Meghalt Vangelis

Meghalt Vangelis
Meghalt Vangélisz Papathanaszíu, ismertebb nevén Vangelis. Az Oscar-díjas görög zeneszerző 79 éves volt. A Guardian szerint a zeneszerző egy francia kórházban hunyt el, halálának oka egyelőre ismeretlen.

79 éves korában elhunyt Vangélisz Papathanaszíu, ismertebb nevén Vangelis. Az Oscar-díjas görög zeneszerző nevéhez fűződik az 1981-es Tűzszekerek és a Ridley Scott által rendezett Szárnyas fejvadász filmzenéje is – írja a Reuters nyomán az index.hu.

Az MTI tudósítása szerint Vangelis halálát Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök jelentette be. A görög média értesülései szerint Vangelis egy franciaországi kórházban halt meg.

A zeneszerző 1943. március 29-én született a görögországi Vóloszban. A már említett filmek mellett ő komponálta többek között az 1492 – A Paradicsom meghódítása, valamint a Nagy Sándor, a hódító című alkotás zenéjét is.

Vangelis 1982-ben kapott Oscar-díjat a legjobb eredeti filmzene kategóriájában, amelyet a Tűzszekerek című film zenéjéért érdemelt ki. Emellett ő szerezte a 2002-es japán–dél-koreai közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság himnuszát is.

Több szóló és kislemez megalkotásában is közreműködött, de dolgozott együtt a világhírű görög énekessel, az Aphordite's Child progresszív rockegyüttes frontemberével, Demis Roussosszal is.

Vangelist kiskorától kezdve érdekelte a zene, hétéves korában már komponált, zenetanárhoz azonban nem akart járni. Saját maga tanult meg zongorázni, és bár szülei beíratták a zeneiskolába, a kottaolvasás tudományát soha nem sajátította el.

Amikor erről faggatták, elárulta: ha a tanárai arra kérték, játsszon valamit, úgy tett, mintha a hangjegyeket olvasná, de valójában mindent emlékezetből adott elő.

Később az athéni Képzőművészeti Akadémián festészetet tanult, amely élete végéig kedvelt időtöltése volt, festményeit neves galériákban is kiállították.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan Görögország egyik legnépszerűbb zenekara lett. Útjaik 1966-ban elváltak, Vangelis két évig zeneszerzéssel foglalkozott, stúdiókban dolgozott.

Több kitüntetést is kiérdemelt, egyebek között megkapta a Francia Becsületrend Lovagja elismerést, míg hazájában tiszteletbeli doktori címet kapott. Hitvallásával kapcsolatban úgy gondolta: munkássága egy olyan csatorna, amelyen keresztül zene lesz a zajok káoszából.

(index.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Vangelis