Mit keresnek a pályakezdők?

Mit keresnek a pályakezdők?
A Covid-19 harmadik hulláma jelentős változásokat hozott a fiatal munkakeresők preferenciáiban. Több stabilitást és figyelmet, kevesebb rugalmasságot és kihívást keresnek a pályakezdők.

A legtöbb HR szakember számára nagy kihívást jelent a fiatal munkavállalók megszólítása és hosszútávú elkötelezése. Éppen ezért a Zyntern.com Pályakezdő Állásportál 2021-ben ismét megkérdezte a fiatalokat, mit is várnak egy munkáltatótól. Magas fizetés, extra juttatások, rendszeres csapatépítők, vajon melyik szempontok a legfontosabbak az IT-soknak és melyek a közgazdászoknak?

A Zyntern.com Állásportál 2021-ben negyedik alkalommal végzett országos kutatást, melynek fókuszában a fiatalok (16-28 éves korosztály) munkaerőpiaci preferenciáinak vizsgálata állt. A kutatás 2021. áprilisában zárult és több, mint 4000 fiatal töltötte ki a 30+ kérdéses kérdőívet. A legfrissebb kutatásban 15 szakterület képviselőitől érkeztek válaszok, több, mint 40 elsőoktatási és 20+ felnőtt szakképzési intézmény hallgatóitól. A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, hosszútávú terveire, pályakezdő fizetési igényükre és a legvonzóbb munkaadókra.

A Covid hatása

Az összes kitöltő válaszainak összesítése alapján 2021-ben a pozitív munkahelyi légkör a legfontosabb szempont a fiataloknak, ha munkahely választásról vagy elköteleződésről van szó. A nyitott, támogató vezető mellett a cégen belüli előrelépési lehetőségek, a gyakornokokhoz való támogató hozzáállás és a munkahelyi infrastruktúra tartozott az elsődleges preferenciák közé. Utóbbi szempont felértékelődött a COVID-19 megjelenését követő, jelentős home-office munkavégzés miatt. Ezeken felül pedig olyan egyéb szempontok is megnevezésre kerültek, mint az empátia, transzparencia és bizalom. Olvasd bővebben a startuponline.hu-n!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: HR, pályakezdők, covid