Mit érdemes tudnunk a hazánkban dolgozó külföldi munkavállalókról?

Mit érdemes tudnunk a hazánkban dolgozó külföldi munkavállalókról?
Rekordokat dönt hazánkban a munkaerőhiány az elmúlt öt évhez képest. A KSH adatai szerint 2022. II. negyedévében összesen 98.648 üres álláshely állt rendelkezésre. Ezen belül kiugró arányt mutat a hazai feldolgozóipar, ahonnan jelenleg csaknem 25.000 munkavállaló hiányzik. A gazdasági szakemberek szerint ez már olyan arány, ami valóban veszélyeztetheti a vállalatok fennmaradását. A leginkább a termelési területeken fennálló létszámhiányt eddig a környező országokból toborzott dolgozókkal igyekeztek megoldani a hazánkban működő vállalatok, ám a szomszédos ukrán-orosz konfliktus következtében a HR szolgáltatóknak új, távolabbi régiók felé is nyitniuk kell ahhoz, hogy értékes munkaerőt hozzanak a vállalatoknak.

A magyar munkaállomány már túltelített, így onnan kell munkaerőt toborozni, ahonnan szívesen érkeznek hazánkba

Számos vállalat fennmaradását veszélyezteti a kritikus létszámhiány, sokan mégis a kulturális különbségek miatt aggódnak a külföldi munkaerő alkalmazásával kapcsolatban. Pedig éppen a válságból való kiutat jelenthetik ezek a munkavállalók a súlyosan érintett iparágak számára. A HR szakemberek szerint a munkára alkalmas magyar állampolgárok állománya gyakorlatilag kimerült, kétkezi vagy betanított munkavégzésre pedig nagyon nehéz hazai dolgozót találni, holott hatalmas lenne rá az igény. A helyzet pedig egyre súlyosabb, hiszen ahhoz, hogy a hazánkban működő termelővállalatok a jelenlegi helyzetben is fennmaradjanak, hatalmas szükség van azokra a külföldi munkavállalókra, akik szívesen jönnek hazánkba. Ehhez azonban nemcsak a cégeknek, de a hazai társadalomnak is nyitottnak kell lennie az eltérő nemzetiségű munkaerőre. „Cégünk Magyarországon kívül jelenleg két országból toboroz nagy létszámban munkaerőt, Ukrajnából és a Fülöp-szigetekről. Célunk, hogy ezen nemzetek kultúráját közelebb hozzuk a magyar emberekhez, ugyanis a hazai gazdaság fejlődése jelenleg elképzelhetetlen a külföldi munkaerő nélkül. Ennek tükrében úgy gondoljuk, hogy a magyar társadalom közös érdeke, hogy közelebbről is megismerje és befogadja a hazánkba érkező külföldi munkavállalókat." – fogalmazott Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Az ukrán munkavállalók még mindig jelentős részét teszik ki hazánkban a külföldi dolgozóknak

Ukrajna egy többségében ortodox – tehát keresztény – vallású állam, melynek lakosságából a háború kitörése előtt körülbelül 60-70 ezer fő közötti létszám dolgozott Magyarországon. És bár az ukrán-orosz konfliktus miatt számuk jelentősen megcsappant, még mindig több tízezer ukrán munkavállalót foglalkoztatnak a magyar vállalatok. A HR szakember szerint az ukrán munkavállalók népszerűsége a hazai cégek körében elsősorban a munkához való hozzáállásukban rejlik, ami kifejezetten hasonlít a magyar munkavállalók mentalitásához. „Mivel az ukránok alapvetően egy munka alapú társadalomban szocializálódtak, így nagyon jó a munkabírásuk, kitartóak, szorgosak. A fizikai munka náluk erény, így remekül boldogulnak a nagyobb erőnlétet igénylő területeken. Nem véletlen, hogy partnereink visszajelzései rendkívül pozitívak velük kapcsolatban, hisz a jelenlegi munkaerőhiányban sok üzemnek és gyárnak az életben maradást jelentik az ukrán munkavállalók." – árulta el Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A Fülöp-szigeteki munkavállalók vasárnaponként templomba járnak, kosárlabdáznak és imádják a karaoke-t

