Nemcsak a bélbaktériumok, hanem a bélvírusok egy része is jótékony hatású lehet

Nemcsak a bélbaktériumok, hanem a bélvírusok egy része is jótékony hatású lehet
Az, hogy a bélflóra, vagyis a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összessége óriási hatással van az egészségünkre, nem újdonság. A bélbaktériumok hatással vannak az emberi idegrendszerre, az immunrendszerre, a fáradtságra, a szorongásra, a rákbetegségekre, a testsúlyra vagy épp a Parkinson-kórra. - írja a Qubit.

Bár a vizsgálatok nagy része a baktériumokra összpontosít, egy friss kutatásból kiderül, hogy a bélben élő vírusok hatásáról sem érdemes megfeledkezni: a bélvírusok egy csoportja például döntő szerepet játszhat a stressz szabályozásában.

Az írországi University College Cork mikrobiomkutató intézetének munkatársai azon vírusok hatására voltak kíváncsiak, amelyek képesek baktériumokat megfertőzni és velük együtt szaporodni – ezeket bakteriofágoknak nevezzük.

Megvizsgálták, mi történik velük egerekben, ha az állatokat krónikus szociális stressznek teszik ki, például egyedül hagyják vagy túlzsúfolt körülmények között tartják őket. Mint kiderült, a stressz hatására megváltozott az egerek bélrendszerében lévő vírusok és baktériumok összetétele.

Olvasd el a teljes cikket ide kattintva!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!