Nem a sülttől, hanem a savanyúságtól nőhetett meg az emberi agy

Nem a sülttől, hanem a savanyúságtól nőhetett meg az emberi agy
A hatalmas agy ellátásához főzés és tűz kellhetett, a kettő mégsem találkozott időben. Van egy ízletes és egy kevésbé ízletes magyarázat arra, hogy mi történhetett. - írja az Index.

A törzsfejlődés egyik fő csodája, az emberi agy úgy jött létre, hogy elődjeinkhez, az Australopithecusokhoz képest háromszorosára nőtt ez az okoskodásra és képzelgésre kiválóan alkalmas szerv. Mindenki tudja, hogy miért jó, a tudománynak erős bizonyítékai vannak arra is, hogy mikor kezdődött a megjelenése. Viszont az, hogy miért nőtt ekkorára az emberi agy, máig rejtély.

Annyi biztos, hogy egy ekkora szerv rengeteg energiát fogyaszt. Az agy kifejlődéséhez és működéséhez szükséges energiát megfelelő táplálkozás útján biztosítjuk, ezért feltételezték, hogy evolúciója a tűz meghódításával és a sütés-főzés megjelenésével párhuzamosan ment végbe. A főzés haszna, hogy az élelem feldolgozásával egyfajta előemésztésként funkcionál, hogy hatékonyabban juttassa tápanyaghoz az agyat.

Ezzel azonban van egy nagy probléma: az emberi agy fejlődésének kezdete 2,5 millió évvel ezelőttre tehető, míg a tűz használatának legkorábbi nyomai 1,5 millió évesek. Az egymillió éves hézag annyit jelent, hogy a tűz minden jel szerint az emberi agy kifejlődésének vége felé jelent meg, őseink tehát aligha pecsenye majszolása közben váltak fejnehézzé.

Köszönöm, nem

Egy alternatív elmélet szerint a könnyebben emészthető élelem, amire az emberelődök rákaptak, döghús lehetett. Szerencsére a Harvard Egyetem munkatársai új elmélettel álltak elő a Nature Communications hasábjain: eszerint az agy fejlődése nem a tűzzel vagy a dögevéssel kezdődött, hanem a fermentációval.

Fermentált élelmiszerek a mikroogranizmusok szaporodásával erjedésnek induló, savasodó és savanyodó élelmiszerek, mint a savanyú káposzta vagy joghurt és sajt, de ugyanilyen folyamat eredményei az alkoholos italok is. Az ilyen élelmiszerek könnyebben emészthetőek, továbbá – például a káposzta esetében – jelentős mennyiségű vitamint is tartalmaznak.

Az emberi evolúció adjunktusa, Erin Hecht szerint a fermentáció az élelem gyűjtésével és tárolásával jelenhetett meg.

Olvasd el a teljes cikket ide kattintva!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!