A Fülöp-szigetek 110 millió lakossal rendelkezik és az országból csaknem 10 millióan dolgoznak külföldön, ami a munkaképes népesség több mint 10%-a. Ez azt jelenti, hogy nem ismeretlen számukra a külföldi munkavállalás és az ezzel járó elvárások. Nagy előny, hogy a jelentős része szinte anyanyelvi szinten beszél angolul. Nagyon nyitottak, általában alaposan felkészülnek annak az országnak a kultúrájából, ahol munkát vállalnak. A munkában és magánéletben is rendkívül tisztelettudók, alázatosak és megbízhatóak. Emellett dolgosak és nagyon jó a munkabírásuk, így világszerte előszeretettel alkalmazzák őket a vállalatok. A filippínókról továbbá fontos tudni, hogy római katolikusok, a vallásuk gyakorlása pedig nagyon fontos számukra. Hetente legalább egyszer templomba járnak, ami a vallásgyakorláson túl egy közösségi eseményt is jelent nekik. Szabadidejükben nagyon szeretnek sportolni (kosárlabda), énekelni, az egyik legnagyobb kedvencük pedig a karaoke. Családcentrikusak, összetartóak és a magyarokhoz hasonlóan központi helyet foglalnak el életükben a családi értékek. Érthető tehát, hogy a hazánkba érkező filippínók jelentős része azért vállal nálunk munkát, hogy innen támogassa az otthon maradt rokonságát.

„A Fülöp-szigeteki toborzás egy új gyakorlat, amit ebben az évben kezdtünk. A munkánkat természetesen rengeteg kutatás előzte meg, és nagy büszkeség számunkra, hogy hazánkban az első minősített HR szolgáltatók között vagyunk, akik kölcsönzötti állományba hozhatták a filippin munkavállalókat Magyarországra. Elsősorban azért döntöttünk mellettük, mert vallásuk és mentalitásuk alapján ők azok, akik legközelebb állnak a magyar lakossághoz. A tervek szerint az idei év végéig többszáz Fülöp-szigeteki dolgozót állítunk munkába partnereinknél." – fejtette ki Mihályi Magdolna.

Oszlassuk el a tévhiteket!

Íme néhány téves állítás a külföldi munkavállalókról, amelyek a hazai köztudatban élnek és érdemes eloszlatni.

1.Tévhit: A külföldi munkavállalók a magyarok elől veszik el a munkahelyeket – A hazánkban működő vállalatok, ha tehetik, a magyar munkaerőt részesítik előnyben, azonban jelenleg olyan mértékű a munkaerőhiány, hogy az sok helyen már a termelést veszélyezteti. A külföldről toborzott munkaerő segít fenntartani a termelést, így biztosítva a vállalatok fennmaradását, ezáltal pedig a magyar munkahelyek megmaradását is.

2. Tévhit: A külföldi és a magyar munkavállalók eltérő bérezésben részesülnek – A munkavállalók bérezését a Munka Törvénykönyvében rögzített jogszabály írja elő, így a vállalatoknál azonos munkakörben dolgozó munkavállalók bére minden esetben egységes.

3. Tévhit: A külföldi munkavállalók nem kíváncsiak a magyar kultúrára – Valójában a Fülöp-szigetekről toborzott munkavállalók már az első interjúk előtt elkezdték tanulmányozni Magyarországot és a magyar kultúrát, rengeteget olvastak róla és mire arra került a sor, hogy hazánkba jöjjenek már a magyar nyelv tanulását is elkezdték.

„A filippin munkavállalóink nagyon nyitottak, nagyon érdekli őket az európai kultúra és Magyarország. Ők úgy jönnek ide, hogy szeretnék a magyar kultúrát és a hagyományokat megismerni. A legtöbben kutatnak és sokat olvasnak az országról, sőt az interjún a legtöbben már magyarul köszönnek." – mesélte Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!