, elérhető a megoldás különböző kultúrák számára és támogatják-e helyileg.

A vizsgálat érdekessége, hogy a HR startup tőkebefektetések 17%-a nem felel meg egyetlen fenti validációs szempontnak sem, így kimondható, hogy a befektetők is érzékenyítésre szorulnak a hatékony befektetések szempontrendszerének elsajátítása terén.A legmagasabb tőkebefektetéssel rendelkező cégek viszont magasan megfelelnek ezeknek a szakmai szempontoknak.  Magyarországon a cégek 92%-a csak három,  vagy ennél kevesebb szakmai kritériumnak felel meg, így megállapítható, hogy a hazai HR Tech cégek esetén jelentős fejlődésre van szükség a szakmaiság, tudományosság, üzleti validáció terén. További érdekessége a magyar piacnak, hogy a startupok 51 %-a a toborzási területen tevékenykedik, és a jelenleg aktív, nagy szereplőket(pl. Profession.hu) próbálják versenyre hívni, ám ebben eddig nem értek el jelentős sikereket.

Fehér Zsolt a Impact HrTech Hub nemzetközi HR szakértője szerint a hazai HR tech vállalkozások nagyobb befektetéseiheztovábbi szakmai és módszertani fejlesztés szükséges, viszont a jelölt szakmai szempontok mentén történő támogatása mellett a hazai HR tech fókuszú vállalkozások is jelentős nemzetközi sikereket érhetnek el, így elképzelhető, hogy pár éven belül a szektor kiemelkedő figyelmet kap majd a hazai és nemzetközi befektetők portfóliójában.

HR Tech Startup elemzés: http://feherzsolt.com/hr-tech-startup-research/

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: HR, technológia